Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΓΑΔΑ: Με εισαγγελική παραγγελία κλήθηκαν σε απολογία μαθητές στο Κερατσίνι

Ότι το αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου ενήργησε σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας αναφέρει με σημερινή ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι μαθητές από το 2ο Λύκειο Κερατσινίου κλήθηκαν να καταθέσουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για τις καταλήψεις του Οκτωβρίου στο πλαίσιο έρευνας για την πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων.


Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ οι κλήσεις σε απολογία έξι ανήλικων μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κερατσινίου, οι οποίοι συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις τον Σεπτέμβριο του 2013, αφορούσαν «προκαταρκτική εξέταση προς εξακρίβωση των αδικημάτων της παράνομης βίας, της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, της διατάραξη οικιακής ειρήνης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, σε σχολεία που τελούσαν στο παρελθόν υπό κατάληψη».

Επίσης, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη παραγγελία «περιλαμβάνει λήψη καταθέσεων και υποβολή των σχετικών δικογραφιών, με τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις».

Σημειώνεται, ότι το θέμα είχαν φέρει στη Βουλή, με ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ευγενία Βαμβακά, Θοδωρής Δρίτσας και Αναστάσιος Κουράκης.

«Στο αστυνομικό τμήμα οι μαθητές ανακρίθηκαν χωρίς την παρουσία των κηδεμόνων τους, στους οποίους ζητήθηκε να αποχωρήσουν, χωρίς να τους απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία και χωρίς να λάβουν οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή ενημέρωση. Οι ανήλικοι μαθητές, επιπλέον, δέχθηκαν πιέσεις από τους αστυνομικούς υπαλλήλους, ώστε να καταθέσουν τα ονόματα και των υπολοίπων συμμαθητών τους που συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρωτούν, επίσης, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη και κάθε ενόχληση σε βάρος των ανήλικων μαθητών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, καταδικάζει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο 2ο Λύκειο Κερατσινίου και σε ανακοίνωση εκφράζει την έμπρακτη συμπαράσταση στη σχολική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και ιδιαίτερα τους μαθητές.

Ο δήμος, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπεία των μαθητών επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες την αντιδήμαρχο Διαφάνειας και Επικοινωνίας του Πολίτη, Ρένα Μόσχου και τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πέτρο Καψοκόλη, τους οποίους ενημέρωσε πως ομάδα μαθητών κλήθηκε για καταθέσεις στο αστυνομικό τμήμα με αφορμή τις καταλήψεις του περασμένου φθινοπώρου. «Η Δημοτική Αρχή έσπευσε αμέσως μετά την ενημέρωση των μαθητών διά του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Πέτρου Καψοκόλη να λάβει λεπτομερή γνώση για το περιστατικό από την αστυνομική αρχή Κερατσινίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις επισκέψεις αστυνομικών σε σχολεία


Οι καταγγελίες για επισκέψεις της αστυνομίας σε σχολεία και για προληπτικές κλήσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα αναβιώνουν μνήμες εποχών που η ελληνική κοινωνία θέλει να ξεχάσει. 

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις, επαναφέροντας στην τάξη τους επίδοξους παιδονόμους. Κάθε άλλη στάση παραβιάζει τη δημοκρατική νομιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...