Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Την αναβολή της κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη

Προσωρινή αναβολή της κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την...ολοκλήρωση της μετεγκατάστασής τους ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει τη νόμιμη και έγκαιρη μετεγκατάσταση των Ρομά στην ορισθείσα παρακείμενη περιοχή, πριν προχωρήσει στην κατεδάφιση του σημερινού καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο.

Επίσης, ο Συνήγορος είχε προβεί σε έγκαιρες και συνεχείς ενέργειες, με σκοπό να δοθεί λύση, η οποία θα σέβεται τα δικαιώματα των κατοίκων του καταυλισμού, των ιδιοκτητών, αλλά και των περιοίκων.

Άλλωστε, η ανεξάρτητη Αρχή είχε προτείνει με έγγραφό της τον ορισμό νέας ημερομηνίας κατεδάφισης, η οποία δεν μπορεί να είναι πέρα των τριών μηνών, λαμβάνοντας υπόψη και τα δικαιώματα των θιγομένων ιδιοκτητών των επίμαχων ακινήτων.

Ήδη, από τις 17 Οκτωβρίου του 2012, στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Ρομ «Ελπίδα», ο Συνήγορος επισήμανε με έγγραφό του προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι η Πολιτεία οφείλει να εκπληρώσει την υποχρέωση μετεγκατάστασης των Ρομά, προτού αποδεσμεύσει και αποδώσει στους ιδιοκτήτες τους τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στον σημερινό καταυλισμό.

Καταλήγοντας, ο Συνήγορος απευθύνεται σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία μετεγκατάστασης στη βάση της νομιμότητας, των δεδομένων δυνατοτήτων και της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...