Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Υπό κατάρρευση το Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου

Η απουσία Δ.Σ. στον Ερυθρό Σταυρό θέτει σε κίνδυνο τη μονάδα για αιτουμένους άσυλο στο Λαύριο.


Της Λίνας Γιάνναρου / kathimerini.gr

Το κρέας έχει κοπεί εδώ και μήνες. Το ψωμί 15 μέρες περίπου. Εδώ και 1,5 μήνα έχουν να φτάσουν είδη υγιεινής. Πρόσφατα κόπηκαν και τα φάρμακα. Τους τελευταίους μήνες, ο ένας μετά τον άλλον οι προμηθευτές έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με το Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο. Ο μόνος που έχει απομείνει, παρότι κι αυτός απλήρωτος, ένας οπωροπώλης της περιοχής. Τα λαχανικά και τα φρούτα του είναι η αναιμική βοήθεια που συνεχίζουν να δέχονται σήμερα οι 230 Αφγανοί και Κούρδοι πρόσφυγες (κυρίως από τη Συρία), ανάμεσά τους και 75 παιδιά, που ζουν εκεί.
Το Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου ιδρύθηκε το 1949 και είναι μια ανοιχτή δομή, τη διαχείριση της οποίας έχει η Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Δεν πρόκειται για κέντρο πρώτης υποδοχής, αλλά για μονάδα που δέχεται αιτούντες άσυλο, δηλαδή πρόσφυγες που έχουν καταθέσει ήδη αίτηση για απόκτηση πολιτικού ασύλου από τη χώρα μας για να σωθούν από τον πόλεμο ή τις διώξεις στην πατρίδα τους. Η υπόθεσή τους χρειάζεται συνήθως τουλάχιστον δύο χρόνια για να διεκπεραιωθεί, διάστημα στο οποίο έχουν το δικαίωμα να ζουν και να σιτίζονται στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή εργάζονται σε εποχικές δουλειές, ενώ τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία της περιοχής.

Τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση του Κέντρου ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια, ωστόσο η κατάσταση έχει οδηγηθεί πλέον σε πλήρες αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι μετρούν 10 μήνες απλήρωτοι. Η οικονομική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που εκκρεμούσε από το περασμένο φθινόπωρο, υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά το ποσό δεν μπορούσε να εκταμιευθεί γιατί δεν είχε οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο στον Ερυθρό Σταυρό! Σημειωτέον ότι η διοίκηση του ΕΕΣ υποχρεώθηκε τον Σεπτέμβριο σε παραίτηση κατόπιν πολύμηνων πιέσεων από την πλευρά της διεθνούς ομοσπονδίας προς την ελληνική κυβέρνηση (υπήρχαν οφειλές του ΕΕΣ στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, θέματα καταστατικού κ.ά.).

Την περασμένη Παρασκευή, σε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία (ήταν παρόντα μόλις 10 αντί των 22 μελών που όρισε το δικαστήριο), συγκροτήθηκε τελικά προσωρινή διοίκηση στον Ερυθρό Σταυρό, με πρόεδρο τον μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «μη αξιόπιστο» το προσωρινό Δ.Σ., παρατείνοντας κι άλλο την αγωνία των εργαζομένων. Το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού (476 άτομα) παραμένει απλήρωτο εδώ και ένα χρόνο (χθες έγινε η καταβολή μέρους του ποσού). Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και οι υπόλοιποι εργάζονται εθελοντικά. Λόγω αυτών των προβλημάτων φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος έρανος του ΕΕΣ. «Ημασταν παρόντες σε όλες τις εθνικές συμφορές, εκτός από την οικονομική κρίση» λένε χαρακτηριστικά στην «Κ» εργαζόμενοι.

Η απόληξη των παραπάνω βρίσκεται στο Λαύριο. Το Κέντρο Προσφύγων κινείται πλέον μόνο με δωρεές. Η μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι για κρέας: κοτόπουλο και μοσχάρι. Οσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν, η διεύθυνση είναι Δανουκάρα 1, ΤΚ 19500, Λαύριο (22920-22414).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...