Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΕΔΣΝΑ: Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο ΧΥΤΑ Φυλής - Κλειστός ο ΧΥΤΑ λόγω εισόδου τρίτων


Συνεχίζονται οι έλεγχοι στον ΧΥΤΑ Φυλής για επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα σύμφωνα με το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης...



- Σοβαρά προβλήματα στις εργασίες υγειονομικής ταφής λόγω της αθρόας εισόδου τρίτων. Κλειστός ο ΧΥΤΑ από τις 11 το πρωί.


Συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι εντατικοί έλεγχοι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στα εισερχόμενα φορτία στον ΧΥΤΑ Φυλής που προέρχονται από νοσοκομειακές μονάδες, με στόχο τον διαχωρισμό των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) από τα οικιακού τύπου απορρίμματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και μία εβδομάδα μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, τα δημοτικά και ιδιωτικά οχήματα μεταφοράς απορρίπτουν το περιεχόμενό τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Τα απόβλητα ελέγχονται από υπαλλήλους του ΕΔΣΝΑ και του οικείου νοσοκομείου που τα συνοδεύουν που πιστοποιούν την ύπαρξη ή μη επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων. Τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα διαχωρίζονται και αποστέλλονται στην ειδική μονάδα Αποτέφρωσης του ΕΔΣΝΑ για την ορθή περιβαλλοντικά διαχείρισή τους.

Τις τελευταίες ημέρες οι ποσότητες των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων που είναι αναμεμειγμένες με αστικού τύπου απόβλητα βαίνουν μειούμενες.

Επισημαίνεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο του ενός μηνός, στην οποία ο ΕΔΣΝΑ θα σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος, τα νοσοκομεία της Αττικής θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τα επικίνδυνα απόβλητα.

Την ίδια στιγμή, σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στις εργασίες υγειονομικής ταφής στον ΧΥΤΑ Φυλής, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης, αθρόας εισόδου ομάδων ατόμων, ακόμη και μικρών παιδιών, από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εξαιτίας της κλιμάκωσης του φαινομένου και προκειμένου να αποφευχθεί ο παραμικρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων, ο ΧΥΤΑ Φυλής έκλεισε σήμερα τις πόρτες του για τους εξυπηρετούμενους δήμους της Αττικής από τις 11 το πρωί.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το αυτονόητο. Όπως ο ΕΔΣΝΑ έχει συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να λυθεί το πρόβλημα που ανέκυψε με τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, έτσι ζητάμε και από την Πολιτεία να συμβάλλει στην ασφαλή και απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών της υγειονομικής ταφής, προστατεύοντας τον χώρο από τις ομάδες ατόμων που καθημερινά εισβάλλουν σε αυτόν. Με τη συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που στο παρελθόν φαίνονταν δυσεπίλυτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...