Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Αποκλείουν τα 2/3 των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα

Γέρακας,- Με κεντρικό μήνυμα «Κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω» ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα ξεκίνησε σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κρατικών φορέων και της κοινής γνώμης προκειμένου να γίνει άρση της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης, η οποία προσθέτει μεγαλύτερα προβλήματα στις μετακινήσεις των μαθητών από όσα οι ανεπαρκείς προβλέψεις της πολιτείας, ενώ επίσης θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα είναι ένα από τα τρία που διαθέτει η χώρα μας. Είναι σχολείο υπερτοπικό στο οποίο φοιτούν παιδιά από όλη την Αττική ύστερα από εισαγωγικές  εξετάσεις. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, η μετακίνηση των μαθητών προς και από τα σχολεία είναι κρατική αρμοδιότητα, η οποία πλέον έχει μεταβιβαστεί στους Δήμους. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή διαγωνισμού για τη μεταφορά μέρους μόνο του μαθητικού πληθυσμού, που, εάν καρποφορήσει, θα εξασφαλίσει μετακίνηση με μισθωμένα λεωφορεία μόνο στους 100 από τους 300 μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου αφήνοντας τους υπόλοιπους 200 να μετακινούνται στις 6 το πρωί με πολλαπλές δημόσιες συγκοινωνίες από απομακρυσμένες περιοχές όπως Π. Φάληρο, Βάρη, Ν. Σμύρνη, Αυλάκι, Βραυρώνα, Αρτέμιδα κ.α. Η αδικαιολόγητη αυτή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και οδηγεί αυτόματα στον αποκλεισμό των 2/3 των μαθητών του σχολείου.

Το θέμα των αυξημένων κινδύνων που διατρέχουν τα ανήλικα παιδιά κατά τη μετακίνησή τους με δημόσιες συγκοινωνίες, η φυσική και ψυχική καταπόνηση που υφίστανται, αλλά και το δικαίωμά τους στη φοίτηση όπως αυτή ορίζεται από το ΦΕΚ ίδρυσης των Καλλιτεχνικών Σχολείων εκτέθηκε από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, το οποίο παρ’ όλα αυτά αποφάσισε με ψήφους 18 προς 9, να εκδώσει μία αντιπαιδαγωγική και ανεπαρκώς στοιχειοθετημένη απόφαση τόσο για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα όσο και για το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, αποκλείοντας και παρεμποδίζοντας στην πραγματικότητα την φοίτηση σε αυτά τα σχολεία εκατοντάδων μαθητών και μαθητριών, σχεδόν επτακοσίων στον αριθμό.

«Γνωρίζοντας πως είναι αδιανόητο ένας γονιός να αφήσει το ανήλικο παιδί του να κυκλοφορεί μόνο του στις 6 τα ξημερώματα έχοντας επί τουλάχιστον 2 ώρες μια τσάντα 10 κιλών στην πλάτη, πολλές φορές φορτωμένο με ογκώδεις κατασκευές και βαριά υλικά, Γνωρίζοντας πως κανένα παιδί δεν θα μπορέσει να αντέξει τη φυσική και ψυχική ταλαιπωρία καθημερινών μετακινήσεων με 2, 3 και 4 συγκοινωνίες για να φτάσει στο σχολείο, να παρακολουθήσει μαθήματα 9 ωρών, και στη συνέχεια να  επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο στην κατοικία του, Γνωρίζοντας το πόσο σημαντικό είναι το σχολείο για τα 200 παιδιά τα οποία θα αναγκαστούν να μείνουν πίσω κοιτάζοντας τους λιγοστούς συμμαθητές τους να συνεχίζουν τη φοίτησή τους χάρη στη διευκόλυνση των μισθωμένων λεωφορείων, αποφασίσαμε ομόφωνα πως κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω και πως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο, πρόσφορο, αποφασιστικό και αποτελεσματικό μέσο προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το σύνολο των μαθητών μας» δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα.

Να σημειωθεί πως η οργάνωση το Χαμόγελο του Παιδιού, που είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη πρόθεση του Δήμου Παλλήνης, κάλεσε γραπτώς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μην προχωρήσουν στην έκδοση μιας τέτοιας απόφασης. «Στην εποχή μας και σε μια κοινωνία που η σύγχρονη ελληνική οικογένεια ταλανίζεται καθημερινά από πλήθος κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, αναρωτιόμαστε αν θα είναι σκόπιμο να προσθέσουμε ένα ακόμη […] τονίζουμε την ανάγκη να παρέχουμε στα παιδιά μας την ασφάλεια στην καθημερινότητα τους και στις μετακινήσεις τους αλλά και την ποιότητα ζωής που τους αξίζει. Ας μην επιτρέψουμε να γίνουν άλλες «περικοπές» και «εκπτώσεις» στις ζωές των παιδιών μας» δηλώνει ο Πρόεδρός του κ. Κ. Γιαννόπουλος.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω» του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα περιλαμβάνει άμεση ενημέρωση των συμπολιτών μας, του Υπουργού Παιδείας, του Υπουργού Εσωτερικών και των κομμάτων της Βουλής, καθώς και χρήση κάθε μέσου ακόμα και ένδικου προκειμένου να ακυρωθεί η αντιπαιδαγωγική και ανεπαρκώς στοιχειοθετημένη αυτή απόφαση και να δοθεί μία δίκαιη και παιδαγωγικά ορθή λύση στο πρόβλημα των μετακινήσεων των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...