Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αναστολή κατεδάφισης παραγκών 42 Ρομά στο Χαλάνδρι με δικαστική απόφαση

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως σήμερα ο Πρόεδρος του Α’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας Βασίλειος Οδαμπάσογλου με προσωρινή διαταγή διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την κατεδάφιση των κατοικιών 42 Ρομά στο Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι.

Η αναστολή εκτέλεσης ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου του Διοικητικού Εφετείου για την εκκρεμούσα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης κατεδάφισης. Η εκδίκαση της αίτησης αναστολής θα γίνει σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί αφού η Διοίκηση υποβάλει στο δικαστήριο το φάκελο με τις παρατηρήσεις της. Μετά την εκδίκαση δε θα ακολουθήσει σε άλλη ημερομηνία η έκδοση απόφασης. Αν γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής, για τους ίδιους λόγους που έγινε δεκτό και το αίτημα προσωρινής διαταγής, η απόφαση κατεδάφισης δεν θα εκτελεστεί μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση ακύρωσης, που με τους τρέχοντες ρυθμούς αναμένεται να εκδικασθεί και στη συνέχεια να εκδοθεί η απόφαση το 2014.

Την αίτηση αναστολής και την αίτηση ακύρωσης κατέθεσαν στις 14/4/2012 οι δικηγόροι Ευθύμιος και Σπύρος Πολιτόπουλος. Σειρά (νομολογιακών και άλλων) εγγράφων υποστήριξης προστέθηκαν σήμερα από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και από το Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου (όπου φοιτούν δεκάδες παιδιά Ρομά) μέσω των δικηγόρων.

Ουσιαστική στήριξη στους Ρομά παρείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και η Τ.Ε. Σύριζα Χαλανδρίου. Το έγγραφο του διευθυντή και τα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ (που δεν έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ…) επισυνάπτονται.

Τα κείμενα που κατέθεσε το ΕΠΣΕ περιλαμβάνουν απόφαση (σε δεύτερο βαθμό) ακύρωσης πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής Ρομά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών με εκτεταμένη νομολογία που συνοψίζεται πως κανένα μέτρο αποβολής Ρομά δεν μπορεί να ληφθεί πριν τους παραχωρηθεί κατάλληλη εναλλακτική στέγαση. Περιλαμβάνουν επίσης απόφαση (σε πρώτο βαθμό) του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας και ο Δήμος Χαλανδρίου υποχρεώνονται να καταβάλουν αποζημίωση σε 52 οικοπεδούχους επειδή οι φορείς αυτοί αδράνησαν επί μακρό να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθορισμό κατάλληλων χώρων στέγασης των πληθυσμών Ρομά και επέδειξαν με τη συμπεριφορά τους καθυστέρηση που υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο για την αποδέσμευση των ακινήτων των εναγόντων και την μετεγκατάσταση των πληθυσμών Ρομά σε νομίμως οριοθετημένες περιοχές: κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκαν εφέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους που θα εκδικασθούν από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2013. Περιλαμβάνουν επίσης απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην οποία αναφέρεται ότι οποιαδήποτε ενέργεια μετακίνηση του καταυλισμού από την περιοχή του Νομισματοκοπείου θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόταση κατάλληλου χώρου για τη μετεγκατάστασή του. Τέλος, περιλαμβάνουν δημοσίευμα για μεγάλο σκάνδαλο που διερευνά ο ΣΔΟΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο Δήμο Χαλανδρίου, επειδή χάθηκε ένα μεγάλο μέρος των τριών εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση χώρων που διέμεναν οι Ρομά.

Το ΕΠΣΕ θεωρεί τέλος λυπηρή την εκτεταμένη σημερινή παραπληροφόρηση ότι δήθεν δόθηκε αναστολή μόνο για ένα δίμηνο, ότι δήθεν δόθηκε γιατί δεν είχαν επιδοθεί νόμιμα οι αποφάσεις κατεδάφισης, ότι δήθεν δόθηκε γιατί υπήρχε η απεργία των δικαστικών, κτλ. Κανένας δεν έκανε τον κόπο να έρθει στο δικαστήριο ή έστω να ρωτήσει τους δικηγόρους ή το ΕΠΣΕ. Το χειρότερο είναι πως τα δημοσιεύματα δημιουργούν την λανθασμένη εντύπωση πως μέσα σε δύο μήνες μπορεί να βρεθεί τόπος μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί σε αυτόν οικισμός. 

Φωτό αρχείου
Ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου

Σε έγγραφό του προς το δικαστήριο ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου, αναφέρει τα εξής:
"Σας παρακαλούμε στη διαμόρφωση της απόφασής σας να συνεκτιμήσετε και τη βλάβη που θα υποστούν τα παιδιά Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» του Δήμου Χαλανδρίου και φοιτούν στο 4Q Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου.
             
Το προηγούμενο σχολικό έτος έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, σε συνεργασία με ένα Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, για την ένταξη των παιδιών Ρομά του καταυλισμού στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ελπιδοφόρα Το Σεπτέμβριο του 2011 είχαμε 31 εγγραφές παιδιών και τα 26 από αυτά φοίτησαν συστηματικά όλη την προηγούμενη χρονιά σε δύο τμήματα υποδοχής Ρομά. Τόσο η πρόοδός τους σε μαθησιακό επίπεδο όσο και η κοινωνικοποίησή τους στο χώρο του σχολείου μάς επέτρεψαν να τα εντάξουμε κανονικά σε τάξεις, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, και να φιλοδοξούμε να τα δούμε να αποφοιτούν από το σχολείο μας.

Χωρίς να είναι στις προθέσεις μας και στις αρμοδιότητές μας να μπούμε στη ουσία της υπόθεσης της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, οφείλουμε να επισημάνουμε τις συνέπειές της και να εκφράσουμε την ανησυχία μας ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει ξανά τα 26 παιδιά μας (μαζί με τα 6 νήπια Ρομά του 4ου και 10ου Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου καθώς και όσα εγγράφηκαν φέτος στα 7ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία Χαλανδρίου) εκτός σχολείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας και τον πολιτισμό μας".

Φωτό αρχείου
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου

"Με μια "περίεργη" ταχύτητα (αναντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύεται σε πανάκριβες κατασκευές "επωνύμων" μέσα σε δασικές περιοχές ή άλλους απαγορευμένους χώρους), οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Χαλανδρίου προχωρούν, την Τρίτη 18/9 στην κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων (παράγκες) των ρομά, στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, στο Χαλάνδρι.

Οι ρομά, που κατοικούν στην περιοχή κοντά 50 χρόνια, είναι πολίτες Χαλανδρίου και τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο της περιοχής. Ηδη φέτος 26 παιδιά πηγαίνουν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Χαλανδρίου. Πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο Χαλάνδρι.

Σε μια επίδειξη αναλγησίας που προκαλεί το κοινό αίσθημα, οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν στην κατεδάφιση των παραγκών χωρίς να έχουν φροντίσει μέχρι σήμερα να βρουν έναν χώρο (όπως άλλωστε από τον νόμο είναι υποχρεωμένοι), με στοιχειώδεις υποδομές, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι συγκεκριμένοι ρομά, δεδομένου ότι έρχεται χειμώνας και από το ξεσπίτωμά τους θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές μικρών παιδιών και ηλικιωμένων.

Ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα έχουν γεννηθεί με τους περίοικους λόγω του ιδιαίτερου τρόπου ζωής τους και τα ιδιοκτησιακά θέματα για τα οποία αρμόδια είναι τα δικαστήρια, πιστεύουμε πως προέχει η ανθρωπιστική πλευρά και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ιδιαίτερα σήμερα που η μεγάλη οικονομική κρίση οξύνει τις καταστάσεις και δραματοποιεί τις συνθήκες επιβίωσης των πιο απομονωμένων κοινωνικών ομάδων, όπως αυτές των ρομά".
  
Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Διοίκησης Αττικής Δ. Καλογερόπουλου να κατεδαφιστεί ο καταυλισμός των Ρομά στην περιοχή "Πεύκο Πολίτη" στο Δήμο Χαλανδρίου, χωρίς να υπάρχει κανενός είδους μέριμνα για μετεγκατάστασή τους σε άλλη τοποθεσία, όπως ρητά απαιτείται από τις διεθνείς νομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, βάσει του Συντάγματος, του Διεθνούς και του Κοινοτικού Δικαίου για την εξάλειψη των διακρίσεων, κάθε αποβολή Ρομά από την εγκατάστασή τους πρέπει να πληροί τον όρο της προηγούμενης διασφάλισης κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης, αλλιώς η Πολιτεία παραβιάζει την υποχρέωση θετικής μέριμνας για αυτούς

Ειδικότερα, θυμίζουμε στους αρμόδιους ότι το ελληνικό Σύνταγμα καθιερώνει μια ειδική φροντίδα μέριμνας σε σχέση με την έλλειψη ή την ανεπάρκεια στέγης για τους πολίτες, ενώ το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα αναγνωρίζει θετικά μέτρα για την εξάλειψη των διακρίσεων στην πράξη υπέρ ατόμων και ομάδων που μειονεκτούν κοινωνικά λόγω εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής (Οδηγία 2000/43/ΕΚ, Ν.3304/05, Σ.116 παρ.2). Μάλιστα, παράλληλα με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης,  οι Δήμοι και το κράτος έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν συνθήκες υγιεινής διαβίωσης για όλους, ανεξαρτήτως δημοτικής εγγραφής ή εθνικότητας. Δυστυχώς, στην περίπτωση των Ρομά του Χαλανδρίου, όπως και σε πολλές άλλες στο παρελθόν, το ζήτημα της εξεύρεσης χώρου μετεγκατάστασης των Ρομά του καταυλισμού συνεχίζει να αποτελεί το «Γόρδιο δεσμό» του προβλήματος, καθώς Πολιτεία και Δήμος συνεχίζουν να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα αυτή. Επισημαίνουμε ότι στον καταυλισμό διαμένουν εδώ και 40 χρόνια Έλληνες πολίτες, που δοκιμάζονται και αυτοί σκληρά από την οικονομική κρίση.

Επίσης, η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στο 4ο Δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου δεν είναι εγγεγραμμένα 26 παιδιά Ρομά, παρόλο που γίνονται δεκτά στις σχολικές τάξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει η σχετική εκκρεμότητα, που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις ως προς την κατεδάφιση του καταυλισμού θα απειλήσει το δικαίωμα των παιδιών Ρομά στην πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τέλος, με αφορμή την υπόθεση των Ρομά Χαλανδρίου, υπενθυμίζουμε ότι οι κοινότητες των Ρομά στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένες και συνεχείς διακρίσεις στην πρόσβαση στη στέγαση. Η πλειονότητα των Ρομά στην Ελλάδα διαβιώνει υπό εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως ύδρευση ή ηλεκτρισμό, ενώ συχνά γίνεται θύμα φυλετικού διαχωρισμού και αναγκαστικών εξώσεων από τις τοπικές αρχές. Οι συνθήκες διαβίωσης των κοινοτήτων αυτών έχουν καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς ως απάνθρωπες και αποτελούν σοβαρή παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την Πολιτεία την αναστολή της κατεδάφισης του καταυλισμού μέχρι να μετεγκατασταθούν οι οικογένειες των Ρομά σε χώρο που θα τους βρει η Πολιτεία, αφού κατά ένα μεγάλο μέρος τους είναι ήδη επί 40 χρόνια πολίτες και δημότες Χαλανδρίου, καθώς και την τακτοποίηση του ζητήματος της εγγραφής των 26 παιδιών Ρομά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου. Επιμένουμε ότι η όποια μετεγκατάστασή τους (την οποία, άλλωστε, και οι ίδιοι επιθυμούν) πρέπει να γίνει με τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία και όχι στο όνομα της εξυπηρέτησης των εργολαβικών συμφερόντων που καιροφυλακτούν να αναλάβουν την «ανάπτυξη» της περιοχής.

Καλούμε τους αρμόδιους Φορείς, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Χαλανδρίου πρώτα να φροντίσουν να βρουν έναν κατάλληλο χώρο για να μεταφερθούν οι συγκεκριμένες οικογένειες χωρίς να κινδυνεύει κανείς, αντί ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, και μετά να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...