Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Τοξική βόμβα στον Ασπρόπυργο


Σωροί σκουπιδιών που φθάνουν σε ύψος τα επτά μέτρα. Λιωμένες σακούλες από τις οποίες ξεπροβάλλουν νοσοκομειακά απόβλητα σαπισμένα τρόφιμα, παλιοσίδερα, μπάζα, όλα ένας εφιαλτικά δύσοσμος σωρός, σε ένα βούρκο από μαύρα υγρά.



Μια επικίνδυνη, τοξική χωματερή «φυτεμένη» ανάμεσα σε σπίτια, περιβόλια και βιοτεχνίες, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης του Ασπροπύργου.


Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Πίσω από την πανύψηλη μάντρα που κρατούσε μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα λειτουργούσε μια κανονική χωματερή. Το μόνο που πρόδιδε την παρουσία της ήταν η έντονη, εφιαλτική οσμή του έπνιγε την περιοχή. Ανάμεσα στα στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν και απόβλητα από μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο.

«Όταν φθάσαμε εκεί, βρήκαμε κλειστή την πύλη και γύρω άγρια σκυλιά», λέει στην «Κ» η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου. «Ξαφνικά η πύλη άνοιξε για να φύγουν οι εργαζόμενοι και βρήκαμε την ευκαιρία και ”μπουκάραμε”.

Στην είσοδο η κατάσταση ήταν ανεκτή. Όμως υπήρχε ένας χωματόδρομος που συνέχιζε προς την πίσω πλευρά του οικοπέδου. Συνεχίσαμε λοιπόν και φθάσαμε σε μια κανονική χωματερή. Η κατάσταση δεν περιγράφεται. Δεν μπορούσες να σταθείς από τη βρώμα, ήταν 10 φορές χειρότερα από τον ΧΥΤΑ. Δεν άντεξα και έκανα εμετό δύο φορές».

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον χώρο έχει αδειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ανάμεσα στους πελάτες της είναι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και άλλες σημαντικές επιχειρήσεις, οι οποίες πιθανότατα έχουν άγνοια για το πού καταλήγουν τα απορρίμματα για τη σωστή διαχείριση των οποίων πληρώνουν αδρά.

Η περίπτωση βέβαια της συγκεκριμένης εταιρείας δεν είναι παρά μια από τις πολλές. Στη Δυτική Αττική λειτουργούν περισσότερες από 7.500 βιομηχανίες και βιοτεχνίες και η άμεσα αρμόδια για τους ελέγχους Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διαθέτει μόλις 3 υπαλλήλους στη διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Ειδικά στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων, η κατάσταση είναι χαώδης. Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες μάντρες έχουν «ξεφυτρώσει» σε όλη τη Δυτική Αττική, κυρίως κοντά στο ΧΥΤΑ της Φυλής και στις βιομηχανίες του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Εταιρείες που αδειοδοτούνται για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων, σκραπ, ειδικών κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...