Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλάζει όψη η λεωφόρος Θηβών

Την ανάπλαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση της λεωφόρου Θηβών από Π. Ράλλη μέχρι Λεωφ. Αθηνών ανακοινώνει ο δήμος Αιγάλεω. Το έργο προϋπολογισμού 5,1 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Αττικής.


Η ανάπλαση αφορά την ανακαίνιση των πεζοδρομίων και των νησίδων, τη φύτευση πρασίνου, την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, την επίστρωση της ασφάλτου με βιοκλιματικά υλικά, την αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και τη δημιουργία χώρων διέλευσης ΑΜΕΑ.

Η φύτευση θα ενισχυθεί με 1.210 δέντρα, 740 θάμνους και 1.000 τμ χλοοτάπητα τόσο κατά μήκος των πεζοδρομίων όσο και στις νησίδες. Θα δημιουργηθούν παρτέρια και μεμονωμένες θέσεις φύτευσης που θα καλυφθούν με χυτοσιδηρές εσχάρες και θα τοποθετηθούν παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και κολωνάκια παρεμπόδισης παράνομης στάθμευσης,

Στα πεζοδρόμια και τις νησίδες της λεωφόρου Θηβών θα τοποθετηθούν ψυχρές πλάκες με φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, συνολικής επιφάνειας 19.300 τ.μ. Οι ψυχρές πλάκες χαρακτηρίζονται από υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία και εκλύουν γρηγορότερα τη θερμότητα που έχουν απορροφήσει, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται χαμηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες σε σύγκριση με άλλα συμβατικά υλικά επιστρώσεων.

Το ασφαλτικό οδόστρωμα θα επιστρωθεί με φωτοκαταλυτικά υλικά τσιμεντοειδούς βάσης με ψυχρές ιδιότητες. Τα φωτοκαταλυτικά υλικά περιέχουν καταλύτες, που σε συνθήκες φωτισμού, μέσω μιας χημικής διαδικασίας που λέγεται φωτοκατάλυση, αποδομούν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα μικροσωματίδια.

Επίσης, θα αντικατασταθούν 194 νέα φωτιστικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με λυχνίες LED. Με τα φωτιστικά αυτά επιτυγχάνεται επίπεδο φωτισμού κατάλληλο για την κατηγορία του δρόμου, μείωση του κόστους συντήρησης του δικτύου (σε υλικά και εργατοώρες) και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 35%.

Στη σχετική ανακοίνωση, δεν αναφέρεται χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...