Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Πριονίζουν δέντρα και ΕΣΠΑ στο Μαρούσι


"Με εγκληματική, για το περιβάλλον, επιμονή του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη ο Δήμος Αμαρουσίου ξεκίνησε την πανάκριβη δήθεν «βιοκλιματική ανάπλαση», όπως την αποκαλεί, του κέντρου του Δήμου η οποία ξεκινά από την πλατεία της «Αγίας Λαύρας» και καταλήγει στην πλατεία «Ευτέρπης» στον σταθμό του Η.Σ.ΑΠ."
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσιων Αμαρουσίου και επισημαίνεται:

"Πέραν από το γεγονός ότι το έργο είναι κόντρα στην κοινή λογική σε μια τέτοια εποχή, ανάλογη τακτική έχουν γνωρίσει οι Μαρουσιώτες και πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όταν ξηλώθηκε όλο το κέντρο της πόλης για να "ευτυχήσουν" οι εργολάβοι και να πλουτίσουν οι ορθοπεδικοί.

Πρόκειται για μια πλατεία στην ανατολική είσοδο της πόλης η οποία είναι και η πλουσιότερη σε φυσική βλάστηση πλατεία του Κέντρου του Αμαρουσίου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αστικό άλσος στο κέντρο του Αμαρουσίου και ακριβώς πάνω στην πολύβουη Λεωφόρο Κηφισίας (στο ύψος της οδού Πεντέλης).

Εκεί υπάρχουν164 δέντρα των οποίων η περιβαλλοντική αξία είναι μεγάλη και ιστορική, αφού πολλά από αυτά είναι ηλικίας 80 ετών και άνω, με διάμετρο που φτάνει μέχρι τα 60-70εκ., ύψος έως 20μ και με είδη ασυνήθιστα για τις ελληνικές πόλεις, όπως ο νερόφραξος και η αμερικάνικη καρυδιά. Ακόμα, περιλαμβάνει μεγάλες φλαμουριές, αριές, κυπαρίσσια, πεύκα, των ειδών τραχεία και χαλέπιος, και μουριές.

Ο εργολάβος ξεκίνησε ήδη την υπερύψωση του εδάφους δημιουργώντας αλλαγή περιβάλλοντος στους κορμούς των δένδρων, στο κάτω μέρος που ήδη στοίχησε την πτώση ενός υπεραιωνόβιου δέντρου. Σε όσα μάλιστα τους ενοχλούν σκάβουν γύρω γύρω το χώμα και τα δέντρα με το πρώτο αεράκι πέφτουν οπότε οι εργολάβοι γλιτώνουν και τις ευθύνες από το Δασαρχείο.

Να σημειωθεί ότι η πλατεία είναι ήδη στρωμένη με μάρμαρα Πεντέλης και η αντικατάστασή τους με πλάκες γρανίτη έχει ως στόχο την εμπορική "αξιοποίηση" της πλατείας με τραπεζοκαθίσματα και άλλες οχλήσεις αλλά κυρίως να αποφέρει χρήματα μέσω ΕΣΠΑ στους εμπνευστές του αχρείαστου έργου.

Ο εργολάβος που θα εισπράξει πάνω από 7,2 εκατομμύρια ευρώ για όλο το έργο δεν δίστασε μάλιστα να ενημερώσει ότι θα μεταφυτεύσει θάμνους και όχι δένδρα, επιβεβαιώνοντας έτσι το ξερίζωμα των δέντρων που ήδη ξεκίνησε (δείτε φωτογραφία)
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελούσε επί πενήντα χρόνια (1870-1920) το (τρίτο κατά σειράν) Νεκροταφείο του Αμαρουσίου και έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία, 

Η πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων του Δήμου Αμαρουσίου καταγγέλλει:

1. Την προσπάθεια περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής

2. Την ξεκάθαρη σπατάλη τόσο εθνικών όσο και κοινοτικών κονδυλίων που θα δαπανηθούν για την εν λόγω ανάπλαση και τι πιστεύει την ώρα που οι πολίτεες του Δήμου Αμαρουσίου έχουν ανάγκες για πιο ισχυρές κοινωνικές δομές και όχι εργολαβίες

3 . Την υποκρισία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη που τα Σαββατοκύριακα δήθεν σεντροφυτεύει ως πρόεδρος του ΣΠΑΠ την Πεντέλη και τις καθημερινές στην πόλη του ξηλώνονται υπεραιωνόβια πεύκα για χάρη των δαπανηρών έργων που αναλαμβάνουν εργολάβοι όπως έγινε προ μηνών και στο κτήμα Παναγόπουλου (φωτογραφία 2)"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...