Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Γ. Σγουρός: Η συνάντησή του με τον Ότο Ρεχάγκελ!

Τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννη Σγουρό, επισκέφθηκαν σήμερα στο Γραφείο του ο Υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, ο πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου, Όττο Ρεχάγκελ, o Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βάδης Βουτεβέργης, Guido Wolf, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης Βουτεβέργης Roger Kehle, συνοδευόμενοι  από Γερμανούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που έχει στη χώρα μας ως Πρεσβευτής Φιλίας της Γερμανικής Κυβέρνησης ο Όττο Ρεχάγκελ και έχουν ως στόχο, σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Ο κ. Σγουρός καλωσορίζοντας τη Γερμανική Αντιπροσωπεία ανέφερε:
«Αγαπητοί επίσημοι προσκεκλημένοι και Μέλη της Γερμανικής Αποστολής, Θέλω να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας στην Περιφέρεια Αττικής και την διάθεσή σας να συμβάλλετε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ΕΣΠΑ.

Η συμβολή σας κ. Ρεχάγκελ στην ανάπτυξη και προβολή του ελληνικού αθλητισμού, με την ανάδειξη της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ήταν ιστορική.
Η εθελοντική σας παρουσία σήμερα στην Ελλάδα, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, είναι καλοδεχούμενη.
Βέβαια τα προβλήματα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του αθλητισμού και εξαιρετικά κρίσιμα. Απαιτούν, εκτός των άλλων, και την ανυστερόβουλη αλληλεγγύη των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της Γερμανίας. Εδώ ο κ. Ρεχάγκελ, με το κύρος που διαθέτει στη χώρα του και ο κ. Φούχτελ, από την θέση που κατέχει, μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά.
Αγαπητέ Οτο μας φέρνεις μηνύματα φιλίας και ενότητας και για αυτό σ’ ευχαριστούμε. Όμως θα θέλαμε και μείς με την σειρά μας να μεταφέρεις στη χώρα σου το δικό μας μήνυμα. Αυτό που ζητάμε σήμερα είναι αυτό που έκανες πράξη μέσα στο γήπεδο πετυχαίνοντας απίστευτους άθλους.

Είναι οι ευκαιρίες και η δίκαιη αντιμετώπιση: Ευκαιρίες για να δείξουμε τις δυνατότητες μας τις οποίες γνωρίζεις πολύ καλά. Δίκαιη αντιμετώπιση για να έχουμε την δύναμη να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Αυτές τις μέρες το δράμα που ζει η Κύπρος - χώρα της Ευρωζώνης - και τα αδέλφια μας στην Μεγαλόνησο είναι η κορυφαία πρόκληση και δοκιμασία για την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη και για την βιωσιμότητα του ευρώ. Το επισημαίνουν με ιδιαίτερη ένταση όλα τα μεγάλα και έγκυρα μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πιστεύουν ακράδαντα τόσο οι πολίτες της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Αυτό το μήνυμα των δύο λαών μπορούν να περάσουν στην γερμανική κυβέρνηση και την γερμανική κοινή γνώμη οι κ. Φούχτελ και Ρεχάγκελ.
Οι Έλληνες έχουν και φιλότιμο και μνήμη».
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Αγαπητέ Γιάννη, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα, έχουν ειπωθεί τόσα πολλά πράγματα, τόσα θετικά πράγματα, που το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι μαζί θα μπορούμε. Και η παρουσία σήμερα εδώ αυτής της αποστολής δείχνει με ποια προθυμία, με ποια δεξιότητα και σοβαρότητα υπάρχει εδώ η παρουσία για την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Και παρ’ όλο που υπάρχει μια καταπληκτική θέα εδώ στο Γραφείο σας, έχουμε περάσει πολύωρες συζητήσεις εδώ σ’ αυτό το τραπέζι, όπου δεν θαυμάζαμε μόνο τη θέα αλλά είχαμε και συζήτηση εργασίας. Γεύτηκα την ελληνική φιλοξενία, γεύτηκα το ελληνικό φιλότιμο και μ’ αυτό το πνεύμα θα θέλαμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία μας προς όφελος, βέβαια, των πολιτών αυτής της χώρας αλλά και της Ενωμένης Ευρώπης και ελπίζω αυτή η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής να συνεχίσει το ίδιο καλά».
Ο κ. Ρεχάγκελ στην αντιφώνησή του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Συγχαρητήρια προς τον κ. Φούχτελ, γιατί είπε παλιότερα ότι, αν δώσεις στον πολιτικό ένα μικρόφωνο, μπορείς να πας να πιεις έναν καφέ κι ακόμη δεν θα έχει τελειώσει, σήμερα υπερέβαλε μάλλον εαυτόν, γιατί ήταν πολύ σύντομος. Είπατε, κ. Περιφερειάρχα, να νιώθουμε σαν το σπίτι μας εδώ όλη η αποστολή, εγώ προσωπικά νιώθω σα να είμαι σπίτι μου. Και μόνο το γεγονός ότι ο κόσμος με αποκαλεί «Όττο» και όχι «Ρεχάγκελ» νομίζω είναι πολύ αντιπροσωπευτικό. Έχω ξαναπεί ότι η μεγάλη πρόκληση της ζωής μας είναι η συναναστροφή με τον συνάνθρωπο. Όταν τότε ανέλαβα ως προπονητής και μου είπαν «εδώ έχεις 30 παίκτες στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 χρονών, όπου ο καθένας νέος αισθάνεται ανίκητος και πολύ δυνατός» κι αυτή ήταν και η μεγάλη πρόκληση σε ό,τι έκανα, να προσπαθήσω να ενώσω την κάθε μονάδα, γιατί σκεφτείτε ότι ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε παίχτης έχει το δικό του χαρακτήρα, τη δικιά του προσωπικότητα και, όπως γνωρίζετε, τους ποδοσφαιριστές τους αναβαθμίζουν λίγο, ιδιαίτερα σε σταρ, και αστέρες τους κάνουν τα ΜΜΕ κι αυτό είναι και το δύσκολο, να μπορέσεις να τους ενώσεις, να τους κάνεις ένα σύνολο. Ιδιαίτερα ο αθλητισμός αλλά ιδίως το ποδόσφαιρο, που είναι τόσο δημοφιλές, έχει τη δυνατότητα να ενώσει και να ενσωματώσει μονάδες. Χτες στον ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά και σήμερα είδαμε τι καταπληκτικά και αρμονικά παίξανε οι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες των νέων.
Πολύ σύντομα ένα σχόλιο για τις στρεβλώσεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις που έχουνε δημιουργηθεί και, όπως είπα, οι Έλληνες ό,τι και να συμβεί θα παραμείνουν φίλοι μας. Η δική μας υποχρέωση ως έμπειροι άνθρωποι πλέον ήταν να μεταφέρουμε αυτή την εμπειρία της ζωής στους νέους αλλά να μην τους πάρουν και την προοπτική, να μην τους στερήσουμε τα όνειρα που έχουν να γίνουν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές ή να γίνουν ίσως και πολιτικοί. Το στενό συνεργάτη μου τον Γιάννη Τοπαλίδη τον είχα γνωρίσει στο Βερολίνο τότε και δημιουργήθηκε μια πολύ στενή και εγκάρδια φιλία μεταξύ του Έλληνα και του Γερμανού που θα κρατήσει μια ζωή. Και αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο.»
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βάδης Βουτεβέργης, κ. Guido Wolf, κατά την ομιλία του επεσήμανε:
«Αγαπητέ κ. Σγουρέ, αγαπητοί κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Πρόεδρε της Ένωσης Δήμων Βάδης Βουτεβέργης, σας ευχαριστώ για την εγκάρδια και καταπληκτική και πολύ φιλική υποδοχή και θέλω να σας δηλώσω ότι όλη η αποστολή που με ακολουθεί από τη Βάδη Βουτεβέργη έχει έρθει με έναν ενθουσιασμό, με έναν αυθορμητισμό για να πιστοποιήσει αυτή τη φιλία που ενώνει τους δύο λαούς και πράγματι θέλουν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές φιλίας της Γερμανίας και να εκδηλώσουν τα εγκάρδια συναισθήματα που ενώνουν αυτές τις δυο χώρες.
Η Ελλάδα με τον πολιτισμό, με τη φύση, με τα αξιοθέατα, με τα ήθη και έθιμα που έχει είναι μία πηγή που προσφέρει ουσιαστικά για μια συνεργασία, ιδιαίτερα στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και θα θέλαμε να προσφερθούμε γι’ αυτή τη συνεργασία από την πλευρά του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης Βουτεβέργης και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε, αν όχι να δώσουμε ένα ακόμη πιο συγκεκριμένο έναυσμα σ’ αυτή τη συνεργασία, για να έχουμε πιο απτά αποτελέσματα».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Όττο Ρεχάγκελ, ενώ σε όλα τα μέλη της Γερμανικής Αντιπροσωπείας προσφέρθηκε το βίντεο της Τουριστικής Προβολής της Αττικής, καθώς και αντιπροσωπευτικά αγροτικά προϊόντα από την Περιφέρεια Αττικής.
www.markos.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...