Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

O πρώτος "παθητικός" οικισμός στην Αττική – Πλεόνασμα παραγωγής ενέργειας

Η ομάδα του Enable Project είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σπουδαίου έργου που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Νότια Ευρώπη.

Τη δημιουργία του πρώτου οικισμού ο οποίος θα διέπεται από τις βασικές αρχές εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια σύμφωνα με τα νέα πρότυπα κατασκευής που ορίζει η Ε.Ε., την παραγωγή ενέργειας, τη βιώσιμη και αειφόρο διαβίωση των ενοίκων και με απόλυτο σεβασμό στους φυσικούς πόρους.

Οι κατοικίες θα κατασκευαστούν σύμφωνα με το πρότυπο Passive House γνωστό επίσης ως Nearly Zero Energy Houses, το οποίο σημαίνει ελάχιστες απαιτήσεις για τη ψύξη – θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης. Η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 90% σε σχέση με τις συμβατικές κατοικίες καθώς και η εγκατάσταση και χρήση των Α.Π.Ε. για παραγωγή ενέργειας αποτελεί απόδειξη που πλέον δικαιολογεί τον τίτλο “plus energy estate. Δηλαδή του οικισμού που παράγει περισσότερη ενέργεια σε σχέση με αυτήν που καταναλώνει.

Παράλληλα αναπτύσσουμε ένα περιβάλλον στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού, όπου οι ένοικοι θα έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να παράγουν βιολογικά προϊόντα για προσωπική τους κατανάλωση.

Βασική μέριμνα της ομάδας ENABLE είναι ο πρότυπος αυτός οικισμός να είναι απόλυτα προσβάσιμος από τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο σχεδιασμός των κατοικιών αλλά και η σχεδίαση του περιβάλλοντα χώρου του οικισμού έχει γίνει με κύριο άξονα τον σεβασμό στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Ο οικισμός βρίσκεται στην Αττική, σε απόσταση 40 χλμ. από την Αθήνα και είναι ο πρώτος από μία σειρά οικισμών που σχεδιάζονται και θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα από την ομάδα ENABLE.

Η δομή του οικισμού είναι συμβατή  με το τρίπτυχο του sustainable design – sustainable construction – sustainable use. Κύριος στόχος μας είναι η  πιστοποίηση από δύο παγκοσμίως αναγνωρισμένα ινστιτούτα και οργανισμούς, το BREEAM και το Passive House Institute, όπου θα επισφραγίσουν την ένταξη αλλά και η αποδοχή του οικισμού στο παγκόσμιο χάρτη των πράσινων και αειφόρων κοινοτήτων.

Πηγή: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...