Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου - Ο ΣΚΑΪ «δεν ξεχνά» τα Κονώνεια Τείχη του Πειραιά

Οι εθελοντές θα καθαρίσουν το χώρο από σκουπίδια, ξερόχορτα, μπουκάλια, κουτάκια από αλουμίνιο, πλαστικά αντικείμενα και αποτσίγαρα.


Για 3η χρονιά ο ΣΚΑΪ στα Κονώνεια Τείχη του Πειραιά. Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Πειραϊκής «Ο Κόνων», το Δήμο Πειραιά και την ΚΣΤ εφορία αρχαιοτήτων Πειραιά, διοργανώνεται δράση για τον καθαρισμό και την προστασία του αρχαίου Κονώνειου Τείχους. Οι εθελοντές θα καθαρίσουν το χώρο από σκουπίδια, ξερόχορτα, μπουκάλια, κουτάκια από αλουμίνιο, πλαστικά αντικείμενα και αποτσίγαρα.

Όμως για άλλη μια φορά οι υποσχέσεις που λάβαμε από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, δεν έγιναν πράξη.

Ο Δήμος Πειραιά εξακολουθεί να μην έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου.

Δεν έχουν μπει πινακίδες ενημέρωσης των επισκεπτών και των τουριστών ώστε να γνωρίζουν λίγα πράγματα για την ιστορία του χώρου. Η χρηματοδότηση από την πρώην νομαρχία Πειραιά έμεινε στα λόγια. Δεν έχουν αντικατασταθεί οι σκάλες για τους κολυμβητές και εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμών.

Λίγα ιστορικά στοιχεία: «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία των τειχών φτάνουμε στην εποχή του 479 π.Χ. όπου μετά την μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.) και την οριστική απομάκρυνση των εχθρικών δυνάμεων (Περσών) από τα ελληνικά εδάφη, πρωταρχική μέριμνα του Θεμιστοκλέους αποτέλεσε η τείχιση της πόλης. Έτσι, μέσα σε διάστημα ενός μόλις έτους, η Αθήνα και το βόρειο τμήμα της Ακροπόλεως έλαβαν καινούριες οχυρώσεις, οι οποίες ενσωμάτωσαν κομμάτια παλαιότερων κτισμάτων και αναθημάτων, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η συμπλήρωση της οχύρωσης των λιμένων του Πειραιώς, που είχε ήδη εγκαινιάσει ο ίδιος ο Θεμιστοκλής ως άρχων το 493/2 π.Χ. (Θεμιστόκλεια οχύρωση). Το εγχείρημα έφερε εις πέρας λίγα χρόνια αργότερα ο Κίμων, επί των ημερών του οποίου προχώρησε η οικοδόμηση των δύο Μακρών Τειχών, του Φαληρικού και του Βορείου τείχους (459-456 π.Χ.), που συνέδεσαν την Αθήνα με τον Πειραιά. Τον ίδιο καιρό οχυρώθηκε και το έως τότε απροστάτευτο νότιο τμήμα της Ακροπόλεως (Κιμώνειο τείχος). Σύντομα, κατά τα έτη 446-443 π.Χ., συμπληρώθηκε η οικοδόμηση των Μακρών Τειχών με την ανέγερση του Νοτίου τείχους ή δια μέσου τείχους ανάμεσα στο Φαληρικό και στο Βόρειο τείχος, έργο που έγινε με πρωτοβουλία του Περικλέους. Με το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου το 404 π.Χ., οι ηττημένοι Αθηναίοι υποχρεώθηκαν από τους Σπαρτιάτες να καταστρέψουν όλα τα τείχη της πόλης (του Άστεως, του Πειραιώς και τα Μακρά Τείχη), μεγάλο μέρος των οποίων ξαναχτίστηκε μετά την επάνοδο της δημοκρατίας από τον Κόνωνα το 394 π.Χ».

Μέσα από αυτή τη δράση ο ΣΚΑΪ, και όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν, προσπαθούν να αναδείξουν την αρχαιολογική αξία του Κονώνειου Τείχους, να επιτύχουν τη σήμανσή του, ώστε τα αρχαιολογικά ευρήματα του τείχους να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό, να καθαρίσουν την περιοχή από σκουπίδια και ξερόχορτα.

Ο καθαρισμός θα περιλαμβάνει τον όρμο της Αφροδίτης, τον Σταυρό μέχρι και το παραλιακό γήπεδο του Πορφύρα.

Στη δράση αναμένεται να λάβουν μέρος εθελοντικές ομάδες, φορείς και οργανώσεις, αθλητικοί σύλλογοι, αρχαιολόγοι και πολίτες του Πειραιά.

Σημεία Συνάντησης:

1. Στο χώρο λίγο πάνω από το γήπεδο του Πορφύρα στο ύψος της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους 140, στις 10 το πρωί.

2. Στο χώρο λίγο πάνω από το γήπεδο του Φοίνικα στο ύψος της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους 260, στις 10 το πρωί.

Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχει η λεωφορειακή γραμμή 904 που ξεκινάει από την πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά και φτάνει έως τη Φρεατίδα και τα σημεία συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...