Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Γιαννακάκη - ΔΗΜΑΡ: Πότε θα γίνει η ζεύξη Σαλαμίνας με την ηπειρωτική Αττική;

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Β’ Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη σχετικά με τη ζεύξη Σαλαμίνας με ηπειρωτική Αττική. 


Η ερώτηση έχει ως εξής:

Με το υπ. αριθμ. ΕΠΠ/Ζ/Φ1/33/27.03.2012 έγγραφο, το οποίο ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον Δήμο Σαλαμίνας, το, τότε, Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων ενέκρινε τη Διενέργεια Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του έργου της μόνιμης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης νήσου Σαλαμίνας»

Οι κάτοικοι του νησιού και η Δημοτική Αρχή, κατ΄ επανάληψη, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις και την επιθυμία να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος για το γεγονός αυτό που θα επηρεάσει τη ζωή τους με τρόπο τελεσίδικο, αφού κρίνουν ότι η Σαλαμίνα δεν μπορεί να αντέξει το βάρος μιας τέτοιας παρέμβασης, που θα σηματοδοτήσει τεράστια επιπλέον, άναρχη οικιστική ανάπτυξη, και μάλιστα τη στιγμή που έργα πνοής στο νησί είναι σε εξέλιξη, άλλα σε εκκρεμότητα και άλλα, απολύτως αναγκαία, διεκδικούνται.

Το εν θέματι έγγραφο, επιπλέον, εισάγει μια νέα παράμετρο: αυτή του εθνικού σχεδιασμού. Με άλλα λόγια την πιθανότητα πραγματοποίησης της ζεύξης όχι για εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών αλλά στα πλαίσια ενός ευρύτερου έργου άμεσης σύνδεσης του Πειραιά με τον κόμβο των Μεγάρων και την συντόμευση του ταξιδιού προς Κόρινθο και Πάτρα. Αυτό απαιτεί την ταυτόχρονη ζεύξη του Περάματος αλλά και της Φανερωμένης, κατά τρόπο που θα δημιουργείται μια παράλληλη εθνική οδός μέσα από τη Σαλαμίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον “Καλλικράτη”, οι όποιες αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας είναι ήσσονος σημασίας καθώς δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δήμου.

Όμως πουθενά δεν αναφέρεται η ¨διπλή ζεύξη¨.

Στην περίπτωση της διπλής ζεύξης η Σαλαμίνα θα επιβαρυνθεί με έναν φόρτο του εδάφους της που όμως δεν θα διαχέεται στον αστικό της ιστό. Στην περίπτωση της ζεύξης μόνο από το Πέραμα, η κίνηση αυτή θα επιβαρύνει απόλυτα τον ιστό με ό,τι αυτό σημαίνει. Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η μία ή η άλλη μέθοδος είναι κάτι που συναρτάται απόλυτα με τον τρόπο υλοποίησης του έργου, και θα χρειαστεί ιδιαίτερη μελέτη όταν διευκρινιστεί.

Καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για σχέδιο περίπλοκο και πολυδιάστατο, το οποίο απαιτεί μακρά και ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία προκειμένου όχι μόνο να αποφασισθεί αν αυτό αντανακλά την επιθυμία των κατοίκων, αλλά και να εξευρεθεί η βέλτιστη, τεχνικό-οικονομικά και περιβαλλοντικά, λύση.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιο ακριβώς στάδιο υλοποίησης βρίσκεται ο προαναφερθείς Διεθνής Διαγωνισμός;
Σκοπεύει να προβεί σε διαβούλευση με τους κατοίκους και τον Δήμο Σαλαμίνας αναφορικά με την σκοπιμότητα, λειτουργικότητα και σχεδιασμό του έργου ή σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του ερήμην των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...