Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ο Ν. Νικολόπουλος ευχαρίστησε τους εθελοντές της Ν.Δ.

Που βοήθησαν στον προεκλογικό αγώνα της Ομάδας Στοχευμένης Δράσης για το Λεκανοπέδιο


Ο Βουλευτής Αχαίας και Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος μιλώντας στους εθελοντές που συμμετείχαν στην προσπάθεια της Ομάδας Δράσης του προεκλογικού αγώνα για την μάχη του κόμματος στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αφού τους ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

«Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία αύξησε τις δυνάμεις της κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, σημειώνοντας μάλιστα μια καθαρή νίκη έναντι του δευτέρου κόμματος. Αυτό σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, απέκτησαν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να αναλάβουν την πρωτοβουλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ωστόσο, είναι προφανές πως το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει συναινετικές λύσεις. Η εντολή του λαού ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και στη ζώνη του ευρώ, αλλά μέσα από την διαμόρφωση ενός συμμαχικού κυβερνητικού μετώπου που θα διαθέτει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική δύναμη και θα εκπροσωπεί το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα της λαϊκής βάσης.

Πέρα από το «μήνυμα» της κάλπης ωστόσο, είναι εξίσου προφανές πως η χώρα έχει φτάσει σε τέτοια κατάσταση που προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη, η δημιουργία ενός Εθνικού Μετώπου, στηριγμένου σε έναν «βασικό κορμό» κοινών επιδιώξεων και πέρα από τις επιμέρους διαφορές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναδυθεί άμεσα το αίσθημα πατριωτισμού και εθνικής ευθύνης των κομμάτων της ελληνικής Βουλής.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ως επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, καλείται να αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο.

Πρώτα οφείλει να πετύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξασφαλίσει σταθερότητα στη χώρα, θα εργαστεί ομόθυμα πάνω σε ένα κοινό στρατηγικό πλάνο και θα είναι μακράς πνοής. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα κόμματα που θα μετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση οφείλουν να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφωνίες τους και από κοινού να στηρίξουν τον εθνικό στόχο, που είναι αρχικά η σταθεροποίηση της χώρας και έπειτα, η σταδιακή αποδέσμευσή της από τα μνημόνια, ώστε να ξεπεραστεί οριστικά η κρίση. Δεν πρέπει να μας διαφύγει πως αυτό όμως, στα ελληνικά πολιτικά πράγματα είναι κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο να επιτευχθεί, αφού τα κόμματα που καλούνται να συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία θα έχουν διαρκώς «φυγόκεντρες τάσεις» στο εσωτερικό τους, φοβούμενες τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν μελλοντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα είναι στο πρωτίστως στο χέρι των κομμάτων που θα ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό να συνεργαστούν άψογα και να οδηγήσουν τον τόπο σε μια νέα αναγέννηση, με αποτέλεσμα να αποκομίσουν τα ίδια μεγάλα πολιτικά και εκλογικά οφέλη και μελλοντικά.

Πέραν τούτου, ο Αντώνης Σαμαράς, ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης καλείται να «τρέξει» με μεγάλες ταχύτητες όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Η χώρα έχει παραμείνει ουσιαστικά ακυβέρνητη επί τρεις μήνες, με την κατάσταση της οικονομίας της να έχει επιδεινωθεί δραματικά. Στο ίδιο διάστημα, οι φωνές κατά της Ελλάδας από το εξωτερικό πολλαπλασιάστηκαν και ο κίνδυνος του «ξαφνικού θανάτου» δεν έχει ακόμα αποφευχθεί. Έτσι, πρέπει όχι μόνο να διατηρήσουμε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους εταίρους μας, αλλά και να τους παρουσιάσουμε ένα συνολικό και πειστικό σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας, βασισμένο στους στόχους που έχουν τεθεί και με τις αλλαγές που απαιτούνται στους όρους της δανειακής σύμβασης, ώστε από την μονόπλευρη λιτότητα να περάσουμε στη νέα ανάπτυξη.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι το εθνικό διακύβευμα είναι μεγάλο και απαιτητικό. Δεν επιτρέπει κομματικά τερτίπια και προσωπικές στρατηγικές και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και για τους πολίτες που ψήφισαν τα κόμματα με σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, αυτά που από την προηγούμενη κιόλας προεκλογική περίοδο έθεταν ως αδιαπραγμάτευτη αρχή τους την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Και αυτά, εκτός της Νέας Δημοκρατίας, είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ψηφοφόροι ανέθεσαν εξίσου βαριές ευθύνες και στους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, που ας μην γελιόμαστε, είναι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μπορούν πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο να μετάσχουν στην κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Τώρα εύλογα θα αναρωτηθείτε: Αποτυπώνει το εκλογικό αποτέλεσμα και αυτού του είδους η κυβερνητική συμμαχία, μια κοινωνική πλειοψηφία;

Κατ’ αρχήν, όπως ήδη αναφέρθηκε, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι οι τρεις δυνάμεις που δεν αυτοπροσδιορίζονται μόνο ως φιλοευρωπαϊκές, αλλά και ξεκάθαρα δήλωσαν – και ψηφίστηκαν γι’ αυτό – πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.

Έπειτα, αυτές οι τρεις δυνάμεις αθροίζουν στις πρόσφατες εκλογές ένα ποσοστό γύρω στο 48% του εκλογικού σώματος. Δηλαδή, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, με το οποίο έχει κυβερνηθεί πολύ λίγες πολλές φορές η χώρα, από το 1974 μέχρι σήμερα Επιπλέον, σε όλες τις άλλες χρονικές περιόδους, οι μονοκομματικές κυβερνήσεις σε καμία περίπτωση δεν υποδήλωναν την έκταση τόσο μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων μέσα στην ελληνική κοινωνία, όσο υποδηλώνουν σήμερα τα τρία κόμματα, από τον χώρο της κεντροδεξιάς μέχρι το χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο μόνος υπαρκτός φόβος αυτή την στιγμή είναι για την ποιότητα της αντιπολίτευσης που θα υπάρξει, καθώς και για το ενδεχόμενο, η αντιπολίτευση να υποκινήσει κοινωνικές αναταράξεις, ιδιαίτερα επιζήμιες, σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την χώρα.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης στην δημοκρατία είναι μεγάλος και πολύ σημαντικός. Και ο ρόλος μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης, ειδικά στην εποχή μας, θα είναι ακόμα σημαντικότερος. Αν πρόκειται για αντιπολίτευση που θα ελέγχει ουσιαστικά το κυβερνητικό έργο και θα υπερασπίζεται τις εθνικές γραμμές και όχι για αντιπολίτευση που απλά θα «πετροβολεί» την κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία και θα προσπαθεί να επιβάλλει τον δικό της «νόμο» δια της… πλατείας.

Και η αντιπολίτευση, ωστόσο, κρίνεται. Και κρίνεται από τον ίδιο λαό που ψήφισε στις 17 Ιουνίου, δίνοντας δύναμη πλειοψηφίας στις δυνάμεις του μέτρου και της ελπίδας, με ηγέτιδα τη Νέα Δημοκρατία.

Πέραν τούτου όμως, κομμάτι της ευθύνης μοιράζονται και οι εταίροι μας στην ευρωζώνη, οι οποίοι οφείλουν να αντιληφθούν τις στρεβλώσεις των μνημονίων και πως μια χειμαζόμενη κοινωνία δεν μπορεί να σύρει το άρμα ανάπτυξης μιας χώρας. Η συμβολή τους στην βελτίωση των όρων και η θετική τους ανταπόκριση στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν, θα συμβάλλουν περαιτέρω στην πολιτική σταθερότητα της χώρας και κατά συνέπεια, στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης χωρίς νέες μεγάλες οδύνες για τον λαό της Ελλάδας. Μέσα από αυτή την προσπάθεια εξάλλου, θα σταλεί και το πιο πειστικό μήνυμα για σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Εν κατακλείδι, οι ώρες είναι κρίσιμες και μετρούν την υπευθυνότητα του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και την ικανότητά της να διεκδικήσει έναν νέο ρόλο στον κόσμο των ανεπτυγμένων χωρών.

Γι’ αυτό η ΝΔ κάνει λόγο για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Δεν έδωσε στους πολίτες λαϊκίστικες, ευκαιριακές υποσχέσεις ή πυροτεχνήματα τυχοδιωκτικά και δεσμεύθηκε ότι: θα εργαστούμε μαζί με τους εταίρους για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας τις αναγκαίες πολιτικές για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Είναι κοινή ευθύνη όλων μας να το πετύχουμε!
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...