Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Δίχως αποχέτευση οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «Καθημερινή», τις βροχερές ημέρες η ανατολική Αττική «πνίγεται» από το δυσοσμία και οι αντλίες δουλεύουν στο φουλ, αδειάζοντας τις ξεχειλισμένες αποχετεύσεις των πολυκατοικιών στα φρεάτια του δρόμου, με την ελπίδα ότι το νερό θα παρασύρει τα πάντα μακριά. Παρόμοια είναι η κατάσταση στη δυτική Αττική, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου, όπου δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο.


«Ο κόσμος δυσκολεύεται να δίνει κάθε 15 μέρες ή κάθε μήνα 100 ευρώ στο βυτίο για την εκκένωση του βόθρου. Και έτσι τις ημέρες που βρέχει βγάζουν τις αντλίες και τα χύνουν στον δρόμο. Πού πάνε; Λίγο παρακάτω. Στις αυλές, στα χωράφια, οπουδήποτε, αφού δεν έχουμε δίκτυο ομβρίων», λέει ο κ. Χρήστος Μάρκου, δήμαρχος Σπάτων- Αρτέμιδας.  «Οι πιο φτωχοί τα αδειάζουν όπου βρουν. Κατά περιόδους δημιουργείται μια πολύ άσχημη κατάσταση», σχολιάζει ο Γιώργος Τσουκαλάς, δήμαρχος Ελευσίνας.

Υπό τον φόβο των ευρωπροστίμων, την τελευταία πενταετία, σε αρκετές περιοχές άρχισαν έργα για τη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών.

Οι εκκρεμότητες στις περιοχές:

-Στη Β. Αττική, τα πρώτα τμήματα του δήμου Διονύσου (περιοχές Αγίου Στεφάνου, Ανοιξης και Κρυονερίου) συνδέθηκαν με την αποχέτευση μόλις το 2011. Αρκετά έργα αποχέτευσης βρίσκονται σε εξέλιξη, παράλληλα με την κατασκευή κεντρικών συλλεκτήρων από την ΕΥΔΑΠ, με σκοπό το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου να έχει συνδεθεί την Ψυττάλεια μέχρι το τέλος του 2015.

-Στον δήμο Κορωπίου-Παιανίας άρχισε η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και αγωγών διάθεσης, ενώ κατασκευάζονται συλλεκτήρες και βιολογικός καθαρισμός στο ΝΑ άκρο του αεροδρομίου.

- Στον δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας, μέρος του αποχετευτικού δικτύου είχε κατασκευαστεί προ ετών, αλλά δεν λειτουργούσε γιατί ήταν ανενεργός ο βιολογικός καθαρισμός. «Τα πρώτα 50 σπίτια συνδέθηκαν στα τέλη Δεκέμβρη», λέει ο δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης. «Στα τέλη Μαρτίου υπογράφουμε σύμβαση για τη δεύτερη φάση της αποχέτευσης με σκοπό σε 14 μήνες να έχει καλυφθεί το 80% του Μαρκόπουλου. Παράλληλα προσπαθούμε να εντάξουμε σε χρηματοδότηση το αποχετευτικό της Νέας Μάκρης».

- Ο δήμος Μαραθώνα δεν έχει αποχέτευση. «Καταλήξαμε για τη χωροθέτηση βιολογικού, κάναμε προκαταρκτικές μελέτες και τώρα προσπαθούμε να εντάξουμε την οριστική μελέτη του βιολογικού και της αποχέτευσης στο ΕΣΠΑ και την κατασκευή του έργου στο ΣΕΣ 2014-2020», αναφέρει ο δήμαρχος, Ιορδάνης Λοΐζος.

- Ο δήμος Ωρωπού δεν έχει αποχέτευση. Η υπόθεση βρίσκεται στις μελέτες. Τμήμα της περιοχής θα συνδεθεί με την Ψυττάλεια.

- Στον δήμο Σαρωνικού, οι περιοχές Καλυβίων και Κουβαρά θα συνδεθούν μέχρι το καλοκαίρι με τον βιολογικό Μαρκοπούλου (το αποχετευτικό δίκτυο κατασκευάστηκε το 1995 - 2005), ενώ για τις περιοχές Σαρωνίδα, Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Φώκαια εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να ενταχθεί η χρηματοδότηση της αποχέτευσης και της σύνδεσης με την Ψυττάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...