Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική το 2013

Έργα υλοποίησης τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική εντάχθηκαν σήμερα στο νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ.

Οι μονάδες θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνων απορριμμάτων ετησίως και οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο 2012. Στόχος είναι η ολοκλήρωση τους σε ορίζοντα 14 μηνών, δηλαδή έως το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής, που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των τεσσάρων μονάδων.

Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, στη φάση της λειτουργίας θα δημιουργηθούν πάνω από 1000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1200 κατά την κατασκευή.

Επίσης, εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, με στόχο αφενός την επιτάχυνση υλοποίησής τους και αφετέρου τη μείωση του τελικού κόστους χρήσης για τους πολίτες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Δημόσιο διατηρεί τον ισχυρό εποπτικό του ρόλο επί του έργου, ενώ παράλληλα αξιοποιείται η εμπειρία και τεχνογνωσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. Το Δημόσιο καθορίζει μεταξύ άλλων τις προδιαγραφές του έργου, εποπτεύει την υλοποίησή του και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ιδιώτη καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...