Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Μήνυση για Αστέρα και Μικρό Καβούρι

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε χθες στους οικονομικούς εισαγγελείς ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, κ. Νίκος Γαλανός, σχετικά με τις παράνομες, όπως υποστηρίζει, πράξεις που επιχειρούνται για την πώληση από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ του Αστέρα Βουλιαγμένης και της έκτασης Μικρό Καβούρι.
   
Οπως αναφέρεται στη μήνυση, ενώ σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 1/3/2004 απαγορεύεται η οικοδόμηση κατοικιών, στη διακήρυξη της πώλησης προβλέπεται το δικαίωμα του επενδυτή να κτίσει 8.600 τ.μ. κατοικίες. Και ενώ έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ έφεραν για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το δικαίωμα του επενδυτή να οικοδομήσει 39.600 τ.μ. για κατοικίες. Από την απόφαση αυτή καρπώνεται παρανόμως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ο ιδιώτης, ενώ το Δημόσιο και η Εθνική Τράπεζα θα υποστούν αντίστοιχη τεράστια ζημιά.


Δόλιες μεθοδεύσεις
 
Ειδικότερα, ο κ. Ν. Γαλανός (εκλέγεται με το Αρμα Πολιτών) περιγράφει στο δικόγραφο ότι κάλεσε τους «κ.κ. εκπροσώπους να απαντήσουν για τις διαδικασίες που μεθοδεύονται, διότι αυτές αποτελούν δόλια ενέργεια σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και του Δημοσίου, προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλη οικονομική βλάβη. Οι κ.κ. εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκαν να απαντήσουν. Αντίθετα, κατά παράβαση κάθε νόμιμης διαδικασίας, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός υιοθέτησε τις μεθοδεύσεις αυτές και με τις διαδικασίες που επέβαλε, κατέστησε γεγονός τη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας».
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι με βάση το Π.Δ. 1/3/2004 απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε χρήση γης ως κατοικία στη συγκεκριμένη προστατευόμενη ζώνη. «Για να γίνει η αλλαγή χρήσης γης ενδεχομένως, και παρά τις σαφείς διαφωνίες του αρμόδιου Δήμου αλλά και τη σαφή τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει κυρώσει το Προεδρικό Διάταγμα, έπρεπε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Δηλαδή η αλλαγή των όρων χρήσης έπειτα από γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος από τον αρμόδιο υπουργό και εν τέλει κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τίποτε από όλα αυτά δεν προηγήθηκαν του διαγωνισμού πώλησης, που βρίσκεται τώρα στη φάση της ολοκλήρωσης και παραβιάζει σαφέστατα το Π.Δ. της 01/03/2004 και την ισχύουσα νομοθεσία».
Εξηγεί δε, ότι ενώ οι όποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές εκλήθησαν από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με τον όρο ότι μπορούν να κτίσουν 8.600 τ.μ. για κατοικίες (κατά παράβαση του Π.Δ.) και αφού από τους 13 ενδιαφερόμενους έδωσαν δεσμευτικές προτάσεις οι 4, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ συντάσσουν εκ των υστέρων Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης και το Μικρό Καβούρι, με την οποία δίνεται η δυνατότητα οικοδόμησης 39.600 τ.μ. ως αμιγείς κατοικίες, παρ' όλο που στους όρους του διαγωνισμού αναφέρονταν, κατά παράβαση του Π.Δ., 8.600 τ.μ.
Και καταλήγει η μηνυτήρια αναφορά: «Οι συνέπειες σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και του Δημοσίου είναι προφανείς. Μία έκταση 700 περίπου στρεμμάτων, από τις πιο προνομιούχες σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα πουληθεί εν τέλει σε ένα εξευτελιστικό ποσό. Ενώ ο αγοραστής θα μπορέσει να οικοδομήσει 39.600 τ.μ. ως κατοικίες και να ωφεληθεί από τις τεράστιες υπεραξίες, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξουν ένα ευτελές τίμημα, αφού η διακήρυξη καθορίζει (έστω και παρανόμως) 8.600 τ.μ. οικοδομήσιμα ως κατοικίες. Από αυτή τη μεθόδευση προκύπτει ότι με τις παράνομες πράξεις και αποφάσεις τους οι αρμόδιοι της Εθνικής Τράπεζας, το ΤΑΙΠΕΔ και η Περιφέρεια Αττικής προκαλούν τεράστια οικονομική βλάβη στην Εθνική Τράπεζα και στο Δημόσιο».

Αναζητούν κάλυψη
 
Από την πλευρά του ο Κώστας Διάκος, περιφερειακός σύμβουλος της Αττικής Οικολογικής Απάντησης, αναφερόμενος στην παράδοξη, όπως τη χαρακτηρίζει, έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη γνωμοδοτική έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τονίζει ότι «ως στόχο είχε τη θεσμική κάλυψη των προαποφασισμένων επενδυτικών επιλογών».
Και αυτό γιατί «πριν προκύψει η έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επιχειρηματικής δραστηριότητας ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί. Η Μελέτη κατετέθη και παρεδόθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ελεγχθεί τον Οκτώβριο, όταν ήδη αυτές τις μέρες ανοίγονται οι προσφορές. Είναι προφανές ότι οι προσφορές οι οποίες εμπεριέχουν και τον επιχειρηματικό κίνδυνο δεν ασχολήθηκαν και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης».enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...