Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστροφή φόρου από 210 έως 900 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης

- Πώς θα επιστραφεί στα νοικοκυριά ο Ενιαίος Φόρος Καυσίμων
- Θεσπίζεται εισοδηματικό όριο για την είσπραξη της επιστροφής φόρου
- Θα υπάρξει και ανώτατο πλαφόν κατανάλωσης και επιστρεφόμενου φόρου ανά γεωγραφική ζώνη
- Πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και ποια θα είναι τα κριτήρια


Επιστροφή φόρου από 210 έως 900 ευρώ θα λάβουν οι καταναλωτές για το πετρέλαιο θέρμανσης, εφόσον πληρούν μια σειρά από κριτήρια όπως οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά. Το εισοδηματικό όριο είναι εξαιρετικά χαμηλό που σημαίνει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν φέτος για τη θέρμανσή τους πληρώνοντας το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,4 έως 1,5 ευρώ ανά λίτρο.
Όπως γράφει το capital.gr στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης μεταξύ του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά και με βάση τις έως τώρα πληροφορίες φαίνονται να οριστικοποιούνται τα εξής:
- η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό μεταφράζεται σε μια λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μεταξύ 1,4 και 1,5 ευρώ ανά λίτρο.
- η επιδότηση των νοικοκυριών θα λάβει τη μορφή επιστροφής του μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από την εξίσωση των φόρων.
- θεσπίζεται εισοδηματικό όριο για την είσπραξη της επιστροφής φόρου. Για τον άγαμο το εισοδηματικό όριο είναι 15.000 ευρώ ετησίως, για τους έγγαμους 25.000 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ή 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν κατανάλωσης και επιστρεφόμενου φόρου ανά γεωγραφική ζώνη (η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες).

Στην πρώτη ζώνη (Φλώρινα, Γρεβενά κλπ) θα επιστρέφεται φόρος για συνολική κατανάλωση έως 3.000 λίτρα και το αντίστοιχο ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου στα 900 ευρώ.

Στη δεύτερη ζώνη (Αρκαδία, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κα) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1900 λίτρα και το ανώτατο ποσό της επιστροφής φόρου στα 576 ευρώ.

Στην τρίτη ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1200 λίτρα και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου στα 360 ευρώ και

στην τέταρτη ζώνη (νησιά Αιγαίου, Κρήτη κα) η ανώτατη κατανάλωση ορίζεται στα 700 ευρώ και το μέγιστο ποσό του φόρου που μπορεί να επιστραφεί ορίζεται στα 210 ευρώ.
- εκτός από τα εισοδηματικά όρια θεσπίζεται και όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας. Επιστροφή φόρου θα δικαιούται μόνο οι άγαμοι με ακίνητη περιουσία αξίας έως 120.000 ή 150.000 ευρώ και οι έγγαμοι με αξία περιουσίας έως 200.000 ευρώ.
Η επιστροφή του φόρου θα γίνεται ως εξής. Ο φορολογούμενος θα υποβάλει αίτηση σε ειδική φόρμα μέσω ίντερνετ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Θα καταχωρεί τα στοιχεία του τιμολογίου από την αγορά του πετρελαίου και σύντομα θα λαμβάνει έγκριση για την επιστροφή του φόρου. Ο φόρος θα πιστώνεται σε τραπεζικό του λογαριασμό. Θα υπάρχει και η δυνατότητα προέγκρισης προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα ο φορολογούμενος όσον το δυνατόν συντομότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...