Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Μαρκόπουλο: Κατεδαφιστέες οι κατασκευές στο λιμάνι


Δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι 14 συμπολίτες μας, στην πλειοψηφία τους μέλη των Ενεργών Δημοτών Μαρκοπούλου, που προσέφυγαν σ’ αυτό κατά της άρνησης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου Ανατολικής Αττικής να εκδώσει... πρωτόκολλο κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό, την παραλία και τη χερσαία ζώνη στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη.

Αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενεργοί Δημότες:

Η υπόθεση αφορά γνωστή ταβέρνα, όπου από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι το 2007 που έγινε η προσφυγή, εκτελέστηκαν εργασίες στο υπάρχον κτίσμα και κατ’ επέκτασή του.

Είχε προηγηθεί σωρεία καταγγελιών και ενεργειών του μέλους μας κας Σοφίας Καλατή και της τ. προέδρου του συλλόγου ΝΟΙΕΣ κας Ειρήνης Παπάζογλου προς διάφορες Υπηρεσίες (Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Πολεοδομία, ΚΥΔ, ΥΕΝ, Υπ. Οικονομικών, γραφείο πρωθυπουργού, βουλευτές κλπ ) για τις αυθαίρετες κατασκευές που εκτελούντο στον αιγιαλό. Όμως, παρά τις θετικές ενέργειες κάποιων από αυτές τις Υπηρεσίες (πχ πολεοδομίας, Υπ. Οικονομικών, ΥΕΝ), για σειρά ετών δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τελικά υπεβλήθη αίτημα 30 συμπολιτών μας προς τον προϊστάμενο της ΚΥΔ Ανατ. Αττικής , για να εκδώσει πρωτόκολλο κατεδάφισης, που δεν απαντήθηκε ποτέ! Ακολούθησε η προσφυγή των 14.

Το ΣτΕ με την υπ’ αρ. 2274/2011 απόφασή του, δέχεται ότι:

1. Στην περιοχή από Πόρτο Ράφτη μέχρι Μαραθώνα, έχει καθοριστεί νόμιμα η ζώνη αιγιαλού και παραλίας.

2. Κάθε αυθαίρετη κατασκευή στην χερσαία ζώνη λιμένα Πόρτο Ράφτη, πρέπει να κατεδαφιστεί.

3. Η παραχώρηση της απλής χρήσης εκτάσεων εντός του αιγιαλού και της παραλίας, δεν μπορεί να οδηγεί σε αναίρεση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους.

4. Οι χώροι που βρίσκονται στη χερσαία ζώνη λιμένα, αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, που προορίζονται μόνο για έργα και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του λιμένα και όχι για την επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παρακείμενων καταστημάτων

5. Απαγορεύεται η μετατροπή κοινόχρηστου χώρου σε κλειστό ή ημίκλειστο, με την κατασκευή εντός αυτού κατακόρυφων στηριγμάτων των κινητών προστεγασμάτων ή με άλλες αντίστοιχες επεμβάσεις, που θα είχαν σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και, γενικότερα, της χρήσης του χώρου από το κοινό και θα οδηγούσαν σε αναίρεση της λειτουργίας του.

6. Αρμόδια για την έκδοση οικοδομικών αδειών στη ζώνη λιμένα, είναι η πολεοδομία. Η σχετική μάλιστα άδεια, προηγείται της αδείας της Λιμενικής Αρχής.

7. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλώς ενέκριναν την κατασκευή τοιχίου για την άρση των κινδύνων και την άμεση επαναφορά της περιοχής στην αρχική κατάσταση. Για την κατασκευή του όμως, δεν αρκούσαν οι εγκρίσεις των διαφόρων υπηρεσιών, αλλά απαιτείτο άδεια της πολεοδομίας.

Είναι προφανές ότι η Απόφαση αυτή έχει εφαρμογή και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων στην περιοχή του Δήμου μας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Μένει να δούμε με ποιο τρόπο θα ενεργήσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, δηλ.

§ η ΚΥΔ, ως προς την υποχρέωσή της να εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης,

§ η Περιφέρεια που, με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία υποχρεούται να εκτελέσει την οποιαδήποτε απόφαση κατεδάφισης της ΚΥΔ,

§ το Λιμενικό Ταμείο ως προς άδειες που έχει εκδώσει για απλή χρήση αιγιαλού και ειδικά για τέντες με κατακόρυφα στηρίγματα (πχ πράξη 29/26-4-2006), αλλά και για κάθε είδους κατασκευή που εμποδίζει την κοινή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας,

§ ο Δήμος που εκδίδει τις άδειες λειτουργίας καταστημάτων, αλλά και ως προϊστάμενος της πολεοδομίας, όσον αφορά κλειστές ή ημίκλειστες κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους από διάφορες επιχειρήσεις.

§ Το Λιμεναρχείο, ως προς την αστυνόμευση της περιοχής.

§ Το υποθηκοφυλακείο Κορωπίου, ως προς την εγκυρότητα μεταβίβασης γεωτεμαχίου με αυθαίρετες κατασκευές και μάλιστα μέσα στον αιγιαλό.

Για την ίδια υπόθεση εκκρεμούν αποφάσεις και ποινικών δικαστηρίων κατά εμπλεκομένων με διάφορους τρόπους (ιδιοκτητών αυθαιρέτων, παραβάσεις καθήκοντος δημοσίων λειτουργών, μεταβιβάσεις ακινήτου με αυθαίρετα εντός αιγιαλού κλπ). Επί πλέον, το Μάιο του 2010, μετά από ενέργειες των Ενεργών Δημοτών, κατατέθηκε στο Δήμο Μαρκοπούλου αίτημα 50 κατοίκων της περιοχής για λήψη μέτρων, αλλά ποτέ δεν εξετάστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα!

Τελικά, το μήνυμα που στέλνουν οι προσφεύγοντες προς την κοινωνία σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι ότι, ακόμα κι όταν Δημόσιοι Λειτουργοί, για διαφόρους λόγους ή προφάσεις , αρνούνται να εφαρμόσουν την ισχύουσα Νομοθεσία, οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να την επιβάλουν με νόμιμους τρόπους.

Με υπομονή, επιμονή, κόπο, κόστος και θυσίες.

Για ένα καλύτερο περιβάλλον, ένα καλύτερο μέλλον!
mesogianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...