Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Δέκα νέα έργα στην Περιφέρεια Αττικής, μέσω ΕΣΠΑ

Στην υπογραφή 14 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 37.500.000 ευρώ, προχώρησε σήμερα η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, αλλά και τους δημάρχους των δήμων όπου πρόκειται να γίνουν τα έργα. Υπογράφηκαν δέκα νέες συμβάσεις κατασκευής έργων και τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις.

Τα δύο μεγαλύτερα έργα είναι η κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στον δήμο Παλαιού Φαλήρου και τα έργα Ανακαίνισης και Ανάπλασης στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά.

Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Δήμου Παλαιού Φαλήρου

Όσον αφορά το Κλειστό Γυμναστήριο στον δήμο Παλαιού Φαλήρου, θα είναι πολλαπλών χρήσεων, επιφανείας 4.656 τμ και θα έχει σχεδόν αυτόνομη ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του. Θα περιλαμβάνει αίθουσα αθλοπαιδιών (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο 5Χ5, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική), μόνιμες κερκίδες 874 θέσεων και πτυσσόμενες 330 θέσεων και λειτουργικούς χώρους κάτω από τις κερκίδες για τους αθλητές και τη διοίκηση.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευασθούν τέσσερα γήπεδα αντισφαίρισης, γήπεδο ποδοσφαίρου για αγώνες μικρών ηλικιών, δυο κτίρια αποδυτηρίων με χώρους υγιεινής κοινού, κυλικείο και WC κοινού. Επίσης θα διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης οχημάτων 141 θέσεων και σημαντική έκταση φύτευσης πρασίνου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 9.995.000 ευρώ, αλλά, όπως είπε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, τελικά ο δήμος θα το υλοποιήσει με έξι εκατομμύρια ευρώ. «Το έργο ξεκινά αύριο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό: «Εμείς θα κάνουμε το έργο με έξι εκατομμύρια, όπως δεσμευθήκαμε, κι εσείς κ. περιφερειάρχα θα μας δώσετε τα άλλα δύο για να κάνουμε επιπλέον έργα, όπως δεσμευθήκατε».

Ανακαίνιση και Ανάπλαση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο είναι το πρώτο ερευνητικό Ινστιτούτο που ιδρύθηκε στη χώρα το 1929. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε χιλιάδες αγρότες στους τομείς της φυτοπροστασίας, της φυτοϋγείας, της ασφάλειας των γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη γεωργική παραγωγή, ενώ συγχρόνως ελέγχει την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 11.500.000 ευρώ. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, το ανακαινισμένο ινστιτούτο θα αποτελέσει το κύριο επιστημονικό εργαλείο για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αποκατάσταση επτά Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων

Πρόκειται για τους ΧΑΔΑ βορειανατολικής Αττικής (Βαρνάβα, Καλάμου, Γραμματικού και β’ φάση αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Αυλώνα), τους ΧΑΔΑ νήσων Αττικής (Μέθανα και Αγκίστρι) και τον ΧΑΔΑ Σπετσών. Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 6.625.000 ευρώ και υλοποιούνται από τον ΕΔΣΝΑ. Οι δήμαρχοι Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης, Αγκιστρίου, Γιάννης Αθανασίου και Πόρου, Δημήτρης Στρατηγός, επισήμαναν ότι η αποκατάσταση θα πρέπει να συνοδευτεί και με την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής, που έχει υψηλό κόστος. Γι’ αυτό, θα πρέπει στη συνέχεια να υπάρξουν νέες μελέτες και ίσως συμπληρωματικά έργα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των απορριμμάτων.

Τα υπόλοιπα έργα

Τα υπόλοιπα έργα αφορούν τη μεταφορά της παλαιάς τέφρας από τον Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων στη Γερμανία, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον δήμο Μοσχάτου, τη συντήρηση αντλιοστασίων αρμοδιότητας ΔΚΕΣΟ, την αποκατάσταση βλαβών κρηπιδωμάτων του νέου λιμένα Πόρου και την ανάπλαση των οδών Προύσης-Αβέρωφ στους δήμους Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω.

Οι προγραμματικές συμβάσεις

Οι προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφηκαν αφορούν τρία έργα στον δήμο Φυλής (αντιπλημμυρική θωράκιση του ανατολικού τμήματος της δημοτικής ενότητας Άνω Λιοσίων, δυο βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη μελέτη Ολοκλήρωσης Αστικής Ανάπλασης της περιοχής λίμνης Ζεφυρίου) και τη βελτίωση-συντήρηση της οδού Φειδιππίδου στον δήμο Μαραθώνα.

Ο περιφερειάρχης Αττικής

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των έργων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επισήμανε ότι προχωρά η αποκατάσταση και των υπολοίπων ΧΑΔΑ στην Αττική που «έχει καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους». Προσέθεσε ότι με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ «πέφτουν στην αγορά 250 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Τα έργα φέρνουν θέσεις εργασίας και λύνουν έως ένα σημείο ένα σοβαρό πρόβλημα». Σημείωσε ότι πλέον υλοποιούνται υποδομές «που έπρεπε να υπάρχουν εδώ και χρόνια» και τόνισε ότι όλη η προετοιμασία για τα έργα έγινε από τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους δήμους και τη διαχειριστική Αρχή. Γι’ αυτό, τόνισε, «να μη στιγματίζουμε τους υπαλλήλους και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και να μην τους εμπλέκουμε σε πολιτικές σκοπιμότητες».

Ειδικά για το έργο που ξεκινά αύριο στο Παλαιό Φάληρο, σχολίασε ότι «η Χρυσή Αυγή πολιορκεί τα νέα παιδιά και προσπαθεί να τα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Εμείς μπορούμε να τους δώσουμε διέξοδο. Και η διέξοδος αυτή είναι ο αθλητισμός. Αυτή τη διέξοδο δεν πρέπει να την εκχωρήσουμε σε κανέναν. Το οφείλουμε στη νέα γενιά, τουλάχιστον για όσα περνάνε τα τρία τελευταία χρόνια των μνημονίων. Τους καταστρέψαμε το παρόν. Ας μην τους υπονομεύσουμε και το μέλλον». Και κατέληξε: «Προστατέψτε τη χώρα από τους επικίνδυνους και απαλλάξτε την από τους ανίκανους».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι το ΕΣΠΑ έχει αξιοποιηθεί σε έργα τεχνικά, αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Και προσέθεσε: «Δεν έχουμε αυταπάτη ότι το ΕΣΠΑ είναι πανάκεια. Η κρίση είναι πολύ βαθιά. Αλλά θα αξιοποιήσουμε στο έπακρον όλα τα εργαλεία που έχουμε». Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η έμφαση πλέον θα δοθεί στην ομαλή μετάβαση από το σημερινό στο νέο ΕΣΠΑ και ότι θα μεταφερθούν πιστώσεις ώστε τη διετία 2014-2015 να «τρέχουν» και τα δυο ΕΣΠΑ ταυτοχρόνως. Υπογράμμισε ότι τα περιβαλλοντικά έργα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την Αττική και ότι «τα συναρμόδια υπουργεία θα παρακολουθούν την πορεία τους».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ο Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι «αν θέλουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, πρέπει ν’ αλλάξουμε μυαλά και τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων» και «να στηριχθούμε σε δυο πυλώνες – το ανθρώπινο δυναμικό και το περιβάλλον».

Είπε ότι στο α’ εξάμηνο του 2014, οπότε η Ελλάδα έχει την προεδρία της ΕΕ, «θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε να μην καταδικασθούμε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΧΑΔΑ». «Πρέπει να ξεπεράσουμε κάτι που συνιστά άλγος» τόνισε.

Επίσης, στην πρόσφατη συνάντηση με την Περιφέρεια Αττικής, εκτός από τη διαχείριση των απορριμμάτων, συζητήθηκε η κατάθεση και ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού της Αθήνας και της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...