Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πράσινο φως για να προχωρήσει ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό


Ο Πρόεδρος του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος απέρριψε το αίτημα του Δήμου Μαραθώνα, που του ζητούσε να εκδώσει προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνει» την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΧΥΤΥ) στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής.

Την ίδια στιγμή το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε αιτήσεις ανάκλησης από εταιρείες σχετικά με το έργο για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας.

«Μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε έγκαιρα τα έργα» τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, καθώς η Ελλάδα απειλείται με βαρύτερα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές και γενικά τα συσσωρευμένα άλυτα ζητήματα στη διαχείριση των απορριμάτων.

Ο Δήμος Μαραθώνα στρέφεται κατά της Περιφέρειας Αττικής και κατά του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και η τελική συζήτηση της αίτησης ακύρωσης (κύριας προσφυγής) προσδιορίστηκε να γίνει σε λίγες μέρες στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Δήμος ζητά την έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία να «παγώνει» η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού (ήδη απορρίφθηκε), να αναστέλλεται και να ακυρώνεται η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία, κλπ. της μονάδας αστικών απορριμμάτων στο «Μαύρο Βουνό».
Επίσης, ο Δήμος υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση της επίμαχης μονάδας είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Τα επιχειρήματα του Δήμου

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ο Δήμος, ότι από το χώρο όπου έχει προγραμματιστεί η επίμαχη κατασκευή διέρχονται ρέματα τα οποία καταλήγουν στον Ευβοϊκό κόλπο. Μάλιστα τα ρέματα αυτά δεν έχουν οριοθετηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, προσθέτει ο Δήμος.

Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, όπως, επίσης, παραβιάζεται και η ελληνική νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2004/18/ΕΚ, που προβλέπει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων. Και αυτό γιατί, η ΕΔΣΝΑ προκήρυξε το διαγωνισμό με τη διαδικασία του «ανταγωνιστικού διαλόγου», χωρίς, ωστόσο, να δικαιολογείται η επιλογή της αυτή ως «εξαιρετική διαδικασία», όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...