Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αστυνομικοί συμμετείχαν σε μεγάλο κύκλωμα που εκβίαζε ιδιοκτήτες κλεμμένων αυτοκινήτων

Στη σύλληψη έξι ατόμων, μελών κυκλώματος που εκβίαζε και εξαπατούσε ιδιοκτήτες κλεμμένων αυτοκινήτων, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη, προχώρησε τη Δευτέρα η ΕΛ.ΑΣ.. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δύο Αστυνομικοί, ένας εν ενεργεία και ένας απόστρατος, ενώ αρχηγός της σπείρας όπως φαίνεται είναι ένας βαρυποινίτης των φυλακών Μαλανδρίνου. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα πέντε άτομα, ανάμεσα τους και δυο υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής από την οποία προέκυψε ότι ο 49χρονος αρχηγός της σπείρας επικοινωνούσε καθημερινά με τον 50χρονο απόστρατο και τον 43χρονο εν ενεργεία Αστυνομικό, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Τροχαία και είχαν γνώση για τις κλοπές αυτοκινήτων που είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη μέρα και οι οποίοι έναντι αμοιβής του έδιναν τα στοιχεία κλεμμένων οχημάτων του νομού Αττικής.

Στη συνέχεια ο 49χρονος επικοινωνούσε τηλεφωνικά από το καρτοτηλέφωνο των φυλακών με τους τρεις υπαλλήλους του Τμήματος Μεταφορών και Επικοινωνιών (οι οποίοι κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση), που υπηρετούν ένας στην Ήπειρο και οι άλλοι δύο σε νησιά, και προσποιούμενος αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. τους ζητούσε στοιχεία ταυτότητας και διευθύνσεις κατοικίας των ιδιοκτητών των κλεμμένων αυτοκινήτων.

Οι υπάλληλοι του έδιναν τα στοιχεία, γι' αυτό κατηγορούνται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης αυτοφώρου.

Στη συνέχεια, ο 49χρονος επικοινωνούσε με τους ιδιοκτήτες και εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης μάνδρας ανταλλακτικών, απαιτούσε εκβιαστικά να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικά ποσά, από 800- 2.000 ευρώ, ανάλογα με την εμπορική αξία του κάθε οχήματος, προκειμένου να τους επιστραφούν, απειλώντας τους ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τα διέλυε για ανταλλακτικά.

Σημειώνεται ότι το κύκλωμα δεν είχε τα κλεμμένα αυτοκίνητα, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες ενέδιδαν στην εκβίαση. Σε αυτή την περίπτωση, άλλα μέλη της σπείρας έκαναν αυθημερόν ανάληψη των χρημάτων από μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής (Α.Τ.Μ.) με κάρτες, τις οποίες τους προμήθευαν άλλα μέλη του κυκλώματος.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξακριβωθεί 72 περιπτώσεις εκβίασης σε βάρος ιδιοκτητών κλαπέντων οχημάτων, ενώ τα χρήματα που κατατέθηκαν ανέρχονται στο ποσό των 31.000 ευρώ.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα κέρδη είναι πολύ μεγάλα, αφού κατά μέσο όρο κλέβονται 20 αυτοκίνητα τη μέρα στην Αττική και η δράση της σπείρας έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2010. Ήδη στην Ασφάλεια σήμερα κλήθηκαν άλλοι περίπου 150 ιδιοκτήτες, με τους οποίους είχαν έλθει σε επαφή οι δράστες και ακόμα η έρευνα για το μέγεθος της απάτης είναι στην αρχή.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο κράτησης των φυλακών Μαλανδρίνου, στις οικίες των συλληφθέντων, σε χώρους στάθμευσης που είχαν μισθωθεί από αυτούς, καθώς και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Οκτώ κινητά τηλέφωνα (ένα εκ των οποίων είχε παράνομα στην κατοχή του ο έγκλειστος στις φυλακές), τρία πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία είχαν αγοραστεί με χρήματα προερχόμενα από εκβιάσεις, 4.400 ευρώ, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών και κάρτες ανάληψης χρημάτων, και πολλές κάρτες sim και τηλεκάρτες.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ ο εν ενεργεία αστυνομικός, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ε. Δ. Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...