Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ποιοι είναι οι 15 βουλευτές που «κινδυνεύει» η έδρα τους λόγω ένστασης

Ενσταση κατέθεσαν στο εκλογοδικείο δύο εκλογείς της Β΄Αθηνών, για το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου έγιναν σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και όχι με την τελευταία του 2011. Αν αυτή τελικά γίνει δεκτή, θα επιφέρει «καραμπόλα» που αφορά 15 βουλευτές δέκα εκλογικών περιφερειών, ενώ παράλληλα θα ανακηρυχθούν στην Β' Αθηνών επιπλέον πέντε βουλευτές.

Οπως επισημαίνεται στην ένσταση που κατέθεσαν, το γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν με την απογραφή του 2001 έχει σαν αποτέλεσμα την υποαντιπροσώπευση στη Βουλή της εκλογικής περιφέρειας Β' Αθηνών με την εκλογή πέντε λιγότερων βουλευτών και την υπεραντιπροσώπευση δέκα άλλων εκλογικών περιφερειών.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ανακήρυξη βουλευτών έγινε κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισοδυναμίας της ψήφου, της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς και κατά παράβαση του άρθρου 54 του Συντάγματος που καθορίζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Το Σύνταγμα, επισημαίνουν οι εκλογείς στην ένστασή τους, επιβάλλει την κατανομή των βουλευτικών εδρών βάσει της τελευταίας απογραφής, κάτι που το είχε δεχθεί το Εκλογοδικείο το 1994 με απόφασή του. Με αυτά τα δεδομένα αυτά η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή όφειλε να κατανείμει τις 288 έδρες (οι 12 υπολειπόμενες από τις 300 είναι των βουλευτών Επικρατείας) σύμφωνα με τα τελευταία απογραφικά στοιχεία του 2011.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα δεδομένα της απογραφής του 2011, κατά την τελική κατανομή των εδρών πρέπει να προστεθούν 5 έδρες στη Β' Αθηνών, 3 στην Αττική, 1 στην Α' Θεσσαλονίκης, 2 στη Β' Θεσσαλονίκης, 1 στη Θεσπρωτία και 1 στο Ηράκλειο. Αντίθετα, πρέπει να αφαιρεθούν 4 έδρες από την Α' Αθηνών και από 1 στην Α' Πειραιώς, στις Σέρρες, Άρτα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Βοιωτία και Χίο.

Ουσιαστικά στην ένστασή τους οι δύο εκλογείς στρέφονται κατά των βουλευτών Ανδρέα Ψυχάρη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Προκόπη Παυλόπουλου (ΝΔ, Α' Αθηνών), Παναγιώτη Μηταράκη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Μαρίας Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ, Α' Αθηνών), Κώστας Κατσαφάδου (ΝΔ, Α' Πειραιά), Αφροδίτης Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ, Σερρών), Χρήστου Γκόκα (ΠΑΣΟΚ, Άρτας), Παναγιώτας Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ, Τρικάλων), Γιώργου Κυρίτση (Δημοκρατική Αριστερά, Τρικάλων), Παύλου Σιούφα (ΝΔ, Καρδίτσας), Μαρίας Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ, Αιτωλοακαρνανίας), Α. Μαρίνου (ΝΔ, Ηλείας), Ανδρέα Κουτσούμπα (ΝΔ, Βοιωτίας), Ιωάννης Καράμπελα (ΝΔ, Βοιωτίας) και Κώστας Τριαντάφυλλου (ΠΑΣΟΚ, Χίου). Παράλληλα, ζητούν να ανακηρυχθούν βουλευτές οι πέντε αναπληρωματικοί της Β΄Αθηνών, δηλαδή από τη ΝΔ ο Γιάννης Παπαθανασίου και Παναγιώτα Ιακωβίδου, από το ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Γιάννης Μανώλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...