Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Καθυστερεί η καταβολή προνοιακών επιδομάτων σε δήμους σε όλη τη χώρα

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο θα συναντηθεί αύριο αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Στόχος της ΚΕΔΕ είναι να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, Εργασίας Γ. Βρούτση και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη προκειμένου να γίνει σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να υποστεί περαιτέρω μειώσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο ίδιο πλαίσιο και εξαιτίας σημερινού δημοσιεύματος που καταφέρεται εναντίον της Τ.Α., ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης στο σημερινό Δ.Σ. πρότεινε να προσληφθεί εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας για να ισχυροποιηθεί η εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία και να γίνει ευρέως γνωστή η κοινωνική προσφορά των δήμων.

Τις τελευταίες ημέρες οι δήμοι -εκτός από τις καθυστερήσεις πληρωμής προσωπικού σε μερικούς εξ αυτών- αντιμετωπίζουν ένα καίριο πρόβλημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Δεν έχουν καταβληθεί μέχρι και σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών τα προνοιακά επιδόματα του γ' τριμήνου. Ήδη έχουν αρχίσει να αποστέλλονται επιστολές από δημάρχους προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπου γίνεται σαφές ότι οι μεν δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης των χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καταθέσει ακόμη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων στην ανακοίνωσή του μάλιστα επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που τα χρήματα πιστωθούν στο λογαριασμό του δήμου απαιτούνται τρεις με τέσσερις εργάσιμες ημέρες μέχρι να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων» προειδοποιώντας για το μέγεθος της καθυστέρησης. Ο δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος στη δική του επιστολή σημειώνει ότι «στα ερωτήματα που έχουμε θέσει κατ' επανάληψη προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών (Υ.Ε.Α.Η.Δ.) η απάντηση είναι ότι «δεν γνωρίζουν πότε θα πιστωθούν οι λογαριασμοί»». Και καταλήγει: «Με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων είναι άνθρωποι για τους οποίους το προνοιακό επίδομα καλύπτει θέματα επιβίωσης, αλλά και την αδυναμία του δήμου να καταβάλλει από ίδιους πόρους το ποσό αυτό, θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση αυτή είναι τουλάχιστον ανεύθυνη και θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων των προνοιακών επιδομάτων, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι χιλιάδες ανήμποροί συμπολίτες μας - δικαιούχοι».

Κατά το σημερινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε και εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα υποστήριξης εφαρμογής του «Καλλικράτη». Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Φ. Προβατάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο άμεσης απώλειας 50 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια άλλων 100 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καλλικράτης» εάν δεν υπάρξει άμεση ενεργοποίηση. Στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι ο εκσυγχρονισμός δήμων και περιφερειών με ταυτόχρονη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Επίσης εγκρίθηκε πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρισμού στους δήμους, που προωθείται και από τον υπεύθυνο για την τοπική αυτοδιοίκηση της Task Force στην Ελλάδα Γερμανό υφυπουργό κ. Φούχτελ. Στόχος είναι να δημιουργηθούν τοπικά δίκτυα σε κάθε δήμο, που θα παρακολουθούν την πορεία του τουρισμού. Σε αυτά θα συμμετέχουν οι τοπικοί τουριστικοί επιχειρηματίες, τοπικοί συλλογικοί φορείς του χώρου του τουρισμού και προσωπικότητες που άμεσα ή έμμεσα ενισχύουν τον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...