Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Εκδόθηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Γραμματικού


Με πέντε ενώσεις προσώπων και εταιρειών θα προχωρήσει η β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Γραμματικού, μετά την έκδοση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας επί αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και τη σημερινή απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής.

Σύμφωνα με τις πιο πάνω αποφάσεις στο επόμενο στάδιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου προκρίνονται οι παρακάτω εταιρείες :
Ένωση Εταιρειών «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ»
Ένωση Προσώπων «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ - ΔΕΗ ΑΕ»
Ένωση Εταιρειών « ARCHIRODON GROUP NV – INTRAKAT – ENVITEC ΑΕ»
Ένωση Εταιρειών «J & P ΑΒΑΞ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ»
Ένωση Προσώπων «ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ»

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού θα ακολουθήσει το στάδιο β’, που περιλαμβάνει τον Ανταγωνιστικό Διάλογο και την Πρόσκληση για υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Γραμματικού εντάσσεται στον ψηφισμένο εδώ και μια δεκαετία (2003) από το ελληνικό κοινοβούλιο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής που επικαιροποιήθηκε το 2006.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αφού χρηματοδοτείται από Κοινοτικά και Ιδιωτικά Κεφάλαια, σύμφωνα με τις διατάξεις περί Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Παρά τις αναμενόμενες δικαστικές εμπλοκές, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων προχωρούν κανονικά και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Ό,τι δεν έγινε εδώ και δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα η διαχείριση των απορριμμάτων να έχει μείνει προσκολλημένη στο μοντέλο της υγειονομικής ταφής, προχώρησε μέσα σε λίγους μόλις μήνες με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Οι επαγγελματίες «προφήτες» της καταστροφολογίας και της διαπλοκής διαψεύστηκαν για ακόμη μια φορά πανηγυρικά, αφού όλα έχουν προχωρήσει με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των νόμων μέχρι κεραίας. Τα έργα που υλοποιούμε συνιστούν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρόκληση για την Αττική. Μια πρόκληση που την κερδίζουμε μέρα με τη μέρα, με σκληρή δουλειά, οργάνωση και προετοιμασία προς όφελος των 5 εκ. συμπολιτών μας, που προσδοκούν από εμάς πράξεις και έργα ουσίας».

Εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και για τους άλλους τρεις διαγωνισμούς που αφορούν στην κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κερατέας, των Α. Λιοσίων και της Φυλής.

Πληροφοριακά Στοιχεία για το έργο

Σύμφωνα με την προκήρυξη η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Γραμματικού εκτιμάται κατά μέγιστο σε 127.500 τόνους. Η ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί περαιτέρω μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Δεν προκρίνεται η χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού.

Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά (27) έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...