Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Πρεμιέρα, για το ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο¨ του Δήμου Ασπροπύργου

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013, στις 19:30

  • Θεματική & Ομιλητές, που θα προκαλέσουν αίσθηση
  • Σε όλο τον κόσμο οι διαλέξεις του θεσμού, μέσω δορυφορικών εκπομπών, και συνεργασιών με Δήμους και Ομογενειακές Οργανώσεις
Κορυφαίοι διανοούμενοι, επιφανείς σκαπανείς των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών, καταξιωμένες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας, άνθρωποι με παραδειγματικό λόγο και στάση ζωής,  ειδικά στις μέρες της πρωτόγνωρης κρίσης, που βιώνει η ελληνική κοινωνία, θα βρεθούν και τη φετινή χρονιά (2013-2014), στο βήμα του ¨Ανοιχτού Πανεπιστημίου¨ του Δήμου Ασπροπύργου.
Για έβδομη (7η) συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα του θεσμού, που ίδρυσε και ενισχύει διαρκώς, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, το οποίο στηρίζει ενεργά -με τη σταθερή παρουσία του- ο Λαός του Ασπρόπυργου, αλλά και Πολίτες από κάθε γωνιά της Αττικής, περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις, που αναλύουν επίκαιρα και διαχρονικά ζητήματα. Δίνοντας έτσι, και το μέτρο των συλλογικών αξιών, που κατευθύνουν το δυναμικό βηματισμό της πόλης και της έκφρασης της τοπικής δημοκρατίας, που είναι ο Δήμος της.
Λειτουργώντας πραγματικά, ως εργαστήριο σκέψης και πράξης, κι ως φορέας που ενισχύει την εθνική και κοινωνική αυτογνωσία, το ¨Ανοιχτό Πανεπιστήμιο¨, εγκαινιάζει από φέτος τη συνεργασία του με τη δραστήρια, νεανική συντροφιά του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ασπροπύργου, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της οποίας, Αρχιμανδρίτη κ.κ. Θεοδόσιο Οικονομίδη, εντάχθηκαν επιλεγμένες διαλέξεις στο πρόγραμμα της περιόδου 2013-2014.
Αναλυτικά, στο  πλαίσιο του θεσμού, θα δοθούν οι παρακάτω διαλέξεις, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του  Δήμου «Δημήτριος Καλλιέρης» (Αλέκου Παναγούλη 13, στην πλατεία Αγίου  Δημητρίου), με ελεύθερη είσοδο για  το κοινό:


- Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013, ώρα 19:30, ο Kος Βασίλης Φίλιας, (φωτό δεξιά)
Καθηγητής – πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου. Θέμα της
διάλεξής  του: «Από την εξαχρείωση στην εξαθλίωση (1974 – 2013)».


- Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013, ώρα 19:30, ο Κος Δαμιανός Σακκάς, (φωτό αριστερά),  Καθηγητής Νευροχειρουργικής, Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής της  Νευροχειρουργικής  Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου ¨Ευαγγελισμός¨,  Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργών. Θέμα της διάλεξής του: «Κινητικές διαταραχές».

- Δευτέρα,  18  Νοεμβρίου   2013, ώρα 19:30, ο Κος Κώστας Τσαρούχας, (αριστερά) Πτυχιούχος Νομικής, Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικών Επιστημών,  Δημοσιογράφος – Συγγραφέας. Θέμα της διάλεξής του:
«Το δικαίωμα στην πληροφόρηση».

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013, ώρα 19:30, ο Κος Χρήστος Μηνάγιας , Ταξίαρχος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Συγγραφέας. Θέμα της διάλεξή του: «Τουρκο-ισλαμική ηγεμονία και κυριαρχία».  


- Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18:30, ο Κος Βασίλειος Μαρκεζίνης, Ακαδημαϊκός, Νομικός, τακτικός Καθηγητής - ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Ώστιν του Τέξας. Πρώην τακτικός Καθηγητής - ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Δικαίου, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Πρώην Καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Λάïντεν (Ολλανδίας) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου. Θέμα της διάλεξής του:
«Η  Ελλάδα στον κατήφορο».


- Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:30, Ο Ιερομόναχος, της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, του Αγίου Όρους, κ.κ.Θεολόγος. Θέμα της διάλεξής του: «1050 χρόνια  Άγιον Όρος»                                                                          

- Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 19:30, ο Κος Μιχάλης Σκούλλος,  Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Εθνικού – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος, Έδρα & Δίκτυο UNESCO για τη Διαχείριση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ. Θέμα της διάλεξής του:  «Η Σημασία της Αειφόρου Ανάπτυξης, και τι συνεπάγεται διεθνώς, για την Ελλάδα και την περιοχή του Θριασίου».

 - Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014, ώρα 19:30, ο Κος Θεοδόσης Πελεγρίνης, Πρύτανης του Εθνικού - Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα της διάλεξής του: «Ελληνισμός και Ορθόδοξη πίστη».
 
- Δευτέρα, 20  Ιανουαρίου 2014, ώρα 19:30, οι Ιατροί, κ.κ. Λαρίσα Καρασαββίδου, Ειδική Παθολόγος,  στο ΙΚΑ Ασπροπύργου, Χρήστος Δρακούλης, Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής της Β΄ Παθολογικής κλινικής του Γ. Κ. Ν. Νίκαιας,  Ελένη Μούκα, Παθολόγος στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Γ.Κ.Ν. Νίκαιας, και Γιώργος Κατσουράνης, Παθολόγος, στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Γ.Κ.Ν. Νίκαιας. Θέμα της διάλεξής τους: «Νεώτερες εξελίξεις στη θεραπεία  των χρόνιων ηπατοπαθειών»
 
- Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014, ώρα 19:30, ο Κος Κωνσταντίνος Γρίβας, Δρ. Γεωπολιτικής, Καθηγητής Στρατιωτικών Αναλύσεων – Συγγραφέας. Θέμα της διάλεξής του: «Για μια γεωπολιτική έξοδο από την κρίση. Το νέο πολυπολικό διεθνές σύστημα και ο γεωστρατηγικός  ρόλος της Ελλάδας».


- Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19:30, οι Ιατροί, κ.κ. Ιωάννης   Πούγκουρας, Χειρουργός, στη Χειρουργική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου, Διευθυντής του Ε.Σ.Υ, Αγγελική Παπαευαγγέλου, Ακτινολόγος Θριάσιου Νοσοκομείου, Διευθύντρια του Ε.Σ.Υ. Θέμα της διάλεξής τους: «Πρόληψη του καρκίνου του μαστού».

- Δευτέρα,  10  Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19:30, ο Κος Σωτήρης Δεσπότης, Καθηγητής Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης, στο Εθνικό – Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θέμα της διάλεξής του:
«Το Μήνυμα της Αποκάλυψης του Ιωάννη, στο σύγχρονο κόσμο».
 
- Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19:30, ο Ιατρός, Κος Θέμης Γιαννικάκης,   Καρδιολόγος,  Διευθυντής του ΙΚΑ Ελευσίνας. Θέμα της διάλεξής του: «Καρδιά και Αθλητισμός».
 
- Δευτέρα,  24 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19:30, ο Κος Βασίλειος Βάσιλας,  Ταξίαρχος ε.α., Ερευνητής - Συγγραφέας. Θέμα της διάλεξής του:                          «Το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος και η πρόταση περί ιδρύσεως Υφυπουργείου Δημογραφίας».
 
- Δευτέρα, 10  Μαρτίου 2014, ώρα 19:30, ο Κος  Ιωάννης Λυριτζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, ιδρυτής και διευθυντής της Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας στη Ρόδο και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, στη Ντιζόν. Θέμα της διάλεξής του:    «Η προστιθέμενη αξία της αρχαιομετρίας στην αειφόρο ανάπτυξη. Αποτελέσματα και η αξιοποίηση τους».

 Δευτέρα, 17  Μαρτίου 2014, ώρα 19:30,  ο Κος Δημήτριος Λινός,  Καθηγητής Χειρουργικής,  της Ιατρικής  Σχολής  του Εθνικού – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών. Θέμα της διάλεξής του:
«Μήπως  η πίεση (αρτηριακή υπέρταση) οφείλεται  στα επινεφρίδια μου;»
 
-  Δευτέρα,  24 Μαρτίου  2014, ώρα 19:30, ο Ιατρός, Κος Γεώργιος  Σουλάκης, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος. Θέμα της διάλεξής του:  «Η σημασία του ΠΑΠ τεστ»
 
- Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014, ώρα 19:30, ο Κος Θεόδωρος Σακελλαρίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ε.Ε.Π., της Μουσικής Φιλολογίας & του Εθνικού Ωδείου, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού, Αγίου Μάρκου Ευγενικού, Κάτω Πατησίων. Θέμα της διάλεξής του:
«Η  Βυζαντινή μουσική στην Ορθοδοξία  μας».

 - Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014, ώρα 20:00, ο Κος Ιωάννης Φριτζαλάς, Διεθνολόγος, Γεωπολιτικός - Ιστορικός Ερευνητής, υπεύθυνος στην «Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη», στην Κομοτηνή. Θέμα της διάλεξής του:
«Η Κρίση ταυτότητας της Τουρκίας».
 
- Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014, ώρα 20:00, ο Ιατρός, Κος Βασίλειος Πασσιάς, Παθολόγος – Διαβητολόγος. Θέμα της διάλεξής του: 
«Επιπολασμός - Παθοφυσιολογία –Διάγνωση - Επιπλοκές».
 
- Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014, ώρα 20:00, ο Κος Γιώργος Λεκάκης, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Λαογράφος. Θέμα της διάλεξής του: «Μύηση δια μέσου της Μουσικής».
 
- Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014, ώρα 20:00, ο Κος Δαμιανός Βασιλειάδης,   Καθηγητής Γερμανικών, πτυχιούχος Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας και Γερμανικής Φιλολογίας, του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Θέμα της διάλεξής του: «Η Γενοκτονία των Ποντίων και η Στρατηγική του Ποντιακού Ελληνισμού».

-  Δευτέρα, 19  Μαΐου 2014, ώρα 20:00, η Ιατρός, Κα Γεωργία Αμουντζά, Ειδική Παιδίατρος. Θέμα της διάλεξής της:
Ατυχήματα και δηλητηριάσεις στο σπίτι».
 
- Δευτέρα,  26  Μαΐου 2014,  ώρα 20:00,  ο Ζωγράφος, Κος  Χρήστος Μποκόρος,  πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Αθήνας, στην οποία σπούδασε ζωγραφική, με Καθηγητή το Ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Θέμα της διάλεξής του: «Η ζωγραφική ομολογία φωτός, σε μια χώρα που πορεύεται στο σκοτάδι!...»
                                                                              (Χρήστος Μποκόρος: Οδός Ελευθερίας)

- Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2013, ώρα 20:00, Τελετή Λήξης της περιόδου 2013-2014, και απονομή Βεβαιώσεων Παρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται ότι, στους τακτικούς ακροατές - μαθητές του θεσμού, απονέμονται βεβαιώσεις παρακολούθησης. Για Πληροφορίες – Εγγραφές, από τη συντονίστρια του «Ανοιχτού Πανεπιστημίου», Κα Μίνα Φούφα – Κορώνη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ασπροπύργου, ή στο τηλέφωνο: 210 5577191).

Επίσης, όπως κάθε χρονιά, οι διαλέξεις του  ¨Ανοιχτού Πανεπιστημίου¨, θα μαγνητοσκοπούνται, και θα προβάλλονται από το Τηλεοπτικό Κανάλι του Δήμου Ασπροπύργου “attica tv”, δια του οποίου ο θεσμός απέκτησε πραγματικούς φίλους, τηλεθεατές από όλη την Περιφέρεια Αττικής, όπου φτάνει το σήμα του σταθμού, αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού, μέσω Ομογενειακών Οργανώσεων και Ενοριακών Κέντρων, στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ωκεανία, που προμηθεύονται τις διαλέξεις σε ψηφιακούς δίσκους βίντεο (dvd). Ακόμη, οι διαλέξεις θα μεταδίδονται και από το τηλεοπτικό κανάλι «4Ε», συνεργάτη του “attica tv”, το οποίο εκπέμπει δορυφορικά, σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, από φέτος, οι διαλέξεις του ¨Ανοιχτού Πανεπιστημίου¨ του Δήμου Ασπροπύργου, θα αποστέλλονται, στο Δήμο Μεγίστης, δηλαδή στο Καστελόριζο και στο Δήμο Γερίου της Κύπρου, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, που φιλοξενεί την Πανεπιστημιούπολη της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...