Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Συνελήφθησαν 29 άτομα από το μεγάλο κύκλωμα Ρομά με το παρεμπόριο

Πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι είναι η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τη δράση οργανωμένου κυκλώματος Ρομά, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και έδρα την Κάτω Αχαΐα, που είχε στήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση παρεμπορίου, εξαπατώντας για τουλάχιστον τρία χρόνια ξένους εμπορικούς οίκους, Τράπεζες και πολυεθνικές εταιρείες, προκειμένου να θησαυρίζει, διακινώντας στην Ελλάδα τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων, κυρίως από την Κίνα.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά από τριήμερη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αττική, Αχαΐα, Εύβοια και Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20 εισαγγελείς και 300 περίπου αστυνομικοί από την Οικονομική Αστυνομία, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Στην υπόθεση μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι εμπλέκονται 82 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν 29, ηλικίας από 24 έως 68 ετών (20 γυναίκες και 9 άνδρες), μεταξύ των οποίων και αρχηγικά στελέχη του κυκλώματος.

Μεταξύ των ηγετικών στελεχών είναι και συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος γνώριζε καλά τις διαδικασίες και έδινε κατευθύνσεις στα μέλη της οργάνωσης, για τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν.

Οι αστυνομικοί χρειάστηκαν 10 τριαξονικά φορτηγά για να μεταφέρουν τα εμπορεύματα που είχε το κύκλωμα σε οκτώ μεγάλες αποθήκες, ενώ κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- πλήθος πολυτελών αυτοκινήτων (Πόρσε Καγιέν, Μερσεντές, κ.λπ.), με τα οποία κυκλοφορούσαν οι μεγιστάνες Ρομά, που εμπλέκονται στο κύκλωμα.

Η Οικονομική Αστυνομία διερευνούσε πάνω από επτά μήνες τη συγκεκριμένη υπόθεση, που σχετίζεται με κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα τέλεση πράξεων κακουργηματικής μορφής απάτης, πλαστογραφίας, κλοπής, λαθρεμπορίας και σοβαρών φορολογικών αδικημάτων και παραβάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τη δράση της οργάνωσης εξαπατήθηκαν εμπορικοί οίκοι, που εδρεύουν σε χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία) και της Ασίας (Κίνα, Ινδία, Ταϊβάν, Πακιστάν, Ν. Κορέα), διάφορες Τράπεζες της χώρας μας, πολυεθνικές εταιρείες ταχυμεταφοράς αλληλογραφίας και εμπορευμάτων, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η οργανωμένη εγκληματική ομάδα δρούσε τουλάχιστον από το 2009, αλλάζοντας συνεχώς μεθοδολογία και τεχνικές, για να ξεγλιστράει από τους ελέγχους των αρχών.

Ειδικότερα, η εγκληματική ομάδα εμφανιζόταν με τη μορφή εικονικών εταιρειών, με εκπροσώπους άτομα κυρίως του στενότερου ή συγγενικού τους περιβάλλοντος, οι οποίες λειτουργούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και κατάφερναν να έλθουν σε συμφωνίες με εμπορικούς οίκους του εξωτερικού.

Για να ενισχύουν την αξιοπιστία τους, απέστελλαν, με κάθε παραγγελία εμπορευμάτων, προκαταβολή μικρής αξίας, σε σχέση με την πραγματική αξία, μέσω της offshore εταιρείας «BELLAIR MANAGEMENT SA», που εδρεύει στα νησιά Μάρσαλ. Οι παραγγελίες των εμπορευμάτων αφορούσαν κυρίως ρούχα διαφόρων τύπων και ειδών, δερμάτινα ενδύματα, οικιακό εξοπλισμό, χαλιά, σεντόνια, κουβέρτες, υποδήματα, είδη οικιακής χρήσης και δεκάδες άλλα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά.

Για να επιτυγχάνουν την εισαγωγή των προϊόντων αυτών, στρατολογούσαν, έναντι αμοιβής, υπαλλήλους ταχυμεταφορικών εταιρειών και υπαλλήλους Τραπεζών, προκειμένου να αποσπούν διάφορα συνοδευτικά έγγραφα, που ήταν απαραίτητα για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων.

Εξασφαλίζοντας τα συνοδευτικά έγγραφα, κατάφερναν να εκτελωνίζουν και να παραλαμβάνουν εμπορεύματα, χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο της αξίας τους στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, «φεσώνοντας» έτσι τους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού, που δεν έπαιρναν ποτέ τα χρήματά τους, μέσω του διατραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, παρουσίαζαν πλαστά τιμολόγια, που είχαν κατά πολύ μικρότερη αξία από την πραγματική, εξασφαλίζοντας με την υποτιμολόγηση αυτή επιπρόσθετο όφελος από διαφυγόντες δασμούς, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν μέχρι στιγμής εξακριβωθεί 110 περιπτώσεις παράνομου εκτελωνισμού και ιδιοποίησης εμπορευμάτων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αστυνομικής επιχείρησης, εκτός από τα εμπορεύματα που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν ακόμα: 302.195 ευρώ, 616 χρυσές λίρες Αγγλίας, τρία πιστόλια, τρία περίστροφα, εννέα κυνηγετικές καραμπίνες, 397 φυσίγγια και 17 πολυτελή αυτοκίνητα.

Εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν αποκομίσει από την παράνομη δράση, τεράστια χρηματικά ποσά, για τα οποία διενεργείται φορολογικός και οικονομικός έλεγχος.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Η Αστυνομία χαρακτηρίζει την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και τη σύλληψη 29 μελών της, καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εισαγωγής ειδών παρεμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...