Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
"Όπως γνωρίζετε, τα φαινόμενα επιθέσεων εκ μέρους οργανωμένων ομάδων εναντίον μεταναστών βρίσκονται σε έξαρση, δημιουργώντας ένα ανησυχητικό κλίμα αναφορικά με την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Τα κρούσματα βίας γνωρίζουν έντονη κλιμάκωση στις περιφέρειες του Πειραιά και ειδικότερα στην περιοχή της Νίκαιας, όπου και σημειώνονται οι περισσότερες εκ των επιθέσεων αυτών.
Οι καταγγελίες τέτοιων περιστατικών πληθαίνουν ραγδαία, ενώ η αντιμετώπισή τους, μέχρι στιγμής, παρουσιάζεται αναιμική. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, στις αρχές Ιουλίου, μέσω της οποίας καταγγέλλεται η συνεργασία της τοπικής αστυνομίας με ομάδες ακροδεξιών πεποιθήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της «Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), της 7ης Ιουλίου, στην οποία αναφέρεται η ελλιπής προσπάθεια των Αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και την σύλληψη ομάδας ατόμων που εισέβαλλε σε οικεία μεταναστών στην Νίκαια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών εκ των τελευταίων, ενώ με χαρακτηριστική άνεση προσήγαγε ομάδα παράνομων μεταναστών οι οποίοι προέβηκαν προς συμπαράσταση των αμυνόμενων. Η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, από τις Αστυνομικές Αρχές, οφείλει να είναι αμφοτεροβαρής.
Σε ανάλογη περίπτωση, σύμφωνα με την επιστολή, της 10ης Ιουλίου, του Ανοικτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά (ΑΣΜΠ) προς τον Δήμαρχο Νίκαιας, στις 6 Ιουλίου, τρεις Πακιστανοί δέχθηκαν επίθεση από ομάδα μοτοσικλετιστών, εκτός της οικείας τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των δύο εξ αυτών. Οι Αστυνομικές Δυνάμεις που μετέβησαν στην περιοχή, μετέφεραν τα θύματα στο Α.Τ. Νίκαιας όπου, όμως, δεν κατατέθηκε μήνυση, αφού δεν υπήρχε διερμηνέας για να επιβεβαιώσει ότι οι τελευταίοι επιθυμούσαν να ενεργήσουν τοιουτοτρόπως. Το ζήτημα διευθετήθηκε κατόπιν παρεμβάσεως του ΑΣΜΠ. Παράλληλα, προσωπικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προσήγαγε 14 Πακιστανούς στο Α.Τ. Νίκαιας, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην περιοχή του περιστατικού προς βοήθεια των θυμάτων, παρουσιάζοντας για άλλη μια φορά μεροληπτική συμπεριφορά.
Αντιθέτως, στην περίπτωση της ρατσιστικής επιθέσεως εναντίον τεσσάρων Αιγύπτιων ψαράδων στην οικεία τους, στο Πέραμα, όπου υπήρξε ο σοβαρός τραυματισμός ενός εξ αυτών και μεταφορά του στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», η Αστυνομία της περιοχής του Σχιστού έδρασε έγκαιρα και προέβηκε στην σύλληψη έξι ατόμων, στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη με τις κατηγορίες της βαριάς σωματικής βλάβης, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων. Δυστυχώς, όμως, η θεμιτή αυτή συμπεριφορά εκ μέρους των Αστυνομικών Αρχών, δεν αποτελεί πάγια τακτική τους.
Σε άλλο περιστατικό, στην περιοχή του Κερατσινίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, της 9ης Ιουλίου, του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Αττικής & Νήσων, της Πανελλήνιας Ένωσης Αμμοβολιστών – Καθαριστών, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων, Επισκευαστών Εγκαταστάσεων Πλοίων Αττικής & Νήσων, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ», υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Κερατσινίου άσκησαν απρόκλητη σωματική βία σε Αιγύπτιο μετανάστη. Εν συνεχεία, οι ίδιοι υπάλληλοι δέχθηκαν τις έντονες διαμαρτυρίες του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και μέλους του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Πουλικόγιαννη Σωτηρίου, ο οποίος ετύγχανε να είναι αυτόπτης μάρτυρας. Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας επιτέθηκαν φραστικά και σωματικά κατά του τελευταίου, συλλαμβάνοντάς τον με την κατηγορία της απείθειας, οδηγώντας τον στο αυτόφωρο, όταν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του νόμου, όπως και δεν ενέπιπτε στην δικαιοδοσία τους. Μολονότι η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των συγκεκριμένων Υπουργείων, το περιστατικό αυτό δεν παύει να είναι ενδεικτικό του ψυχολογικού κλίματος που επικρατεί στις ευρύτερες υπηρεσίες άσκησης αστυνομικών εξουσιών.
Σχετική με τα περιστατικά ρατσιστικής βίας είναι και η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, της 14ης Αυγούστου, στην οποία αναφέρεται η ανησυχία και ο προβληματισμός για τα εντεινόμενα, αυτά, γεγονότα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η εκδήλωση εγκληματικών συμπεριφορών από αλλοδαπούς δεν μπορεί να ταυτίζει στο σύνολο του το πρόβλημα της εγκληματικότητας με τους μετανάστες, ενώ η αντιμετώπισή τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας. Οι επιθέσεις με γνώμονα τα φυλετικά κριτήρια ακυρώνουν το Κράτος Δικαίου και προσβάλλουν την Πολιτεία, αναδεικνύοντας την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει, ανάλογα περιστατικά.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων, τόσο θεσμικά όσο και πρακτικά, ούτως ώστε να υπάρξει αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος που απειλεί την κοινωνική συνοχή και αποκατάσταση της Πολιτείας ως φορέα ικανού να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα γεγονότα;
2. Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να εξασφαλίσουν εκείνη τη θεσμική λειτουργία των Αστυνομικών Αρχών που είναι συμβατή με το δημοκρατικό πολίτευμα;"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου