Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Εξαρθρώθηκε καρτέλ ναρκωτικών από τη Λ. Αμερική


Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνικά δίκτυα (καρτέλ) εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας, στο πλαίσιο μίας εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, με την κωδική ονομασία «Χιονοστιβάδα», που ολοκληρώθηκε χθες.

Η εξάρθρωση του καρτέλ είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας της υποδιεύθυνσης δίωξης οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων της διεύθυνσης ασφάλειας Αττικής και παραλλήλων αστυνομικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διήμερο στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική και τα Χανιά.

Στην επιχείρηση συνέδραμε το τμήμα δίωξης όπλων και ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής και οι υποδιευθύνσεις δίωξης ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA). Συμμετείχαν συνολικά 100 αστυνομικοί, 10 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ και σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 16 άτομα - μέλη του καρτέλ, το οποίο χαρτογραφήθηκε πλήρως ως προς την εσωτερική του σύνθεση, την ιεραρχική του δομή, το ρόλο των μελών του και τις επιμέρους διασυνδέσεις τους, ενώ διακριβώθηκε ότι αποτελείται από πέντε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν αυτοτελώς ή συνεργαζόμενες μεταξύ τους στη συστηματική εισαγωγή και διακίνηση κοκαΐνης στη χώρα μας.

Στους 16 συλληφθέντες περιλαμβάνονται:

- 45χρονος ομογενής από τη Γεωργία, ηγετικό στέλεχος του διεθνικού εγκληματικού δικτύου, διωκόμενος σε διεθνές επίπεδο, με εκκρεμείς ερυθρές αγγελίες της Interpol, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά και, συγκεκριμένα, κοκαΐνη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας (συμβόλαιο θανάτου) εντός πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης, πράξεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γεωργία. Επίσης, κατηγορείται για πλαστογραφία και διακεκριμένη (μεγάλης κλίμακας) απάτη, πράξεις που πραγματοποιήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν.

- 33χρονος ομογενής από την Αλβανία, ηγετικό στέλεχος του διεθνικού εγκληματικού δικτύου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, η οποία αφορά αντιδικία για μεταφορά ποσότητας 26 κιλών κοκαΐνης από τη Μαδρίτη Ισπανίας προς την Ελλάδα.

- 42χρονος αλλοδαπός ηγετικό στέλεχος του δικτύου, μόνιμος κάτοικος Μαδρίτης Ισπανίας.

- 57χρονος υπήκοος Βενεζουέλας.

- 51χρονος υπήκοος Ουκρανίας.

- τέσσερα άτομα, ηλικίας 27, 35, 44 και 61 ετών.

- τρεις ομογενείς από την Αλβανία, ηλικίας 31, 34 και 37 ετών και

- τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32, 33 και 36 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι 7 άνδρες, ως διευθύνοντες ή μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους τέσσερις είναι έγκλειστοι σε ελληνικές φυλακές, ένας σε φυλακές της Βενεζουέλας και οι υπόλοιποι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Επιπλέον, στο εγκληματικό δίκτυο συμμετείχε και 44χρονος ανθυπαστυνόμος, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή του σε άλλη εγκληματική οργάνωση διάπραξης ενόπλων ληστειών σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων, κ.ά. εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων, η οποία εξαρθρώθηκε στα τέλη Αυγούστου (Σχετ. οι από 02.09.2013 δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ).

Από τις έως τώρα έρευνες έχουν κατασχεθεί:

- 146,5 κιλά κοκαΐνης,

- το χρηματικό ποσό των 352.000 ευρώ σε μετρητά και 500.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς,

- πιστόλι με δύο γεμιστήρες και δεκαπέντε φυσίγγια,

- εννιά πολυτελή αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα,

- 50 συσκευές κινητών τηλεφώνων,

- τρεις φορητοί υπολογιστές,

- τρία ipad και ένα ipod, καθώς και

- πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αναλυτικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012, ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία εκδόθηκε, μετά από πόρισμα της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αναφορικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διακίνηση ναρκωτικών από εγκληματικές οργανώσεις.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, το εγκληματικό δίκτυο είχε διεθνική δράση και αναλάμβανε την αγορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα), τις οποίες, στη συνέχεια, εισήγαγε στη χώρα μας είτε μέσα σε εμπορευματοκιβώτια (απευθείας ή μέσω Αλβανίας) είτε μέσα σε χειραποσκευές από αέρος, ενώ, στη συνέχεια, τις προωθούσε για διακίνηση στο εσωτερικό της χώρας.

Η αγορά κοκαΐνης απευθείας από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής αποσκοπούσε στη μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους της εγκληματικής οργάνωσης, λόγω της χαμηλής τιμής και της εγγύτητας με τις χώρες παραγωγής του ναρκωτικού αυτού.

Τα μέλη του εγκληματικού cartel, προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, χρησιμοποιούσαν, κυρίως, το διαδίκτυο και τα εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, η πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από τον 45χρονο ομογενή από τη Γεωργία, ενώ ξεκίνησε τη δράση της τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με σκοπό την αγορά ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική και την περαιτέρω μεταφορά τους στη χώρα μας με φορτηγό πλοίο.

Για τη μεταφορά των χρηματικών ποσών, που προέρχονταν από την εμπορία των ναρκωτικών, στρατολογούσαν «αχυράνθρωπους» και χρησιμοποιούσαν την «τεχνική του μυρμηγκιού», δηλαδή κατάτμηση του συνολικού ποσού σε περισσότερα μέρη και αποστολή τους κάθε φορά, κάτω από το όριο υποχρεωτικής αναφοράς ύποπτης συναλλαγής, που έχει τεθεί, διεθνώς, για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, ώστε να μην κινούν υποψίες για τη φύση και το σκοπό της συναλλαγής.

Προχθές το απόγευμα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε εμπορευματοκιβώτιο – container, με δηλωθέν νόμιμο φορτίο μπανανών, προερχόμενο από το λιμάνι του Εκουαδόρ, το οποίο αφίχθη την 17-10-2013 με φορτηγό πλοίο (cargo), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιμελώς κρυμμένα κάτω από το μεταλλικό πάτωμα 108 ανισοβαρείς συσκευασίες κοκαΐνης, συνολικού μεικτού βάρους 119 κιλών περίπου.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με σκοπό την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας, μέσω της Αλβανίας.

Ένα από τα ηγετικά της μέλη είναι έγκλειστος στις φυλακές, απ’ όπου καθοδηγούσε τα μέλη της οργάνωσης για την παραλαβή και διακίνηση των ναρκωτικών, προέβαινε σε συμφωνίες για την εμπορία κοκαΐνης και συντόνιζε την είσπραξη και συγκέντρωση μεγάλων χρηματικών ποσών προερχόμενων από την πώληση της.

Όπως προέκυψε η εγκληματική οργάνωση είχε εισαγάγει μέσω Αλβανίας ναρκωτικά στη χώρα μας τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με σκοπό την καθημερινή διακίνηση μικροποσοτήτων κοκαΐνης σε χρήστες, κυρίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και του Πειραιά.

Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με όρους «φατρίας», καθώς όλα τα μέλη της κατάγονται από την περιοχή των Αγίων Σαράντα Αλβανίας και συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

Οι ποσότητες που προμηθευόταν, συσκευάζονταν σε δόσεις του ενός (1) γραμμαρίου και κάθε δόση πωλούνταν αντί του ποσού των ογδόντα (80) €.

Η εγκληματική οργάνωση συγκρότησε ένα κλειστό κύκλο αγοραστών ναρκωτικών ουσιών, χρηστών κοκαΐνης, τους οποίους προμήθευε με δόσεις, κατόπιν παραγγελίας τους. Για να ενταχθεί κάποιος χρήστης στον κύκλο του «πελατολογίου» της οργάνωσης θα έπρεπε να τον έχει συστήσει άλλος αγοραστής - χρήστης που αναγνωριζόταν από την οργάνωση ως αξιόπιστος.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα προέκυψαν συνολικά (67) αγοραστές δόσεων κοκαΐνης, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν πλήρως οι (45), οι οποίοι προμηθεύτηκαν από την οργάνωση, από ελάχιστα γραμμάρια έως μερικές δεκάδες γραμμαρίων κοκαΐνης.

Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2013 με σκοπό τη μεταφορά και τη διάθεση ναρκωτικών στη χώρα μας, από τη Βενεζουέλα.

Ο επικεφαλής της δεν εμπλέκονταν απευθείας στην αγορά και διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά ανέθετε τις διαπραγματεύσεις και τις επικοινωνίες με τη Βενεζουέλα καθώς και τα ταξίδια για την προμήθεια και μεταφορά της κοκαΐνης, στα άλλα μέλη που ενεργούσαν υπό τις εντολές του.

Η πέμπτη εγκληματική οργάνωση, που είναι και η πλέον ολιγομελής, συγκροτήθηκε επίσης από τον Ιούνιο του 2013, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ποσοτήτων κοκαΐνης, που εισάγονταν από την Λατινική Αμερική, σε αγοραστές στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Επισημαίνεται ότι με την εξάρθρωση του εγκληματικού cartel, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που δραστηριοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...