Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Έκθεση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη στο Περιστέρι με οικουμενικό χαρακτήρα

Απονομή τιμητικής πλακέτας από το Δήμο Περιστερίου.Από αριστερά: ο Μορφωτικός Ακόλουθος Πρεσβείας Αιγύπτου, οι Πρέσβεις Πορτογαλίας, Ολλανδίας, η Μορφωτική Ακόλουθος Πρεσβείας Πολωνίας, ο Δήμαρχος, οι Πρέσβεις Δανίας, Ρουμανίας, η Ευρωβουλευτής.  

Τα εγκαίνια τίμησαν Πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών και της Αιγύπτου απαγγέλλοντας αποσπάσματα ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη στη γλώσσα τους


Από αριστερά: οι Πρέσβεις Φινλανδίας, Σουηδίας, ο Μορφωτικός Ακόλουθος Πρεσβείας Αιγύπτου, οι Πρέσβεις Πορτογαλίας, Ολλανδίας, η Μορφωτική Ακόλουθος Πρεσβείας Πολωνίας, ο Δήμαρχος, οι Πρέσβεις Δανίας, Ρουμανίας, η Ευρωβουλευτής,  ο μαέστρος.
“Ο Καβάφης πέρα από τα σύνορα και την εποχή του. Το οικουμενικό πνεύμα του μεγάλου έλληνα ποιητή όπως εκφράζεται μέσα από τα έργα του” είναι το θέμα της έκθεσης που εγκαινιάστηκε με ειδική εκδήλωση, με τη συνεργασία του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και της Ευρωβουλευτού, Αντιπροέδρου του ΕΚ 2007-2012 Ρόδης Κράτσα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Περιστερίου.

Η Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου των Αιγυπτιωτών Ελλήνων που πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Πρέσβεις και Μορφωτικοί Ακόλουθοι Πρεσβειών ευρωπαϊκών χωρών και της Αιγύπτου στην Ελλάδα, οι οποίοι απήγγειλαν αποσπάσματα από τα ποιήματα “Ιθάκη” και “Η Πόλις” στη γλώσσα τους, αναδεικνύοντας την παγκοσμιότητα του πολυμεταφρασμένου, διεθνούς ακτινοβολίας έλληνα ποιητή. Κατά σειρά απαγγελίας συμμετείχαν οι: Πρέσβης της Ολλανδίας κ. Jan Versteeg, Πρέσβης της Δανίας κα Mette Knudsen, Πρέσβης της Ρουμανίας κ. Lucian Fătu, Πρέσβης της Πορτογαλίας κ. Joaquim Ferreira Marques, Πρέσβης της Σουηδίας κα Charlotte Wrangberg, Πρέσβης της Φινλανδίας κ. Pekka Lintu, Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πολωνίας κα Justyna Slowik ενώ ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου, όπου ο Καβάφης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του - στην αγαπημένη του Αλεξάνδρεια, κ. Hisham Darwish απήγγειλε στα αραβικά.

Ο κ. Παχατουρίδης ανέφερε στο χαιρετισμό του:  “Το απότοκο του Κωνσταντίνου Καβάφη λογοτεχνικό προϊόν και το λαμπρό πολιτισμικό φως που το συνοδεύει, ξεπερνάει γεωγραφικές οριοθετήσεις και γραμμές. Ξεπερνάει εθνικές προελεύσεις και διαφορές. Ξεπερνάει πολιτικές, οικονομικές και υπαρξιακές αναστολές και αντιπαραθέσεις” κι ευχαρίστησε την κα Κράτσα, η οποία παραχώρησε στο Δήμο Περιστερίου την έκθεση που είχε εμπνευστεί και παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιo.

Η ευρωβουλευτής τόνισε τη διεθνή ελκυστικότητα του Καβάφη που οφείλεται στην ακρίβεια της γλώσσας αλλά και στη χρήση των συμβόλων και περιστατικών με διαχρονικά μηνύματα. Αναφέρθηκε σε μηνύματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις σύγχρονες προκλήσεις της χώρας μας.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τη Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου των Αιγυπτιωτών Ελλήνων που ερμήνευε, με μαέστρο τον Αιγυπτιώτη Μουσικό Ιωάννη Λαζαρίδη, μελοποιημένα ποιήματα Καβάφη.

Η έκθεση σε δίγλωσσο περιεχόμενο (ελληνικά-αγγλικά) θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και οι ώρες επίσκεψης είναι καθημερινά 11:00-18:00 στην Αίθουσα Τέχνης του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...