Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ): Αδυνατεί να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης

"Να προσληφθούν άμεσα στο Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης, οι πέντε επικουρικοί ιατροί όπως δεσμεύτηκε η Διοίκηση του Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο, πρόσληψη που μπορεί έστω προσωρινά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτρέψει την λειτουργία του Κέντρου Υγείας σε 24ωρη βάση καθημερινά όπως προβλέπεται", τονίζει σε ερώτησή του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου:

Στην ερώτησή του αναφέρονται τα εξής:

"Από το 2004 προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας για... τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην Ανατολική Αττική αναφορικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας . 
Οι απαντήσεις που λαμβάνουμε στις ερωτήσεις διέπονται από το ίδιο ύφος και την ίδια λογική επιχειρημάτων ανεξαρτήτως της κρίσης και του υπογράφοντα Υπουργού. Καταγράφουν το μέλημα της διοίκησης, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα και το επείγον της αντιμετώπισης προβλημάτων, δεσμεύονται ότι θα επιληφθούν άμεσα του προβλήματος και θα αντιμετωπίσουν την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας. 
Τα προβλήματα όμως αντί να αντιμετωπίζονται μεγεθύνονται, αφού στο χρόνο που χρειάζεται το Υπουργείο Υγείας να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό (περισσότερα από 8 χρόνια) συνταξιοδοτούνται οι υπηρετούντες ιατροί με αποτέλεσμα αντί να μειώνονται μέχρι σήμερα τα κενά, αυτά να αυξάνονται και να μην επαρκούν οι ιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες του προσωπικού. Χαρακτηριστικό και πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης όπου απέμειναν να υπηρετούν μόλις τρεις ιατροί μετά τις συνταξιοδοτήσεις πέντε ιατρών πριν από περίπου τρία χρόνια (Αρ. Πρωτ. Επίκαιρης 257/11.01.10)!. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας το οποίο χρονολογείται στο 1983 και στα τότε πληθυσμιακά δεδομένα που σήμερα έχουν ανατραπεί ραγδαία, προβλέπει την τοποθέτηση στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας τουλάχιστον δέκα παθολόγων! Το δε Σισμανόγλειο Νοσοκομείο όπου και υπάγεται το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, ουδέποτε μέχρι σήμερα ανταποκρίθηκε επαρκώς στην υποχρέωσή του να καλύπτει το σύνολο των αναγκών που κάθε φορά προκύπτουν και αρκείται στην διατύπωση υποσχέσεων ότι τα εκάστοτε προβλήματα θα αντιμετωπιστούν. Αποτέλεσμα της παροιμιώδους κωλυσιεργίας είναι το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, υπεύθυνο για την κάλυψη χιλιάδων συμπολιτών μας να μπορεί πλέον να λειτουργήσει όχι σε 24ωρη καθημερινή βάση όπως προβλέπεται αλλά να εφημερεύει μόνο κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Τις υπόλοιπες μέρες οι κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα (Βαρνάβας, Γραμματικό, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη) καλούνται να «μεταναστεύουν» στο Κέντρο Υγείας Σπατών, όπου είναι τοποθετημένοι επτά ιατροί και οι οποίοι με μεγάλη δυσκολία ανταποκρίνονται στις αυξημένες και λόγω της οικονομικής κρίσης ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Σπατών.

Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να καλύπτονται κατά προτεραιότητα ειδικά στις σημερινές συνθήκες της περιοριστικής πολιτικής και της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που όλοι μας βιώνουμε,

Ερωτάστε:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να προσληφθούν άμεσα οι πέντε επικουρικοί ιατροί όπως δεσμεύτηκε η Διοίκηση του Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο, πρόσληψη που μπορεί έστω προσωρινά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτρέψει την λειτουργία του Κέντρου Υγείας σε 24ωρη βάση καθημερινά όπως προβλέπεται; 

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου και της 1ης ΥΠΕ για την επαρκή στελέχωση των Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ανατολική Αττική και ποια η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων; "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...