Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, τίμησε πανηγυρικά το Έπος του 40 και την Γυναίκα της Πίνδου

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η γιορτή μνήμης για το Έπος του 40 και την προσφορά των ηρωΐδων γυναικών της Πίνδου που διοργάνωσε με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ηπείρου από τον τουρκικό ζυγό, η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012.

Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και ο άξιος Πρόεδρος της Γιώργος Κωτσαντής, που κατάγεται από τα Δεσποτικά Πρέβεζας, διοργάνωσαν μία ξεχωριστή γιορτή, για να τιμηθεί το Έπος του 40 και η προσφορά των Γυναικών της Πίνδου, αυτών, των Ηπειρωτισσών γυναικών, του ανυπέρβλητου θάρρους και των ανθρώπινων αξιών.

Στην κατάμεση αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων ''Μίκης Θειδωράκης'', του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ελληνικού και Αργυρούπολης, εκατοντάδες Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, αλλά και φίλες και φίλοι της Ηπείρου, έζησαν μια μεθυστική μυσταγωγία Ηπειρωτισμού, αλτουισμού και προσφοράς των άδολων αγωνιστών του Έπους του 40 και της ανυπέρβλητης προσφοράς της Ηπειρώτισσας μάνας, συζύγου και αδελφής, που έδωσε και την τελευταία ικμάδα της θέλησης και αντοχής της στον αγώνα.

Παρέστησαν οι τοπικές αρχές του Δήμου Ελληνικού και Αργυρούπολης, με επικεφαλής τον πρώτο πολίτη του Δήμου,τον Δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Χάρη Πασβατίδη,τον έτερο της αντιπολίτευσης και επικεφαλής δημοτικής παράταξης Γιάννη Κωνσταντάτο, που συνοδευόταν από αντιδημάρχους και πολλούς δημοτικούς συμβούλους. Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής. Παρέστησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού ''Το ΖΆΛΟΓΟ'' Βαγγέλης Βάσιος, εκπρόσωποι τοπικών κοινωνικών φορέων και εκπρόσωποι ετεροδημικών οργανώσεων με καταγωγή από άλλες περιοχές της χώρας.

Ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η προσφορά των γυναικών αυτών της Πίνδου, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα θάρρους και αυταπάρνησης για τους σύγχρονους Έλληνες, ειδικά στη σημερινή περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Το Έπος του 40 ας είναι οδηγός μας για να ατσαλωθούμε αυτή την δύσκολη περίοδο, και οι μορφές οργάνωσης των Ελλήνων Πατριωτών, τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και η Εθνική Αντίσταση που ακολούθησε είναι μαθήματα για αντίσταση ενάντια σε αυτούς που σήμερα με διάφορους τρόπους προσπαθούν να κατακτήσουν τη Χώρα. Αλλά και υπόδειγμα οργάνωσης αλληλοβοήθειας και προσφοράς σε αυτούς που έχουν ανάγκη συμπαράστασης, εξαιτίας της φτώχειας και ανέχειας που έχουν οδηγηθεί από την κρίση και την ανεργία. Η μορφή κοινωνικής οργάνωσης του ΕΑΜ την περίοδο 1941-44 ας είναι οδηγός μας''.

Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής στον χαιρετισμό του, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Οικονόμου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, για την δημιουργία Πανηπειρωτικού Δικτύου Αλληλεγγύης, ένα θέμα που είναι και επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο, να γίνει κτήμα, όλων των ηπειρωτικών αποδημικών οργανώσεων και των μελών τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό. Συνεχίζοντας ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ είπε.

«Αγαπητοί Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, φίλοι και φίλες της Ηπείρου μας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι λαός χωρίς μνήμη , είναι λαός χωρίς ιστορία και λαός χωρίς ιστορία παύει να έχει μέλλον. Εμείς οι Έλληνες από τα βάθη των αιώνων έχουμε δημιουργήσει έναν υπέροχο και αξιόλογο πολιτισμό και με τον πολιτισμό μας έχουμε γράψει λαμπρές ιστορικές σελίδες , όπως αυτές που αναφέρονται στο ΕΠΟΣ του 40 και την συμμετοχή των Γυναικών της Ηπείρου σε αυτόν, αλλά και στην συμμετοχή του Ηπειρώτικου λαού και των διαφόρων εθελοντών και ειδικά των Κρητικών εθελοντών, στην απελευθέρωση της Ηπείρου, από τον Τουρκικό ζυγό, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τα ιστορικά αυτά γεγονότα και τις νίκες της Ελλάδος, που τέτοιες μέρες υπερδιπλασιάστηκε.

Εκείνος ο αγώνας του στρατού και του λαού μας ,το ΕΠΟΣ του 40, ο αγώνας των εθελοντών ''Γυναικών της Πίνδου'' για να μην ηττηθεί και υποταχθεί η Ελλάδα στον Ιταλό κατακτητή, δεν ήταν μια συμπτωματική έξαρση ορισμένης ιστορικής στιγμής , δεν ήταν μια μοιραία υπερδιέγερση οφειλόμενη στο ανθρώπινο ένστικτο της άμυνας , ήταν πράξη συνειδητή , ήταν αναγκαιότητα Ελληνική πηγάζουσα από τη βαθύριζη πίστη μας που είναι ο έρωτας για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.

Όμως από την ιστορία πρέπει να αντλούμε διδάγματα , πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα και φρονώ πως σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογισθούμε, να εμβαθύνουμε τη σκέψη μας κατά πόσο εμείς οι μεταγενέστεροι αξιοποιήσαμε σωστά τους αγώνες , το αίμα και τα δάκρυα που άφησαν οι πρόγονοί μας στα πεδία των μαχών , τις αμέτρητες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν και να πούμε γι' αυτή την πατρίδα πολέμησαν, σαφώς ΟΧΙ, στην επίθεση που δέχεται από διάφορα οικονομικά κέντρα εξουσίας. Σήμερα η χώρα μας είναι βυθισμένη στη φτώχεια , σήμερα ο λαός υποφέρει , σήμερα η πατρίδα μας δέχεται τις επιπτώσεις ενός απάνθρωπου , ενός σκληρού οικονομικού πολέμου , από τους πιο φονικότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Κι επιτακτικά προβάλλει το καθήκον στον καθένα μας , να αντισταθούμε ενωμένοι και δυναμικά εναντίον αυτών των πολιτικών έτσι ώστε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες να ανατρέψουμε αυτές, παράλληλα όμως στις μέρες μας που αγωνιούμε για το σήμερα και ανησυχούμε για το αύριο , με μια νεολαία δικαιολογημένα οργισμένη και απογοητευμένη, αναζητούμε όλοι μας καταφύγιο και ελπίδα.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη κι από αυτή την ίδια την κρίση κι ότι ο μοναχικός δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα στην αποτυχία γι' αυτό και πρέπει να ενστερνισθούμε και να αναδείξουμε τις πανάρχαιες αρετές και αξίες της συλλογικής δράσης , της συνεργασίας , της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και πάνω απ' όλα της ενότητας και του αγώνα γιατί έτσι θα δούμε άσπρη μέρα εμείς και τα παιδιά μας. Οι αγώνες των προγόνων μας, μας υπενθυμίζουν όχι σκυμμένο το κεφάλι , όχι κλίμα ηττοπάθειας. Η Αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος σε όλα αυτά, δρόμος που περπάτησαν και οι πρόγονοι μας και δικαιώθηκαν.

Κατόπιν ακολούθησε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα το Έπος του 40 και η προσφορά της Ηπείρου σε αυτό, από μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και διάφορα θεατρικά σκέτς, με θέματα σχετικά με τις γυναίκες της Ηπείρου, που απέδωσαν Ηπειρώτες μαθητές των Λυκείων της Αργυρούπολης. προβολή σλάιτς, με θέμα ''Οι άγνωστες πτυχές του πολέμου'', και απονομή 3 τιμητικών πλακών σε επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Αργυρούπολης, που είναι κοντά στον Σύλλοχο και τον ενισχύουν και με χορηγίες.

Και επειδή η εκδήλωση είχε καθαρό Ηπειρώτικο χρώμα δεν μπορούσαν να απουσιάζουν η Ηπειρώτικη μουσική παράδοση και οι Ηπειρώτικοι παραδοσιακοί χοροί. Χόρεψαν, το παιδικό και αυτό των ενηλίκων από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, γνήσιους ηπειρώτικους σκοπούς. Έπαιξε παραδοσιακή μουσική ζυγιά.

Μετά το τέλος της παρουσίασης των χορευτικών, σηκώθηκαν και χόρεψαν οι παρευρισκόμενοι ενώ προσφέρθηκαν, ηπειρώτικο τσίπουρο και κρασί και παραδοσιακά εδέσματα και πίτες, που έψησαν οι γυναίκες, μέλη της Αδελφότητας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...