Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Νοσοκομειακα απόβλητα: Θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα

Σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης εκπονήθηκε από το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων για την άμεση επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων.


Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να αντιμετωπισθεί, σε πρώτη φάση, με τη βοήθεια των νοσοκομείων, το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή των αποβλήτων επιτόπου στο χώρο της Φυλής, για να γίνει διαχωρισμός των ιατρικών αποβλήτων, που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή.


Έτσι τα απορρίμματα που βρίσκονται συγκεντρωμένα στα νοσοκομεία, θα μεταφερθούν με φορτηγά στους χώρους ταφής. Εκεί, κλιμάκια από τα νοσοκομεία υπό την επίβλεψη του επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας θα διαχωρίσουν τα απλά απορρίμματα από τα επικίνδυνα.

Το υπουργείο Υγείας θέτει σε προτεραιότητα μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, την άμεση έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα καλύψει όλα τα νομοθετικά κενά.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι τα νοσοκομεία θα εξοφλήσουν τα χρέη τους στον αποτεφρωτήρα, που ανέρχονται σε 4,5 εκατομμύρια, τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος».

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε πρώτο χρόνο άμεσα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με την καλή συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα βρούμε γρήγορα τον τρόπο να μην ξαναδημιουργηθεί».

Τέλος ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους οδηγούς των απορριμματοφόρων του δήμου ότι δεν έχουν ευθύνη και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το κράτος να τους αφήσεις ακάλυπτους σε μία περιπέτεια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...