Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αποικίες νεροχελώνων στη Νέα Μάκρη

Δύο αποικίες νεροχελώνων (του είδους Mauremys rivulata - Γραμμωτή νεροχελώνα) ζουν σε μερικά κυβικά μέτρα νερού πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Μπρέξιζας και του... Αιγυπτιακού Ιερού στην παραθαλάσσια περιοχή της Νέας Μάκρης στην Αττική. Τις δύο αυτές ομάδες τις εντοπίσαμε τυχαίας περνώντας από το αρχαιολογικό χώρο, που είναι επί της ουσίας αφημένος στην τύχη του, αν και περιφραγμένος.

Η μια ομάδα ζει μέσα σε μια λιμνούλα από γλυκό νερό, που κατεβαίνει από την πηγή μέσα από το βουνό και εκβάλει στη θάλασσα. Η δεύτερη ομάδα ζει σ’ ένα ελώδες περιβάλλον μέσα στο θαλασσινό νερό, το οποίο λιμνάζει ανάμεσα στις αμμοθίνες.

Τα ζώα δείχνουν εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, αφού ταΐζονται συνήθως από πιτσιρίκια με ψωμί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αν είχε νεροχελώνες υπήρχαν εκεί ή αφέθηκαν ελεύθερες στην περιοχή από τους ανθρώπους δεν το γνωρίζουμε.

Μας εντυπωσίασε ο πολύ μεγάλος αριθμός χελωνών, που ζει στο Αιγυπτιακό Ιερό, μέσα σε αυτό το έλος. Η δεύτερη αποικία μέσα στο Βαλανείο Μπρεξίζας είναι σαφώς σε καλύτερο περιβάλλον, αφού το νερό είναι διαυγές και καθαρό και διαρκώς ανανεώνεται.

Το συγκεκριμένο είδος χελώνας είναι ένα δειλό παμφάγο ζώο, που τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα, μικρά ψάρια, αμφίβια, φίδια, πτώματα και φυτά.

Τα θηλυκά γεννούν 4-6 αυγά σε τρύπες, που σκάβουν σε μαλακό χώμα, αφού ωριμάσουν σεξουαλικά μετά και το δέκατο έτος της ηλικίας τους.

Το είδος αυτό είναι γνωστό κι ως ποταμοχελώνα, γραμμωτόλαιμη νεροχελώνα και μαυροχελώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...