Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Σήμα κινδύνου από Σγουρό: Τα σκουπίδια θα πνίξουν το λεκανοπέδιο

Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και τα χρέη του αρμόδιου φορέα διαχείρισης ΕΔΣΝΑ εξέπεμψε χθες ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γ. Σγουρός, υποστηρίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί τα σκουπίδια, θα πνίξουν το Λεκανοπέδιο. Κάλεσε δε τους υπουργούς να ανταποκριθούν άμεσα στη δραματική κατάσταση, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Τα χρέη που κληρονομήσαμε είναι τεράστια και διογκώνονται καθημερινά. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών αποβλήτων και την ταφή των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής προειδοποιεί με επιστολές της ότι θα σταματήσει άμεσα τις εργασίες της, οι δήμοι είτε αδυνατούν είτε αρνούνται να καταβάλουν τις εισφορές τους, ο δήμος Φυλής πιέζει, και δικαίως, για να εισπράξει τα αντισταθμιστικά οφέλη και να πληρώσει τους εργαζομένους του, και τα κατασχετήρια δεν έχουν ακόμη ανακληθεί» σημείωσε ο Γ. Σγουρός στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ.

Ο κ. Σγουρός επεσήμανε επιπλέον την αδιέξοδη κατάσταση που έχει προκαλέσει στον Σύνδεσμο η δίχως σύμβαση εκτέλεση εργασιών υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε ακόμη ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας «ο Σύνδεσμος οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία προσωρινά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η όποια βλάβη, ενώ παράλληλα έχει ήδη εκκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου διαχείρισης απορριμμάτων».

Πρόσθεσε ακόμη ότι από τα 50 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να εισπράξει ο Σύνδεσμος το πρώτο εξάμηνο του 2012, από τους δήμους-μέλη του, εισέπραξε μόνο 3 εκατ., κυρίως από τους δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας και Κρωπίας.

Ο κ. Σγουρός κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να παρέμβουν άμεσα προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς κινδυνεύει να διακοπεί η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και των νοσοκομειακών αποβλήτων όλης της χώρας με ολέθριες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...