Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Ρομά σημαίνει άνθρωποι, όχι ανθρώπινα σκουπίδια»

Ο Π. Δημητράς, ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου «Η Ελπίδα», με ανοιχτή επιστολή προς τον ΥΠΕΣ Γ. Μιχελάκη και τον αν. ΥΠΕΣ Λ. Γρηγοράκο απαντά στις δηλώσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Καλογερόπουλου στην «Εφ.Συν.» για την αποφασισμένη μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου στην… κορυφή του όρους Πατέρα στα Μέγαρα


Ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Ρομά σημαίνει άνθρωποι, όχι ανθρώπινα σκουπίδια – Δεκαπέντε χρόνια ελληνικού απαρτχάιντ» απευθύνει στον ΥΠΕΣ Γ. Μιχελάκη και τον αν. ΥΠΕΣ Λ. Γρηγοράκο ο Π. Δημητράς, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου «Η Ελπίδα» και εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

Η επιστολή απαντά στις δηλώσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Καλογερόπουλου στην «Εφ.Συν.» (30/12/2013) σχετικά με δύο αποφάσεις του: να εγκατασταθούν προσωρινά οι Ρομά Χαλανδρίου στην παλιά αμερικανική βάση ραντάρ στα σύνορα Μάνδρας και Μεγάρων και να κατεδαφιστεί ο οικισμός στο Χαλάνδρι στις 25 Φεβρουαρίου.

Η επιστολή:

1 Ιανουαρίου 2014

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος (ΓΓΑΔΑ) που υπάγεται ιεραρχικά σε σας, δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (30/12/2013) για την αποφασισμένη μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου στην… Κορυφή του Ορους Πατέρα στα Μέγαρα:

«Η μετεγκατάσταση θα γίνει πριν την κατεδάφιση… Η απόφαση της μετεγκατάστασης δεν προβλέπει σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου… Το ψάξιμο που έχουμε κάνει εννέα μήνες είναι ενδελεχέστατο. Δεν έχω χώρο δικό μου, ζητάω από το κράτος να μου δώσει. Μπορούσαμε να βρούμε δημόσια κτήματα κοντά στην εθνική οδό, κοντά στα Μέγαρα. Αλλά θα γινόταν πανικός μετά. Εγώ θα εφάρμοζα τον νόμο, έτσι ώστε να μην καταδικάζεται η Ελλάδα. Ο νόμος μού δίνει περιθώρια να αποφασίσω χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Αλλά μετά θα ήταν εκτεθειμένοι οι άνθρωποι. Δεν νιώθω ήσυχη τη συνείδησή μου να το κάνω και να πω ότι πέταξα το πρόβλημα από μένα και καθάρισα».

Κύριοι Υπουργοί,

Ρομά στη γλώσσα τους σημαίνει «άνθρωποι». Για τη «Χρυσή Αυγή» (ΧΑ) βέβαια αποτελούν «ανθρώπινα σκουπίδια». Αν για σας είναι άνθρωποι και όχι ανθρώπινα σκουπίδια, η μετεγκατάστασή τους δεν μπορεί να αποφασίζεται όπως η δημιουργία χωματερών, δηλαδή ερήμην των ενδιαφερομένων. Ο ΓΓΑΔΑ ανέφερε πως επιμένει να στείλει στην κορυφή ενός βουνού των Μεγάρων 70 οικογένειες Ρομά, οι περισσότερες δημότες Χαλανδρίου επί δεκαετίες: ρώτησε τους Δήμους Μεγάρων και Μάνδρας και του είπαν όχι, εκφράζοντας και τις τοπικές κοινωνίες.

«Αποφασίζετε δικομματικά»

Ο νόμος δηλώνει ο ΓΓΑΔΑ δεν προβλέπει σύμφωνη γνώμη τους, μόνο την έκφραση της άποψής τους. Οι Ρομά, για τους οποίους αποφασίζει ο ΓΓΑΔΑ -και άρα αποφασίζετε δικομματικά και σεις κύριοι Υπουργοί- να πάνε εκεί, δεν προβλέπει καν ο νόμος να ερωτηθούν, άρα η γνώμη τους είναι παντελώς αδιάφορη. Οπως ακριβώς δεν ρωτιούνται τα σκουπίδια πού θα γίνουν οι χωματερές. Οπως ακριβώς δεν ρωτιόνταν στη Νότα Αφρική οι Αφρικανοί για το απαρτχάιντ που τους είχε επιβληθεί. Προφανώς, πέρα από τις εξαγγελίες σας, τελικά στην πράξη σεις κύριοι Υπουργοί, όπως και ο ΓΓΑΔΑ, συμφωνείτε με τη ΧΑ πως είναι ανθρώπινα σκουπίδια και άρα δεν χρειάζεται να ερωτηθούν για το απαρτχάιντ που τους προγραμματίζετε.

Βέβαια, ο ΓΓΑΔΑ, πριν καταλήξει στην εξορία στην Κορυφή του Ορους Πατέρα, είχε αποφασίσει πριν ένα χρόνο να μετεγκαταστήσει τους Ρομά στα όρια του Δήμου Χαλανδρίου όπου ανήκουν. Τότε μάλιστα τους είχε ρωτήσει και είχαν συμφωνήσει. Σκεπτόταν εναλλακτικά να τους μετεγκαταστήσει μέσα στον αστικό ιστό του Δήμου Λυκόβρυσης, χωρίς να τους ρωτήσει. Αλλά, αντίθετα με όσα λέει σήμερα, δεν αγνόησε τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των δύο δημοτικών συμβουλίων που ήταν αντίθετοι και ματαίωσε τις λύσεις αυτές.

Οπως μάλιστα λέει με ειλικρίνεια, διαπίστωσε πως χωρίς απαρτχάιντ δεν υπάρχει «τελική λύση». Είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει να τους μετεγκαταστήσει (χωρίς να τους ρωτήσει φυσικά) σε δημόσια γη δίπλα στην Εθνική Οδό κοντά στα Μέγαρα. Δεν το έκανε γιατί θα «γινόταν πανικός μετά».

Αστυνομική βία

Οσο γίνονταν όλα αυτά στην Αττική, σε ένα άλλο μέρος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών, μεταφέρθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013, με τη συνδρομή αστυνομικής βίας και παράνομα –κατά τον Συνήγορο του Πολίτη και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας- οι Ρομά της Αταλάντης στην απομακρυσμένη περιοχή της Φούφλας. Ενα χρόνο νωρίτερα, ο Δήμος Λαμιέων μεταστέγασε το ίδιο παράνομα τους δικούς του Ρομά στην απομακρυσμένη Καμηλόβρυση.

Δεκατρία χρόνια νωρίτερα, τον Οκτώβριο 2000, είχε δημιουργηθεί το πρώτο «θεσμοποιημένο απαρτχάιντ», όπως το είχε αποκαλέσει η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την επίσης παράνομη μεταφορά των Ρομά Σπάτων στην απομακρυσμένη περιοχή της Κιάφας, όπου εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Κύριοι Υπουργοί,

Ολες αυτές οι ενέργειες δημιουργίας «θεσμοποιημένου απαρτχάιντ» για τους Ρομά, εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια, δείχνουν σεβασμό της πολιτείας προς τους ανθρώπους Ρομά ή αντίθετα μεταχείρισή τους ως «ανθρώπινων σκουπιδιών» σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ηλία Κασιδιάρη;

Παναγιώτης Δημητράς
 http://www.efsyn.gr/?p=163453

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...