Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Αποστόλου: Καταπάτηση δημόσιας έκτασης στην Τροιζηνία

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  με θέμα τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου στην Τροιζηνία κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου και αναφέρει:


"Στις θέσεις Σφακοβούνι Μαζώματα του Δήμου Τροιζηνίας- Μεθάνων, δημόσια περιουσία εκτάσεως χιλίων πεντακοσίων ογδόντα και πλέον στρεμμάτων, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κινδυνεύει να χαθεί, αν δεν ενεργοποιηθούν οι θεσμοί για να υπερασπιστεί το Δημόσιο αποτελεσματικά τα δικαιώματα του.


Η υπόθεση αυτή έχει γίνει γνωστή προ πολλών ετών και έχει διανυθεί ήδη μακρά περίοδος πλήρης γεγονότων και με εμπλοκή της δικαιοσύνης για παραμέτρους που έχουν ποινική υπόσταση.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σχετική καταγγελία στο Υπουργείο Οικονομικών ήδη από τις 10-10-93  για μεθοδεύσεις σπείρας καταπατητών, που έχουν επιχειρήσει να στοιχειοθετήσουν τίτλους κυριότητας, το όλο θέμα έκτοτε δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και με τη δέουσα επιμέλεια.

Στις 27-6-2003 με την 097561/938  Κοινή Απόφαση  των Υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης συστήθηκε Μεικτό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για να επιληφθεί του θέματος.
Δέκα και πλέον χρόνια από την Απόφαση αυτή και είκοσι χρόνια από την αρχική καταγγελία δεν φαίνεται να έχει αναληφθεί προσπάθεια εκ μέρους του δημοσίου ώστε να διεκδικήσει τα δικαιώματα του, παρά το γεγονός ότι η γνωμοδότηση του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου 1/18-5-2005 αποφαίνεται ότι  το Δημόσιο έχει δικαιώματα κυριότητος σε έκταση 1580 στρεμμάτων, ενώ για τα υπόλοιπα υποχρεωμένοι να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους είναι  οι εμφανιζόμενοι ως ιδιοκτήτες.

Η γνωμοδότηση αυτή αφορά καταπάτηση δημόσιας έκτασης, δασικής και μη, και αναφέρεται στα δικαιώματα του Δημοσίου σε έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων και αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όμως δικαιώματα κινδυνεύουν να παραγραφούν το 2015 εξαιτίας της διαφαινόμενης ολιγωρίας των υπευθύνων. Το θέμα έχει έρθει πολλές φορές στη Βουλή, για μια σειρά από παρατυπίες ή παραλείψεις, όπως λ.χ. ότι δεν εξετάστηκαν οι τίτλοι κυριότητας στις καταπατηθείσες εκτάσεις. Επισημαίνεται ότι το Δασαρχείο Πόρου  προχώρησε γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες στην με αρ.1850/25-9-2002 πράξη αποχαρακτηρισμού της συγκεκριμένης δασικής έκτασης, χωρίς να αναφέρει ότι είναι δημόσια.

Επειδή
α) δεν είναι επιτρεπτή καμία ολιγωρία των αρμοδίων Υπουργείων και Οργανισμών του Δημοσίου στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος
β) φαίνεται να είναι βάσιμες οι επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου σε πράξεις και παραλείψεις των εποπτευομένων από τα αρμόδια Υπουργεία Οργανισμών και Υπηρεσιών

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να κάνουν άμεσα δεκτή τη σχετική γνωμοδότηση 1/18-5-2005 του Μεικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου;
2. Σε ποιες άλλες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν  για να περιφρουρήσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου επί των δημοσίων εκτάσεων στην περιοχή Σφακοβούνι  Μαζώματα του Δήμου Τροιζηνίας- Μεθάνων;
3.Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ακυρωθούν οι παράνομες πράξεις αγοραπωλησιών που ενδεχομένως έχουν πραγματοποιηθεί; "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...