Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αίγινα: Καταγγελία εκπαιδευτικών για επίμονη αστυνομική παρουσία σε σχολείο


Την επίμονη παρουσία δυο αστυνομικών με πολιτικά που ζητούσαν να οδηγήσουν στο τμήμα ανήλικο μαθητής της Α’ Λυκείου καταγγέλλει ο Σύλλογος Καθηγητών του ΕΠΑ.Λ Αίγινας. 

Όπως σημειώνουν στη σχετική ανακοίνωση τους στις 11 Φεβρουαρίου του 2013 δυο αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα εισήλθαν στο κτήριο του ΕΠΑ.Λ. Αίγινας και ενημέρωσαν ότι σκοπός τους ήταν να οδηγήσουν στο τμήμα ανήλικο μαθητή της Α΄ Λυκείου, προκειμένου να του θέσουν ορισμένες ερωτήσεις.

Οι καθηγητές από την πλευρά τους απάντησαν ότι το σχολείο φέρει ευθύνη για τους ανήλικους μαθητές σε ώρα λειτουργίας του, οπότε θα έπρεπε να ενημερωθεί ο κηδεμόνας του μαθητή. Σύμφωνα με την καταγγελία των εκπαιδευτικών οι αστυνομικοί αρχικά απάντησαν ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο και ότι αναλαμβάνουν να ειδοποιήσουν τον κηδεμόνα του παιδιού από το Α.Τ., αν οι ίδιοι το κρίνουν απαραίτητο.

Οι παρόντες καθηγητές  τόνισαν  επίσης  το αντίκτυπο που θα είχε στην ψυχολογία και στην υπόληψη  του 15χρονου μαθητή να φύγει από τον σχολικό χώρο μπροστά από όλους τους συμμαθητές του  συνοδευόμενος από δυο αστυνομικούς και χωρίς μάλιστα να κατηγορείται για κάτι. Στη συνέχεια, εξαιτίας της επιμονής των εκπαιδευτικών να μη φύγει από το σχολικό χώρο χωρίς να ενημερωθεί ο κηδεμόνας καθώς αυτό θα αποτελούσε παράβαση των ευθυνών μας, οι αστυνομικοί  αποφάσισαν να περιμένουν να σχολάσει ο μαθητής. Οι καθηγητές τότε επικοινώνησαν με τον κηδεμόνα του μαθητή ο οποίος έσπευσε στο σχολείο να τον παραλάβει.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όχημα έξω από την είσοδο του σχολείου. Στη συνέχεια αποχώρησαν για να επιστρέψουν αυτή τη φορά με τη Διοικητή του Α.Τ. η οποία είχε έρθει με φανερή διάθεση να πάρει το μαθητή.

«Όταν συνάντησε την έντονη άρνηση του συλλόγου των καθηγητών, χαρακτήρισε «υπερβολικά προστατευτική» τη συγκεκριμένη στάση προσπαθώντας να υποβαθμίσει το ζήτημα. Σε ερώτηση για το αν είναι νόμιμη η παρουσία αστυνομικών οργάνων στο χώρο του σχολείου, χωρίς  άδεια, απάντησε δηκτικά ότι το σχολείο δεν είναι πανεπιστήμιο. Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση αλλά η επιμονή των καθηγητών στην απόφαση τους ανάγκασε τη Διοικητή να αποχωρήσει» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Σε όλο αυτό το διάστημα ο μαθητής παρέμεινε ήρεμος, αν και φανερά σαστισμένος. Το περιστατικό έληξε όταν ο κηδεμόνας παρέλαβε το μαθητή και τον συνόδευσε στο Α.Τ., όπου από όσο μάθαμε του τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο πιθανολογούσαν ότι ήταν μάρτυρας» καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΠΑΛ.

«Tο συγκεκριμένο περιστατικό γεννά τα εξής ερωτήματα» σύμφωνα με το Σύλλογο καθηγητών ΕΠΑΛ Αίγινας:

- Δικαιούται η αστυνομία, χωρίς άδεια, να εισέρχεται στο χώρο του σχολείου και να ζητά να οδηγήσει ανήλικο μαθητή στο τμήμα χωρίς να ενημερωθεί ο κηδεμόνας του;

-Ισχύει η Γ2/1073/18-03-1991 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας; «Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο σχολικό χώρο ατόμων που δεν έχουν σχέση με αυτόν. Η είσοδος επιτρέπεται μόνον σε γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών, σε σχολικούς φορείς και σε όσους ζητούν κατόπιν αιτήσεως τους να ικανοποιηθεί κάποιο αίτημα τους».

«Δεδομένου ότι τα περιστατικά αστυνομικής παρέμβασης στα σχολεία πληθαίνουν, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα σχολεία του νησιού μας, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού, την ΕΛΜΕ Πειραιά και την τοπική κοινωνία να πάρουν θέση για το γεγονός» καταλήγουν οι καθηγητές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...