Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Πειραιάς - Γ. Μίχας: Παρέμβαση για τα τραπεζοκαθίσματα και τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

Για εμπαιγμό των καταστηματαρχών του Πειραιά από τη διοίκηση του Δήμου στο ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων και των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων έκανε λόγο στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Πειραιά η παράταξη «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία».

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή υπήρξαν οι προ ολίγων ημερών ανακοινώσεις του Δημάρχου Πειραιά σε συνάντηση με τους καταστηματάρχες, τις οποίες επιχείρησε μάλιστα να λανσάρει ως μέτρα ανακούφισής τους από την κρίση. Είπε δηλαδή ο κ. Δήμαρχος ότι διαγράφει όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2012 αρκεί να πληρωθούν τα προβλεπόμενα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Είπε ακόμη γενικά και αόριστα ότι θα απομακρυνθούν όσα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιους χώρους και ότι θα παρέμβει ώστε να ρυθμιστούν παλιά πρόστιμα.

Τα ερωτήματα ωστόσο που ανακύπτουν μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, τα οποία έθεσε στον Δήμαρχο Πειραιά ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωσήφ Βουράκης εκπροσωπώντας την παράταξη «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» είναι αμείλικτα :

• Πρώτον, για ποιο λόγο έστειλε τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του Δήμου το προηγούμενο χρονικό διάστημα και έλεγχαν πόρτα πόρτα όλα τα καταστήματα του Πειραιά και επέβαλαν πρόστιμα για τις παρανομίες που διαπίστωναν; Για να έρθει σήμερα και να το παίξει καλός και να τα διαγράψει; Πρόκειται για απαράδεκτη πολιτική εκμετάλλευσης την οποία η παράταξη «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» καταγγέλλει.

• Δεύτερον, αρκετοί καταστηματάρχες υπό τον φόβο της παραπομπής τους στα δικαστήρια, γιατί η παρανομία αυτή έχει και ποινική διαδικασία, έσπευσαν να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβληθήκαν. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, θα τους επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν; Αυτοί προφανώς ήταν τα κορόιδα της υπόθεσης.

• Τρίτον, αποφάσισε ο Δήμαρχος να διαγράψει όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2012. Καταρχήν το Δ.Σ. δεν μπήκε στον κόπο να το ρωτήσει καν. Από κει και πέρα είναι δυνατόν να διαγράφονται οριζόντια όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εξομοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους πάντες και τα πάντα; Είναι ίσοι και όμοιοι όσοι έχουν τεράστια έσοδα από τις δραστηριότητές τους και φορτώνουν με φέσια τον Δήμο, με αυτούς που δεν έχουν και δικαιολογημένα δεν μπορούν να πληρώσουν;

• Τέταρτον, είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει σε μια εποχή που ο Δήμος έχει ανάγκη τόνωσης των οικονομικών του; Μέχρι τώρα ξέραμε και ακούγαμε για Μνημόνια και για οριζόντιες περικοπές δαπανών. Σήμερα μάθαμε για οριζόντιες περικοπές εσόδων! Την ίδια στιγμή η αδυναμία του Δήμου να εισπράξει τα οφειλόμενα, φορτώνει με επιπλέον βάρη κάθε Έλληνα φορολογούμενο, αφού αυτά που δεν εισπράττει ο Δήμος από τους υπόχρεους, τα καλύπτει μέσα από τις έκτακτες επιχορηγήσεις που παίρνει από το ΥΠΕΣ.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Η συγκεκριμένη ιστορία δεν ξέρουμε εάν κρύβει κυκλώματα, όπως έχει καταγγείλει ο ίδιος ο Δήμαρχος και μένει να το αποδείξει, αναδεικνύει όμως όλες τις παθογένειες της κοινωνίας μας και δείχνει ότι τελικά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Για μας πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση μείζονος πολιτικής εκμετάλλευσης, ξεκάθαρου εμπαιγμού των καταστηματαρχών, πρωτοφανούς άνισης μεταχείρισής τους, ενώ καταδεικνύει την προφανή και ξεκάθαρη αδυναμία της διοίκησης του Δήμου να διεκδικήσει τουλάχιστον από τους έχοντες και κατέχοντες τα έσοδα που δικαιούται ο Δήμος. Γιατί και εμείς σε καμία περίπτωση δεν λέμε ο Δήμος να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο των καταστηματαρχών που ξέρουμε πολύ καλά ότι πλήττονται από την κρίση. Και δεν υπάρχει αντίρρηση να έρθει στο Δ.Σ. συζήτηση για τα πρόστιμα παρελθόντων οικονομικών ετών. Όμως δεν πλήττονται όλοι από την κρίση και δεν πλήττονται όλοι το ίδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...