Μετεξέλιξη της Επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών, σε Επιτροπή επίλυσης ιδιοκτησιακού στο Πεντελικό
Μ. Γραφάκος...
Καλούμε από σήμερα τους πάντες να συστρατευθούν σε αυτές τις προσπάθειες... Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς…
Να εφαρμοστεί ο Ν.1811/88, με βάση τον οποίο χωρίζεται η δημόσια περιουσία από την εκκλησιαστική
Λ. Λάζος: Θα πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να τιμήσει την υπογραφή του… Να γίνουν τα πρώτα βήματα διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους και σε θέμα περιουσίας και σε διοικητικό επίπεδο.
από την Κατερίνα Σούμπαση
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Μανώλης Γραφάκος και ο Λεωνίδας Λάζος για την επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού, στο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Πεντέλης, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.
Ο Μ. Γραφάκος αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση που είχε κάνει με τον Λ. Λάζο δίνοντας το στίγμα ότι η Επιτροπή που είχε λειτουργήσει κατά των φωτοβολταϊκών έκανε μια μεγάλη επιτυχία αποτρέποντας το εγχείρημα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών το Πεντελικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύσκολα αυτό το εγχείρημα θα προσπαθήσουν να το ξαναεπιχειρήσουν.
Επισήμανε ότι η Επιτροπή αυτή πρέπει να μετεξελιχθεί σε Επιτροπή επίλυσης του ιδιοκτησιακού. Ο βασικός λόγος είναι ότι το Πεντελικό βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχώς επιβαρυνόμενη για το περιβάλλον, για το βουνό. Η βάση της όλης κατάστασης είναι ότι η Μονή διεκδικεί όλο το βουνό. Μετά τις τελευταίες πυρκαγιές και τη θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Πεντελικού εμποδίζεται κάθε σοβαρή προσπάθεια παρέμβασης στο βουνό. Ανέφερε σαν π.χ. ότι διάφορα έργα που προβλέπει το Π.Δ δεν μπορούν να γίνουν γιατί η Μονή εγείρει ζητήματα ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια ο κ. Γραφάκος τοποθετήθηκε σε δύο βασικά σημεία: Την ίδρυση της Επιτροπής επίλυσης του ιδιοκτησιακού στο Πεντελικό και στο νόμο 1811/1988. «Σήμερα θα φτιάξουμε την Επιτροπή και σε ένα διάστημα 10 ημερών θα την έχουμε στελεχώσει», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε σε ένα κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί και στο οποίο παρατίθενται τα εξής:
«Η επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού και η κατοχύρωση των δημοσίων δασικών εκτάσεων αποτελεί τη βάση για τη σταδιακή υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Πεντελικού και την αρχή της αναγέννησης του βουνού
Είναι γνωστό ότι το δημόσιο δεν έχει κατοχυρώσει τις εκτάσεις του στο Πεντελικό με συνέπεια η Ι.Μ.Πεντέλης να εμμένει να διεκδικεί μεγάλο τμήμα του βουνού. Αποτέλεσμα το ιδιοκτησιακό του Πεντελικού να παραμένει άλυτο για πολλές δεκαετίες.
Η διαιώνιση της συγκεκριμένης κατάστασης, δεν ωφελεί κανένα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις σε εκτάσεις που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι ουσιαστικό για το μέλλον του βουνού, όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό αποτελεί και την κύρια αιτία της διαρκούς υποβάθμισης του Πεντελικού, ενώ συμφέροντα που επιβουλεύονται το βουνό, εξυπηρετούνται από τη διατήρηση αυτής της εκκρεμότητας.
Οι πολίτες της Πεντέλης θέλουν ένα καλύτερο βουνό. Θέλουν ένα βουνό φιλικό, ένα βουνό άξιο της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής του αξίας, ένα βουνό να μπορούν να το επισκέπτονται και να το χαίρονται.
Η πολιτεία από το 1995, με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού, έθεσε τους στόχους της για το Πεντελικό. Στόχους προφανείς σε κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία, στόχους που εξυπηρετούν την προστασία του πεντελικού περιβάλλοντος, που αναδεικνύουν την ιστορική σημασία του Πεντελικού, στόχους που καθιστούν το βουνό κοινωνικά χρησιμότερο από ότι είναι σήμερα.
Δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε και η αδράνεια καλύπτει τα πάντα.
Η αδράνεια πρέπει να δώσει τη θέση της στη δράση.
Η επίλυση μεγάλων εκκρεμών ζητημάτων γίνεται μεθοδικά και με συντονισμό πολλών δυνάμεων της κοινωνίας.
Συστήνουμε επιτροπή για την επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού με βασικό στόχο την οριστική επίλυση των ιδιοκτησιακών θεμάτων στο Πεντελικό και την κατοχύρωση των δημοσίων δασικών εκτάσεων.
Σας επιτροπή σκοπεύουμε να κινηθούμε σε τρία επίπεδα:
Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το θέμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική βούληση θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας, στο στόχο της κατοχύρωσης των δημοσίων εκτάσεων του Πεντελικού.
Θα ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, θα τους ενημερώσουμε για τη σπουδαιότητα του ζητήματος, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή μας την προσπάθεια.
Θα ενεργοποιηθούμε σε νομικό και τεχνικό επίπεδο, με ενδελεχή μελέτη όλων των πτυχών του προβλήματος και με νομικές παρεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο.
Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς και επίπονος. Όμως είναι μονόδρομος.
Όσοι υπογράφουμε το παρόν κείμενο, είμαστε ενεργοί πολίτες και αισθανόμαστε υποχρέωσή μας να δράσουμε τώρα. Απευθύνουμε ανοικτό και διαρκές κάλεσμα σε αιρετούς, συλλόγους, φορείς και πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας αυτή.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, ενότητα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί τελικά και οι πολίτες θα μπορούν να δουν σταδιακά το Πεντελικό να αλλάζει προς το καλύτερο».
Στη συνέχεια ο κ. Γραφάκος έκανε έκκληση μέσα σε 10-15 ημέρες, όποιος αιρετός, πολίτης, Σύλλογοι επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια (επίλυσης του ιδιοκτησιακού).
Ήδη έχει γίνει ενημέρωση προς τους Δημάρχους Κηφισιάς, Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Γέρακα να στείλουν έναν εκπρόσωπο στην Επιτροπή της οποίας το πρώτο βήμα της Επιτροπής θα είναι να παλέψει να συσταθεί η Επιτροπή που προβλέπεται από το νόμο 1811/1988, είπε.
Θύμισε ένα κοινό αίτημα που είχαν κάνει πριν 3 μήνες 30 αιρετοί της περιοχής, Τοπικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συστήσει την Επιτροπή του νόμου 1811, όπου ο ρόλος της είναι να χωρίσει τις δημόσιες εκτάσεις από αυτές της Εκκλησίας. Όπου η Εκκλησία έχει τίτλο, δεν την πιάνει ο νόμος, κρατά τον τίτλο. Εάν όμως η Εκκλησία δεν έχει τίτλο, τότε έρχεται αυτή η Επιτροπή και επισημαίνει -με βάση την ακτίνα των 200μ. πέριξ της Μονής- λέει ποιες εκτάσεις είναι της Μονής, της Εκκλησίας, της Μητρόπολης και ποιες του δημοσίου, διευκρίνισε.
Μετά από έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι αυτή η Επιτροπή του ν.1811 έχει εφαρμοστεί και συγκεκριμένα στη Νομαρχία Βοιωτίας το 1989, όπου Μητροπολίτης τότε ήταν ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Με τη βοήθεια του δικηγόρου του Συνδυασμού κ. Νίκου Λιναρά βρήκαν στοιχεία, το Α΄πρακτικό της Επιτροπής. Η Επιτροπή τότε είχε συγκροτηθεί από τον τότε Νομάρχη Βοιωτίας και στην οποία μετείχαν 3 λαϊκά μέλη και 2 της Εκκλησίας, όπου το ένα μέλος της Εκκλησίας ήταν ο ίδιος ο Ιερώνυμος, ο οποίος ήταν και Γραμματέας της Επιτροπής. Συγκροτήθηκε η επιτροπή και έγιναν μετεγραφές στο Υποθηκοφυλακείο και μάλιστα μία Μονή που διαφωνούσε με τη διαδικασία, υπέστη διοικητική αποβολή από το δασαρχείο.
Γραφάκος: Δεν μπορεί, ο νόμος ο οποίος εφαρμόστηκε αμέσως μετά την ψήφισή του στη δική του Μητρόπολη, να μην εφαρμοστεί και σε εμάς σήμερα!
Η πρώτη κίνηση της Επιτροπής που θα συσταθεί είναι να ετοιμαστεί ο φάκελος και να πάει στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα του ζητηθεί να προχωρήσει στη σύστασή της.
Θεωρείται ότι η Επιτροπή θα είναι η βάση για να στηριχθεί η οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού. Επιπλέον θα ανοιχθεί ο δρόμος για να δρομολογηθούν και να πραγματοποιηθούν στο Πεντελικό όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας, τα οποία είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και της Κοινωνίας.
Ο Λεωνίδας Λάζος ανέφερε τα συνεχή ταξίδια στη Λειβαδιά, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να φθάσει στα χέρια τους το Α’ πρακτικό του νόμου 1811/1988.
Θα πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να τιμήσει την υπογραφή του, όπως έπραξε άμεσα στα μέσα του 1988, ψηφίστηκε ο νόμος του Τρίτση, το 1811/1988, όπου αρχές του 1989 σαν Μητροπολίτης Λειβαδιάς έκατσε στο τραπέζι με την Επιτροπή που είχε οριστεί και άρχισε να χωρίζει τα του Θεού και τα του Κράτους, σημείωσε ο κ. Λ. Λάζος.
Λ. Λάζος: Τώρα όμως σαν Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να τιμήσει την υπογραφή του και να πράξει ακριβώς το ίδιο, όπως προβλέπει ο 1811/1988, που από κάτω η πρώτη Μονή που υπογράφει ότι αποδέχεται να μπει σε αυτή τη λύση είναι η Μονή της Πεντέλης.
Επισήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα του Πεντελικού αφορά όλη την Ελλάδα και ότι επιβάλλεται να γίνουν τα πρώτα βήματα διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους και σε θέμα περιουσίας και σε διοικητικό επίπεδο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε αδυναμίες της Επιτροπής κατά των Φωτοβολταϊκών, που η ίδια δεν μπόρεσε να βγάλει προς τα έξω όσα πέτυχε, καθώς και στην επιτυχία να μην περάσει η τροπολογία από τη Βουλή.
Λ. Λάζος: Γωνία μαγαζί Εκκλησία και αντιστάσεις των κομμάτων ήταν πολύ δυνατές απέναντί μας.
Η Επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών είχε κατορθώσει να πάρει ομόφωνες αποφάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων των όμορων δήμων, πλην του Δήμου Πεντέλης, τόνισε ο ίδιος. Επιπλέον υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις από το ΣΠΑΠ, από την ΠΕΔΑ και από την ΚΕΔΕ.
Τόνισε ότι παρόμοια προβλήματα με το ιδιοκτησιακό του Πεντελικού υπάρχουν παντού, άρα ανοίγει μια δυνατή πόρτα προς επίλυση όλων.
Ο κ. Βλάσης Σιώμος διευκρίνισε ότι το θέμα που συζητούν αφορά όλες τις εκτάσεις του Πεντελικού οι οποίες δεν έχουν παραχωρηθεί με κάποιο τρόπο (πωλήσεις, κλπ) μετά το 1982, όπου και απαγορεύθηκε με το νόμο του Τρίτση.
Συγκεκριμένα ο κ. Λ. Λάζος τόνισε ότι η αναφορά γίνεται για τις δημόσιες δασικές εκτάσεις που από το Κτηματολόγιο το Δασαρχείο διεκδικεί από τη Μονή Πεντέλης, ως δασικές και κρατικές.
ermispress.gr
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Μανώλης Γραφάκος και ο Λεωνίδας Λάζος για την επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού, στο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Πεντέλης, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.
Ο Μ. Γραφάκος αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση που είχε κάνει με τον Λ. Λάζο δίνοντας το στίγμα ότι η Επιτροπή που είχε λειτουργήσει κατά των φωτοβολταϊκών έκανε μια μεγάλη επιτυχία αποτρέποντας το εγχείρημα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών το Πεντελικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύσκολα αυτό το εγχείρημα θα προσπαθήσουν να το ξαναεπιχειρήσουν.
Επισήμανε ότι η Επιτροπή αυτή πρέπει να μετεξελιχθεί σε Επιτροπή επίλυσης του ιδιοκτησιακού. Ο βασικός λόγος είναι ότι το Πεντελικό βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχώς επιβαρυνόμενη για το περιβάλλον, για το βουνό. Η βάση της όλης κατάστασης είναι ότι η Μονή διεκδικεί όλο το βουνό. Μετά τις τελευταίες πυρκαγιές και τη θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Πεντελικού εμποδίζεται κάθε σοβαρή προσπάθεια παρέμβασης στο βουνό. Ανέφερε σαν π.χ. ότι διάφορα έργα που προβλέπει το Π.Δ δεν μπορούν να γίνουν γιατί η Μονή εγείρει ζητήματα ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια ο κ. Γραφάκος τοποθετήθηκε σε δύο βασικά σημεία: Την ίδρυση της Επιτροπής επίλυσης του ιδιοκτησιακού στο Πεντελικό και στο νόμο 1811/1988. «Σήμερα θα φτιάξουμε την Επιτροπή και σε ένα διάστημα 10 ημερών θα την έχουμε στελεχώσει», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε σε ένα κείμενο που θα δημοσιοποιηθεί και στο οποίο παρατίθενται τα εξής:
«Η επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού και η κατοχύρωση των δημοσίων δασικών εκτάσεων αποτελεί τη βάση για τη σταδιακή υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Πεντελικού και την αρχή της αναγέννησης του βουνού
Είναι γνωστό ότι το δημόσιο δεν έχει κατοχυρώσει τις εκτάσεις του στο Πεντελικό με συνέπεια η Ι.Μ.Πεντέλης να εμμένει να διεκδικεί μεγάλο τμήμα του βουνού. Αποτέλεσμα το ιδιοκτησιακό του Πεντελικού να παραμένει άλυτο για πολλές δεκαετίες.
Η διαιώνιση της συγκεκριμένης κατάστασης, δεν ωφελεί κανένα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις σε εκτάσεις που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι ουσιαστικό για το μέλλον του βουνού, όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό αποτελεί και την κύρια αιτία της διαρκούς υποβάθμισης του Πεντελικού, ενώ συμφέροντα που επιβουλεύονται το βουνό, εξυπηρετούνται από τη διατήρηση αυτής της εκκρεμότητας.
Οι πολίτες της Πεντέλης θέλουν ένα καλύτερο βουνό. Θέλουν ένα βουνό φιλικό, ένα βουνό άξιο της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής του αξίας, ένα βουνό να μπορούν να το επισκέπτονται και να το χαίρονται.
Η πολιτεία από το 1995, με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού, έθεσε τους στόχους της για το Πεντελικό. Στόχους προφανείς σε κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία, στόχους που εξυπηρετούν την προστασία του πεντελικού περιβάλλοντος, που αναδεικνύουν την ιστορική σημασία του Πεντελικού, στόχους που καθιστούν το βουνό κοινωνικά χρησιμότερο από ότι είναι σήμερα.
Δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε και η αδράνεια καλύπτει τα πάντα.
Η αδράνεια πρέπει να δώσει τη θέση της στη δράση.
Η επίλυση μεγάλων εκκρεμών ζητημάτων γίνεται μεθοδικά και με συντονισμό πολλών δυνάμεων της κοινωνίας.
Συστήνουμε επιτροπή για την επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού με βασικό στόχο την οριστική επίλυση των ιδιοκτησιακών θεμάτων στο Πεντελικό και την κατοχύρωση των δημοσίων δασικών εκτάσεων.
Σας επιτροπή σκοπεύουμε να κινηθούμε σε τρία επίπεδα:
Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το θέμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική βούληση θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας, στο στόχο της κατοχύρωσης των δημοσίων εκτάσεων του Πεντελικού.
Θα ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, θα τους ενημερώσουμε για τη σπουδαιότητα του ζητήματος, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή μας την προσπάθεια.
Θα ενεργοποιηθούμε σε νομικό και τεχνικό επίπεδο, με ενδελεχή μελέτη όλων των πτυχών του προβλήματος και με νομικές παρεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο.
Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς και επίπονος. Όμως είναι μονόδρομος.
Όσοι υπογράφουμε το παρόν κείμενο, είμαστε ενεργοί πολίτες και αισθανόμαστε υποχρέωσή μας να δράσουμε τώρα. Απευθύνουμε ανοικτό και διαρκές κάλεσμα σε αιρετούς, συλλόγους, φορείς και πολίτες να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας αυτή.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, ενότητα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί τελικά και οι πολίτες θα μπορούν να δουν σταδιακά το Πεντελικό να αλλάζει προς το καλύτερο».
Στη συνέχεια ο κ. Γραφάκος έκανε έκκληση μέσα σε 10-15 ημέρες, όποιος αιρετός, πολίτης, Σύλλογοι επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια (επίλυσης του ιδιοκτησιακού).
Ήδη έχει γίνει ενημέρωση προς τους Δημάρχους Κηφισιάς, Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Γέρακα να στείλουν έναν εκπρόσωπο στην Επιτροπή της οποίας το πρώτο βήμα της Επιτροπής θα είναι να παλέψει να συσταθεί η Επιτροπή που προβλέπεται από το νόμο 1811/1988, είπε.
Θύμισε ένα κοινό αίτημα που είχαν κάνει πριν 3 μήνες 30 αιρετοί της περιοχής, Τοπικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συστήσει την Επιτροπή του νόμου 1811, όπου ο ρόλος της είναι να χωρίσει τις δημόσιες εκτάσεις από αυτές της Εκκλησίας. Όπου η Εκκλησία έχει τίτλο, δεν την πιάνει ο νόμος, κρατά τον τίτλο. Εάν όμως η Εκκλησία δεν έχει τίτλο, τότε έρχεται αυτή η Επιτροπή και επισημαίνει -με βάση την ακτίνα των 200μ. πέριξ της Μονής- λέει ποιες εκτάσεις είναι της Μονής, της Εκκλησίας, της Μητρόπολης και ποιες του δημοσίου, διευκρίνισε.
Μετά από έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι αυτή η Επιτροπή του ν.1811 έχει εφαρμοστεί και συγκεκριμένα στη Νομαρχία Βοιωτίας το 1989, όπου Μητροπολίτης τότε ήταν ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Με τη βοήθεια του δικηγόρου του Συνδυασμού κ. Νίκου Λιναρά βρήκαν στοιχεία, το Α΄πρακτικό της Επιτροπής. Η Επιτροπή τότε είχε συγκροτηθεί από τον τότε Νομάρχη Βοιωτίας και στην οποία μετείχαν 3 λαϊκά μέλη και 2 της Εκκλησίας, όπου το ένα μέλος της Εκκλησίας ήταν ο ίδιος ο Ιερώνυμος, ο οποίος ήταν και Γραμματέας της Επιτροπής. Συγκροτήθηκε η επιτροπή και έγιναν μετεγραφές στο Υποθηκοφυλακείο και μάλιστα μία Μονή που διαφωνούσε με τη διαδικασία, υπέστη διοικητική αποβολή από το δασαρχείο.
Γραφάκος: Δεν μπορεί, ο νόμος ο οποίος εφαρμόστηκε αμέσως μετά την ψήφισή του στη δική του Μητρόπολη, να μην εφαρμοστεί και σε εμάς σήμερα!
Η πρώτη κίνηση της Επιτροπής που θα συσταθεί είναι να ετοιμαστεί ο φάκελος και να πάει στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα του ζητηθεί να προχωρήσει στη σύστασή της.
Θεωρείται ότι η Επιτροπή θα είναι η βάση για να στηριχθεί η οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού. Επιπλέον θα ανοιχθεί ο δρόμος για να δρομολογηθούν και να πραγματοποιηθούν στο Πεντελικό όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας, τα οποία είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και της Κοινωνίας.
Ο Λεωνίδας Λάζος ανέφερε τα συνεχή ταξίδια στη Λειβαδιά, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να φθάσει στα χέρια τους το Α’ πρακτικό του νόμου 1811/1988.
Θα πρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να τιμήσει την υπογραφή του, όπως έπραξε άμεσα στα μέσα του 1988, ψηφίστηκε ο νόμος του Τρίτση, το 1811/1988, όπου αρχές του 1989 σαν Μητροπολίτης Λειβαδιάς έκατσε στο τραπέζι με την Επιτροπή που είχε οριστεί και άρχισε να χωρίζει τα του Θεού και τα του Κράτους, σημείωσε ο κ. Λ. Λάζος.
Λ. Λάζος: Τώρα όμως σαν Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να τιμήσει την υπογραφή του και να πράξει ακριβώς το ίδιο, όπως προβλέπει ο 1811/1988, που από κάτω η πρώτη Μονή που υπογράφει ότι αποδέχεται να μπει σε αυτή τη λύση είναι η Μονή της Πεντέλης.
Επισήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα του Πεντελικού αφορά όλη την Ελλάδα και ότι επιβάλλεται να γίνουν τα πρώτα βήματα διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους και σε θέμα περιουσίας και σε διοικητικό επίπεδο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε αδυναμίες της Επιτροπής κατά των Φωτοβολταϊκών, που η ίδια δεν μπόρεσε να βγάλει προς τα έξω όσα πέτυχε, καθώς και στην επιτυχία να μην περάσει η τροπολογία από τη Βουλή.
Λ. Λάζος: Γωνία μαγαζί Εκκλησία και αντιστάσεις των κομμάτων ήταν πολύ δυνατές απέναντί μας.
Η Επιτροπή κατά των φωτοβολταϊκών είχε κατορθώσει να πάρει ομόφωνες αποφάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων των όμορων δήμων, πλην του Δήμου Πεντέλης, τόνισε ο ίδιος. Επιπλέον υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις από το ΣΠΑΠ, από την ΠΕΔΑ και από την ΚΕΔΕ.
Τόνισε ότι παρόμοια προβλήματα με το ιδιοκτησιακό του Πεντελικού υπάρχουν παντού, άρα ανοίγει μια δυνατή πόρτα προς επίλυση όλων.
Ο κ. Βλάσης Σιώμος διευκρίνισε ότι το θέμα που συζητούν αφορά όλες τις εκτάσεις του Πεντελικού οι οποίες δεν έχουν παραχωρηθεί με κάποιο τρόπο (πωλήσεις, κλπ) μετά το 1982, όπου και απαγορεύθηκε με το νόμο του Τρίτση.
Συγκεκριμένα ο κ. Λ. Λάζος τόνισε ότι η αναφορά γίνεται για τις δημόσιες δασικές εκτάσεις που από το Κτηματολόγιο το Δασαρχείο διεκδικεί από τη Μονή Πεντέλης, ως δασικές και κρατικές.
ermispress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου