Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Λίφτινγκ στο Τατόι: Το πρώην βασιλικό κτήμα μεταμορφώνεται και ανοίγει για το κοινό

Η εικόνα της εγκατάλειψης που έχει τα τελευταία χρόνια το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν, αφού ήδη η ομάδα που έχει αναλάβει την αξιοποίηση του έχει σηκώσει μανίκια και δουλεύει πυρετωδώς προκειμένου να εκμεταλλευθεί τα 6,5 εκατομμυρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ.

Το «νέο» Τατόι θα διαθέτει μουσείο, ξενοδοχείο, εστιατόριο, ενώ θα αποτελεί κτηνοτροφική και αγροτική μονάδα. Παράλληλα τα διατηρητέα κτήρια του βασιλικού κτήματος θα επαναλειτουργήσουν και θα τους δοθούν νέες χρήσεις.

Σύμφωνα με in.gr η μελέτη προβλέπει την αξιοποίηση των 23.550 στρεμμάτων από τα συνολικά 42.000 στρέμματα του κτήματος. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα επαναλειτουργήσει το αγρόκτημα, ενώ οι πρόταση των μελετητών είναι να αποκατασταθούν αμπελώνες, ελαιώνες και οπωρώνες σε εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις για τη λειτουργία θερμοκηπίου, καθώς και την επαναλειτουργία του οινοποιείου.

Στόχος των μελετητών αποτελεί, επίσης, η δημιουργία ενός μικρού κτηνοτροφικού πάρκου. Προτείνεται η εκτροφή προβάτων, η στέγαση και η φροντίδα αλόγων και η επαναλειτουργία της μονάδας μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το νέο πάρκο θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για το κοινό και το μοναδικό σημείο που θα είναι περιφραγμένο θα είναι αυτό του Κεντρικού Πυρήνα, ο οποίος θα εξασφαλίζει την προστασία και την εύρυθμη λειτουργία του.

Αν και ακόμα είναι νωρίς, οι σκέψεις για χρεώσεις εστιάζονται μόνο σε συγκεκριμένες παροχές του πάρκου, καθώς και στη στάθμευση των ΙΧ αυτοκινήτων, αφού στόχος των μελετητών είναι η προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι κεντρικές προσβάσεις του πάρκου θα είναι τρεις (Βαρυμπόμπης, πύλες Λεύκας και Κρυονερίου), ενώ θα υπάρχουν και αρκετές δευτερεύουσες, οι οποίες θα σχετίζονται με συγκεκριμένες δραστηριότητες. Μάλιστα υπάρχει και πρόταση ώστε να λειτουργήσει τουριστικό τρενάκι μέσα στο πάρκο.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος εφαρμογής των μέτρων εποπτείας και φύλαξης του κτήματος υπολογίζεται σε περίπου 1.900.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.663.000 αφορούν πάγιες δαπάνες υποδομών. Ο προϋπολογισμός των σωστικών επεμβάσεων σε 26 κτίρια από το υπουργείο Πολιτισμού υπολογίζεται σε 2,8 εκατ. ευρώ.

Για τα έργα πολιτισμού (αποκατάσταση κήπων ανακτόρου, ανασκαφικές εργασίες, αποκατάσταση μουσείου κτλ.) η συνολική δαπάνη εκτιμάται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...